NHL-svepet: Blågult poängkalas när Chicago förlängde sviten

(12971) NHL-svep 4/3-2

Publicerad: 4 mars 2020

Svenska backar var temat för natten när Chicago tog emot Anaheim och vann med övertygande 6–2. Det var en blågul spelare inblandad i nästan varje mål i matchen, och dessutom stod tre förre detta Brynästalanger ut särskilt.
Ännu mer svenskt blev det i Vegas där Robin Lehner fick hålla nollan för första gången i nya klubben.

New York Islanders – Montreal 2–6

Svenskarna: Ingen svensk noterades för poäng i matchen

Islanders är inne i en svacka. I natt kom fjärde raka förlusten efter att gästande Habs hittat nätet sex gånger och överlag varit det starkare laget i matchen. Bara efter första perioden stod det 3–0 när Brendan Gallagher, Jeff Petry och Charlie Hudon fått in varsin puck.

Nästa smäll kom i boxplay efter att Joel Armia låst spelet på offensiv blå och skickat vidare pucken till Paul Byron för 4–0 halvvägs genom den andra perioden. I tredje fick hemmalaget och Brock Nelson till en reducering och mot slutet av perioden gjorde båda lagen varsitt mål inom loppet av en minut innan Armia kunde döda matchen med 6–2 i öppen bur.

Islanders har nu bara två segrar på de senaste tio matcherna och ligger för närvarande på den första Wild Card-platsen i Eastern Conference.

New York Rangers – St. Louis 1–3

Svenskarna: Rangers: Mika Zibanejad (ett mål)

Ett lag det går betydligt bättre för är regerande mästarna St. Louis. I natt lyckades Blues vända och vinna efter att Mika Zibanejad gett sitt Rangers 1–0 från slottet i powerplay. I andra följde gästerna följde upp med ett mål i numerärt överläge även de efter en misslyckad rensning som landat på Colton Paraykos klubba, och sedermera landat i nätet.

I tredje följde Blues upp med dubbla mål signerade Jaden Schwartz och därefter var det över för Rangers del. Segern var Blues åttonde i raden och klubben fortsätter att hålla fast vid förstaplatsen i Central Division.

– Det är 82 matcher och man kommer ha både toppar och dalar. Just nu får vi studsarna med oss och med lite tur fortsätter det så, säger Schwartz efter matchen.

Pittsburgh – Ottawa 7–3

Apropå toppar och dalar så har Pittsburgh den senare tiden fått genomlida mycket motgång. Inför mötet med Ottawa hade pingvinerna sex raka förluster. Men i natt vände det till sist.

Inom loppet av två minuter hade hemmalaget införskaffat sig en 2–0-ledning med mål från Josh Marin och nygamla tillskottet Conor Sheary. Senators reducerade förvisso mot slutet av perioden genom Jayce Hawryluk men innan periodvisslan hann ljuda stänkte en tålmodig Bryan Rust in sitt första mål för kvällen.

Sidney Crosby gjorde 4–1 i andra och följde upp med en minnesvärd assist i början på tredje. En halvminut in i perioden spelade han fram till Jason Zuckers 5–1 och med det noterades superstjärnan för sin 800:e assist i karriären. Det tog honom 960 matcher och därmed är han den sjätte snabbaste spelaren någonsin att nå den mäktiga noteringen.

Ottawa följde upp med två reduceringar och gav liv i matchen men det hoppets låga släcktes ordentligt av Bryan Rust, som fick avsluta matchen med två fullträffar och därmed fullborda sitt hattrick.

Tampa Bay – Boston 1–2

Natten bjöd även på ett toppmöte i Atlantic Division mellan två lag med lite olika dagsform. Bruins gick in i matchen med två raka segrar i bagaget medan Tampa förlorat fyra av sina senaste fem. Och formkurvorna skulle hålla i sig.

I slutet av första perioden gav Brad Marchand gästerna ledningen när han stötte in en puck i powerplay och i andra utökade Charlie Coyle med en powerplaykasse han med. Mitchell Stephens fick senare in en tröstpuck efter fint förarbete av Tyler Johnson, men närmare kom aldrig Lightning.

Bruins ser därmed till att bättre på sin redan bekväma ledning i divisionen och sitter nu på 94 poäng. Tampa å andra sidan fortsätter jaga på 87 och kan nog redan nu ställa in sig på att få möta antingen Florida eller Toronto när slutspelet drar igång om en månad.

Minnesota – Nashville 3–1

Svenskarna: Minnesota: Joel Eriksson Ek (en assist) Nashville: Filip Forsberg (en assist)

Även Kevin Fiala får sägas vara inne i ett stim just nu. Den puckskicklige forwarden gjorde i natt sitt femte mål på lika många matcher, och under den perioden har han nu mäktat med elva poäng totalt.

Nattens kasse var dessutom riktigt tjusigt och blev matchvinnande. Halvvägs genom den första perioden fick Fiala pucken på offensiv blå, åkte mot mål och lyckades med en god mängd tålamod överlista både back och målvakt för 2–0.

I tredje spelade han senare fram till Zach Parises 3–0 vilket blev pricken över i:et. Craig Smith fick in en reducering inte långt därefter men några fler mål lyckades Nashville aldrig få till i matchen.

Winnipeg – Buffalo 3–1

Svenskarna: Buffalo: Johan Larsson (en assist)

En annan målfarlig spelare just nu är Winnipegs Kyle Connor. I natt blev det fjärde matchen på raken som amerikanen hittade nätet, och det gjorde han dessutom dubbelt upp.

Det första kom efter att Buffalobacken Jake McCabe gått bort sig på motståndarblå och skapat en kontringsmöjlighet för Blake Wheeler och Connor. Wheeler drev hårt ner i höger bana innan han öppnade upp och hittade Connor fri med Craig Hutton, och 1–0 var ett faktum.

Prickskyttens andra mål i matchen kom en period senare när han tryckte in sitt 35:e för säsongen, denna gång i powerplay. Med det slog forwarden även ett nytt personbästa i karriären. Rasmus Ristolainen sköt in en reducering inte långt senare men några fler blev det inte och Jets såg till att återigen kliva upp på den sista Wild Card-platsen i väst.

Chicago – Anaheim 6–2

Svenskarna: Chicago: Adam Boqvist (två assist), Lucas Carlsson (en assist), Alexander Nylander (ett mål och en assist) Anaheim: Christian Djoos (en assist), Jacob Larsson (en assist)

Det kryllade av svenska namn i poängprotokollet i matchen mellan Chicago och Anaheim i natt. Dels såg Adam Boqvist till att spela fram till båda Blackhawks inledande mål, bland annat genom att vaket hitta Drake Caggiula öppen vid John Gibsons högra stolpe bara två minuter in i matchen.

Sedan såg en annan Brynäsfostrad back, Lucas Carlsson, till att noteras för sin första NHL-poäng i karriären efter att ha spelat fram till Dylan Stromes 3–1. Detta följde Alexander Nylander upp med att först skjuta 4–1, och sedan bara 15 sekunder senare passa fram till 5–1.

För Anaheims del var det ytterligare en Brynäsback som fick skina. Christian Djoos noterades för sin första assist för säsongen, och sin första poäng sedan han förstärkt Ducks under trade deadline. Dessutom spelade Jacob Larsson fram till 2–5 i tredje, men vid det laget var matchen redan avgjord och snart därpå kryddade Chicagos David Kempf siffrorna till 6–2.

Dallas – Edmonton 1–2 efter övertid

Svenskarna: Dallas: John Klingberg (ett mål)

Edmonton tog sin tredje raka seger i natt trots ett bombardemang mot Mikko Koskinen mellan stolparna. Den finländske burväktaren var dock säkerheten själv och lyckades mota samtliga missiler bortsett från en avlossad från John Klingbergs klubba i powerplay i tredje.

Klingbergs kasse tvingade fram en övertidsperiod men det tog inte länge innan Oilers knep extrapoängen. I ett tidigt numerärt överläge kunde Alex Chiason snappa upp en lös puck, driva på kasse och stänka in det matchavgörande 2–1.

Segern är Edmontons tredje raka och innebär 80 poäng på 67 matcher. Med det tar man upp kampen med Vegas i toppen av Pacific Division.

Vegas – New Jersey 3–0

Svenskarna: Vegas: William Karlsson (ett mål och en assist), Robin Lehner (27 räddningar, 100 i räddningsprocent).

Vegas, ja. Golden Knights såg till att segla upp i toppen av divisionen genom att vinna åtta raka matcher till dess att man senast föll mot Los Angeles. Men i nattens möte med New Jersey var klubben åter i segerspåren – mycket tack vare lagets svenskar.

William Karlsson slog till med både mål och assist och Robin Lehner fick hålla nollan för första gången sedan han anslöt till Nevadaöknens gyllene knektar. Tillsammans utsågs de till matchens första och andra stjärna och såg till att Vegas håller hårt i förstaplatsen i Pacific.

Golden Knights leder nu divisionen med två poäng fler än tvåan Edmonton, som dock har en match färre spelad.

San Jose – Toronto 5–2

Svenskarna: San Jose: Melker Karlsson (en assist) Toronto: Calle Rosén (en assist)

I SAP Center såg hemmalaget San Jose till att skruva upp tempot mot slutet av matchen. Inför tredje stod det 2–2 mellan dem och gästande Leafs men väl i matchens slutskede var det bara Sharks för hela slanten.

Drygt fem minuter in smög Stefan Noesen fram och tryckte in en retur bakom Jack Campbell i Torontomålet, och 50 sekunder senare kom 4–2 när Evander Kane stensäkert svepte in sitt andra mål i matchen. Resultatet stod sig fram till slutsekunderna då Radim Simek kunde skicka in 5–2 i öppen kasse.

För Leafs innebar förlusten slutet på en tre matcher lång segersvit, men Torontoklubben har fortfarande fem poäng till godo på jagande Florida i Atlantic Division.