HA-svepet: Tung debut för stjärnvärvningen, jättevändningar och målfest

Det var full omgång i Hockeyallsvenskan denna kväll och då bjöds det på debutanter, jättevändningar och riktiga nagelbitare.
HockeyNews.se:s Alexander Nilsson tar er med på en sammanfattning av kvällens sju matcher.

UNIBET - ligans huvudpartner

Almtuna IS–IF Björklöven 2–3 (1–1, 0–1, 1–0, 0–1) efter förlängning

Mål, AIS: Gustav Nielsen, Tobias Lindberg
Mål, IFB: Brian Cooper, Emil Lundberg, Justin Crandall

I Uppsala blev det en jämn affär där hemmalaget, som tidigare i veckan tappade lagkaptenen Per Svensson, stod upp bra motserieledande Björklöven. Det var dock gästerna som tog ledningen drygt sex minuter in i första perioden genom Brian Cooper som styrde in en passning från Fredric Weigel. Almtunabacken Gustav Nielsen, inlånad från Timrå, kunde dock kvittera bara tre minuter senare. Emil Lundberg gav sedan Björklöven ledningen halvvägs in i andra perioden med sitt tredje mål för säsongen.

Ledningen stod sig sedan tills det att bara fyra och en halv minut återstod av tredje perioden då Tobias Liljendahl överlistade Joe Cannata och kunde kvittera för att ta matchen till förlängning. Väl där kunde Justin Crandall skjuta två poäng till Björklöven 32 sekunder in i förlängningen, två poäng som gör att Umeålaget nu står på 100 inspelade poäng

Modo Hockey–Södertälje SK 2–5 (0–2, 1–2, 1–1)

Mål, Modo: Kim Rosdahl, Henrik Björklund
Mål, SSK: Nick Olesen 2, Ludwig Blomstrand, Adam Wilsby, Måns Lindbäck

I Örnsköldsvik var det ett debutmöte som var rubriken på förhand där Modos tjeckiske VM-målvakt Patrik Bartosak gjorde sin första match samtidigt som SSK:s toppvärvning Filip Ahl även han debuterade för sin nya klubb efter att han lämnat BIK Karlskoga. Några mål blev det inte för Ahls del samtidigt som Bartosak inte fick den lättaste av debuter då Södertälje sprang ifrån till en 4–0-ledning när fem och en halv minut återstod av andra perioden.

Modo återhämtade sig och kröp närmare genom en sen reducering i andra och ytterligare en knappt halvvägs in i tredje. Men när Bartosak lämnade isen till förmån för en sjätte utespelare kunde Södertälje stänga matchen när Måns Lindbäck defilerade in pucken i det tomma buren.

Vita Hästen–AIK 2–0 (1–0, 0–0, 2–0)

Mål, VH: Anton Johansson, Kevin Elgestål

AIK tog tre tunga poäng i förra omgången men lyckades inte bygga vidare på segern mot Kristianstad när de ställdes mot Vita Hästen i Himmelstalundshallen. Nio och en halv minut in i första perioden kunde Anton Johansson hitta rätt för sitt sjätte mål för säsongen när han prickade in 1–0 för hemmalaget. Sedan följde nästan 40 mållösa minuter innan matchens andra mål kom och även denna gång var det hemmalaget som hittade rätt.

I numerärt överläge laddade Linus Andersson bössan och avlossade ett tungt skott från sin position i den vänstra tekningscirkeln och hemmafansen fick se pucken gå in i mål för 2–0. Det var dock inte Andersson som var sist på pucken utan målet tillskrevs Kevin Elgestål. Fler mål än så blev det inte i matchen och Viktor Kokman kunde fira tre poäng och en hållen nolla.

Tweet

Västerås IK–Mora IK 4–6 (1–2, 2–2, 1–2)

Mål, VIK: Lukas Zetterberg 2, Isac Skedung, Jerome Leduc
Mål, MIK: Viktor Amnér 2, Isak Pantzare 2, Brandon Ranford

Västerås och Mora bjöd på en riktigt rafflande tillställning som dessutom bjöd på massa mål. Lukas Zetterberg gjorde 1–0 för hemmalaget redan efter 55 sekunders spel, något som tände Mora och när drygt tre minuter av andra perioden var spelat hade Mora vänt till ledning 4–1. Men fler mål skulle komma och det kom att bli dramatiskt till slut.

VIK hämtade igen till 3–4 innan andra perioden var över och hade rejält häng på motståndarna. Måns Carlsson såg dock till utöka ledningen till två när knappt nio minuter av tredje perioden var spelad. Med fyra och en halv minut kvar gjorde Jerome Gauthier Leduc 4–5 och det blev en gastkramande avslutning på matchen. Västerås pressade på för en kvittering men det var istället Isak Pantzare som kunde göra sitt andra mål för kvällen när han krutade in 6–4 i tom bur, samtidigt som hemmaspelarna yrkade på utvisning utan gehör från domarna. Segern gör att Mora för första gången denna säsong klättrat upp på slutspelsplats

TWEET

Karlskrona HK–Timrå IK 1–5 (0–2, 1–0, 0–3)

Mål, KHK: Jonathan Harju
Mål, TIK: Jonathan Dahlén 2, Marcus Hardegård, Sebastian Ohlsson, Filip Westerlund

Jonathan Dahléns bössa var välriktad denna kväll och redan efter 24 sekunder hittade han rätt för första gången i första perioden när han stötte in en passning från Albin Lundin, målet gjorde att han tog över klubbrekordet för antal poäng under en säsong då han passerade Mikael Linds 61 poäng. När Sebastian Hartmann 16 minuter senare spelade fram Dahlén slog han till med ett tungt slagskott för sitt andra mål för kvällen. I slutskedet av andra perioden kunde Karlskrona skapa nerv i matchen när Jonathan Harju reducerade på straff, men Timrå lät inte hemmalaget komma närmare.

Tre mål i tredje perioden såg till att säkra tre poäng och man är nu bara sex poäng bakom Modo på andraplatsen, ett lag man möter i nästa vecka.

Kristianstads IK–Västerviks IK 2–3 (0–0, 2–3, 0–0)

Mål, KIK: Riley Bourbonnais, Kevin Wennström
Mål, VIK: Darren Nowick, Ken Jäger, Peter Krieger

Det går fort i hockey brukar man säga och det visade sig stämma två gånger om i Kristianstad denna kväll. Först var det hemmalaget som gjorde två mål på mindre än fyra minuter i inledningen av andra perioden för att springa iväg till en 2–0-ledning. Gästerna från Västervik vill dock inte vara sämre och visade att de kunde göra tre mål på ännu kortare tid än vad hemmalaget gjort två mål på.

För inom loppet av en minut och 57 sekunder slog de till tre gånger om i slutet av mellanakten för att helt vända på matchen. Med en uddamålsledning med sig in i till tredje perioden kunde de också bevaka ledningen och spela hem tre tunga poäng efter en läcker vändning.

Tingsryds AIF–BIK Karlskoga 2–3 (0–2, 0–1, 2–0)

Mål, TAIF: Ludvig Elvenes, Oskar Stål-Lyrenäs
Mål, BIK: David Lilja, Linus Karlsson, Tor Immo

BIK Karlskoga såg ut att gå mot tre enkla poäng när de ställdes mot Tingsryd på bortaplan. Efter två perioders spel stod det nämligen 3–0 till tabelltrean efter två mål i den första perioden och ett sent i den tredje, där JVM-spelaren Nikola Pasic stod för framspelningarna i två av fallen. Men hemmalaget kom in i matchen under den tredje perioden.

Sju och en halv minut in i tredje kom också en reducering från Lucas Elvenes klubba och drygt fem minuter senare kunde även Oskar Stål-Lyrenäs reducera till 2–3, men det var för lite och för sent från hemmalaget. Karlskoga höll undan och kunde räkna in tre nya poäng och hänger på Timrå i kampen om andra och tredjeplatsen.