HockeyNews
PLUS

Är han bästa nyförvärvet? Björklövens sportchef tycker till

(12184) Björklöven/Selin/Cannata
Erik Mårtensson/Bildbyrån

Publicerad: 25 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Björklöven dundrar mot serieseger i Hockeyallsvenskan och är på väg mot sin bästa säsong på 18 år.

Sportchefen Per Kenttä behåller lugnet – men är inte förvånad.

– Det är alltid lättare när man får en bra start och sedan har det bara tuffat vidare, säger Kenttä till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET - ligans huvudpartner 


5–3-förlusten mot Mora kom överraskande för Björklöven. Men mest för att Umeålaget hade radat upp nio raka segrar vilket lett till serieledning med god marginal i Hockeyallsvenskan.


Att förlora borta mot Mora som var SHL-lag förra säsongen är egentligen inom rimlighetens gräns.


Men under ledning av nye sportchefen Per Kenttä och huvudcoachen Joakim Fagervall är siktet inställt på en hockeyallsvensk final. Delmålet har länge sett realistiskt ut.


Nu är ingen förvånad om Björklöven når sitt bästa sportsliga resultat sedan 2002. Snarare skulle en miss vara en jätteskräll.


– Man räknar väl alltid med att man vinner, hehe. Nej, det ska jag väl inte säga, säger sportchefen Per Kenttä om Björklövens fina utgångsläge.


– Jag tyckte redan på försäsongen att vi hade ett bra lag. Vi hade både bra och jämna träningsmatcher mot både Luleå och Skellefteå. Då anade man att det kunde bli någonting. Sedan fick vi en jättebra start på serien. Jag kommer inte ihåg om vi vann de första sju matcherna, eller om det var sex av sju. Det är alltid lättare när man får en bra start och sedan har det bara tuffat vidare.


Björklövens målvaktsetta Joe Cannata har varit bäst i Hockeyallsvenskan och stoppar över 94 procent av puckarna. Foto: Bildbyrån.


Björklöven började med sex raka vinster och vann åtta av de första nio matcherna i höstas. Umeås hockeystolthet ser robust ut.


Den 29-årige kanadensaren Alex Hutchings värvades inför säsongen tillbaka till Löven från Oskarshamn och nu är han inne på sin tredje sejour i klubben. Hutchings är poängbäst med sina 38 poäng (15 mål, 23 assis) på 39 matcher.


Backarna Brian Cooper och Alexander Deilert har betytt mycket även om de för tillfället är skadade. Under resans gång har Kenttä även kryddat offensiven med erfarna poänggörare som Fredric Weigel och Olle Liss. På torsdagen gjorde Per Kenttä och Björklöven även klart med centern Axel Ottosson, som vänder hem efter en och en halv säsong i Färjestad och Linköping.


LÄS MERBjörklöven spänner bågen – värvar hem förre poängkungen


Per Kenttä vill inte gärna utse någon värvning som han tycker är bättre än någon annan.


– Jag tycker att helheten är viktigare att prata om än enskilda värvningar. Vi har fått ihop ett gediget spel som vi kan falla tillbaka på kväll efter kväll. Oavsett vad vi har för prestationer i laget så har vi ett stabilt spel som vi kan luta oss emot och då får motståndarna vara ganska bra om de ska slå oss, säger Kenttä.


Men visst.


Det uppenbara kommenterar han i alla fall. Målvakten Joe Cannata, 30, som kom från ECHL-laget Utah har varit ett fynd med stort F. Amerikanen Cannata har varit Hockeyallsvenskans kung.


– Det går inte att komma ifrån att målvakterna har varit enormt bra. Joe Cannata, och Mattias (Pettersson) när han har fått chansen. Det är väl de två som jag får lyfta ut om jag ska lyfta ut någon spelare, säger Per Kenttä.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)