HA-svepet: "Hysterisk poängform på skarpskytten"

(11490) HA-svepet
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 13 december 2019

Södertälje och Modo bjöd på en riktig målfest, Timrå och BIK städade av sina motståndare och Kristianstad bröt den dystra trenden.
Det hände en hel del i Hockeyallsvenskan under denna fredagskväll.
Här har HockeyNews.se:s Alexander Nilsson gått igenom kvällens fyra matcher.

Presenteras av Coolbet – odds från Hockeytvåan till SHL

Västerviks IK–Kristianstads IK 0–4 (0–1, 0–1, 0–2)

KIK:
 Malte Setkov, Amil Krupic, Daniel Andersson, Malte Sjögren.

Det var backarna som gjorde det mesta för Kristianstad i denna fredagsmatch mot Västervik. I första perioden skickade Malmölånet Malte Setkov in ett slagskott från sin backposition knappt drygt fyra minuter och 19 sekunder in i matchen. Vid exakt samma tidpunkt i den andra perioden var det dags för näste back att göra mål för nykomlingen när Amil Krupic, som spelade fram Setkov till 1–0, hittade rätt.

Först när lagets tredje mål för kvällen kom var det någon annan än en back som gjorde det, när centern Daniel Andersson var sist på pucken. Malte Sjögren såg sedan till att fastställa slutresultatet till 4–0 i tom bur i KIK:s favör, ett skönt trendbrott för laget som tog sin andra seger på de tolv senaste matcherna och sin första efter fem förluster i rad.

I Västervik gjorde återvändande Oscar Drugge sin första match för klubben sedan han kommit tillbaka i en bytesaffär med AIK där Alexis Binner gick motsatt väg. För Drugge blev det inga poäng under de dryga 15 minuter han spenderade på isen för sitt nygamla lag.

Timrå IK–Karlskrona HK 5–1 (2–0, 2–0, 1–1)

TIK:
 Jonathan Dahlén, Albin Lundin, Marcus Hardegård, Filip Westerlund, Sebastian Ohlsson.
KHK: Janne Kivilahti.

När allt flyter på som det ska för Timrå ser det riktigt bra ut. En sådan kväll hade de i kväll, även om motståndet inte bjöd upp till särskilt mycket dans så var det Timrå som gjorde KHK dåliga.

När Jonathan Dahlén fick fri gata in i bra skottläge med en man mer på isen dundrade han i väg ett slagskott och därifrån var det få vägbulor på Timrås resa mot tre poäng. Ett reduceringsmål från Karlskrona under tredje periodens andra hälft var det enda, samtidigt som ett par ramträffar från hemmalaget gjorde att segern inte blev ännu större.

Karlskronas spel på bortais stämmer inte alls för tillfället. Inför kvällens match hade man fem raka förluster på bortaplan och man var inte ens nära en poäng denna fredag. I den första perioden mäktade man med blott två skott och i den andra blev det fyra till, något de följde upp med två i den tredje vilket inte är annat än underkänt.

Vad det än är som spökar för laget på bortais måste de hitta en snabb lösning – för på söndag väntar Modo på just bortaplan.

Södertälje SK–Modo Hockey 4–6 (1–3, 1–1, 2–2)

SSK:
 Ludwig Blomstrand 2, August Berg, Andreas Hjelm.
Modo: Patrik Karlkvist 3, Adam Tambellini 2, Jonathan Jonsson.

Karlkvist, Karlkvist, Karlkvist. Patrik Karlkvist skickade in 2–1 till Modo drygt halvvägs in i den första perioden nådde han milstolpen 100 mål i Hockeyallsvenskan, men skarpskytten nöjde sig inte där utan såg till att göra ett andra mål i samma period, samtidigt som han adderade två assist för att vara inblandad i alla av Modos fyra första mål i matchen. Om han var nöjd med den menyn? Icke. I den tredje perioden såg han till att fullborda sitt hattrick och när matchen var över hade han noterats för totalt fem poäng och nio poäng på de två senaste matcherna. Karlkvist är för närvarande i en hysterisk poängform. Men trots tre strutar från "Karla" såg SSK till att göra match av det hela genom att aldrig ge upp.

Ett sent mål från Ludwig Blomstrand i den andra perioden följdes upp med ett nytt från Blomstrand omgående i den tredje innan Karlkvists tredje då, men bara tre minuter senare kunde August Berg göra 4–5 för att se till att skapa nerv i matchen under slutminuterna. När det var spel fyra mot fyra hade SSK två jättelägen, först från August Berg och direkt efteråt från Blomstrand, men när pucken väl passerat Linus Lundin i Modomålet kom en flygande Tom Hedberg med en slajdning och skickade undan pucken för att förhindra en kvittering.

Det räckte också för seger då Adam Tambellini spikade slutresultatet i med bara sekunder kvar att spela.

BIK Karlskoga–Tingsryds AIF 2–0 (1–0, 1–0, 0–0)

BIK:
 Gustaf Thorell, Jonatan Harju

Det slog kanske inte gnistor om den här matchen, som det gjorde i till exempel SSK–Modo, men BIK stod för en rakt igenom helgjuten insats när Tingsryd avfärdades på hemmaplan. Utespelarna gjorde ett gediget jobb för att stoppa Tingsryd från för många farliga lägen och Tim Juel hade en tämligen komfortabel resa mot en hållen nolla.

Skotten 30–11, varav 15–1 i den första perioden, talar sitt tydliga språk för hur det såg ut. BIK hoppade tillbaka på vinnarspåret igen efter plumpen mot Vita Hästen i förra omgången och fortsätter att skugga Björklöven i tabelltoppen.

En helgjuten insats från ett lag som visade varför de är med i toppen av tabellen i det här läget av säsongen.