HA-svepet: "Toppmötena levde upp till förväntningarna"

Bildbyrån (montage)

Publicerad: 27 november 2019

BIK Karlskoga mötte Björklöven och Västerås mötte Timrå i onsdagens hetaste bataljer. Totalt sett bjöd Hockeyallsvenskan på fem matcher under onsdagen och här summerar HockeyNews.se:s Alexander Nilsson alla matcher.

Marginalerna fanns i Västerås när trotjänaren firade 500
Man hör ofta lag säga att de inte hade marginalerna med sig i en match. I kvällens match i Västerås fanns marginalerna hos båda lagen. VIK tog ledningen efter att en puck ramlat in bakom Victor Brattström som räddat första skottet, de gjorde 2–1 efter att en Timråklubba gått sönder och Sebastian Kaijser valt att åka och byta vilket lämnade Sebastian Benker ren som skickade iväg ett skott som smet in under armen på Brattström. Klart där? Nix. Kort senare utökade Kelsey Tessier till 3–1 med ett skott som gled in under en på ryggen liggandes Brattström. Ett skott som inte alls såg ut att gå dit Tessier siktade. Nu då, klart där med små marginaler? Nope. Linus Nässén reducerade i slutet av andra perioden efter att han stått bredvid VIK-målvakten Jesper Myrenberg som gjorde allt han förmådde för att blockera pucken – bara för att tappa ned den precis framför näsan på Nässén. I tredje perioden tappade sedan Brattström in 4–2 då han lyckades styra pucken över sitt eget benskydd när han skulle mota en styrning från Marcus Bergman.

Matchen vann Västerås till slut och det var också VIK som var det bättre laget för kvällen och när man först står för arbetsinsatsen och dessutom kan addera marginalerna på sin sida blir man svårslagna. Matchen var för övrigt var Jeremy Boyce 500:e i Timråtröjan, Boyce som prickade stolpen kort efter 4–2-målet..

Toppmötet matchade förväntningarna när gnuggaren avgjorde för Björklöven

BIK Karlskoga och Björklöven är båda inne i en vecka med tuffa matcher. BIK föll i söndags borta mot Timrå och ikväll väntade Björklöven hemma i nästa toppbatalj som bjöd upp till de högt ställda förväntningar man hade på förhand. Men det vill sig inte riktigt för BIK i toppmötena. Mot Timrå hade de svårt att komma till offensivt oavsett om det var i spel fem mot fem eller numerärt överläge. I onsdagens match var man piggare offensivt, men det ville sig ändå inte för hemmalaget som skapade flertalet lägen men gång på gång stötte på patrull i form av Joe Cannata i Lövenkassen. Alexander Wiklund gav Björklöven ledningen i numerärt underläge och när Umeålaget fick chansen i powerplay i inledningen av tredje perioden hittade Pontus Andreasson rätt för 3–2 efter att BIK jobbat sig ikapp från 0–2. Wiklund, som inledde målskyttet kunde sedan göra 4–2 också, ett mål som punkterade matchen innan slutresultatet fastställdes i slutskedet när BIK tagit ut målvakten. Ett styrkebesked från serieledarna som nu får en dryg dag på sig att ladda om för nästa tuffa bortamatch. För BIK gäller det att utvärdera de här insatserna, för efter Karlskrona borta på fredag väntar Modo på hemmaplan. Nästa toppmöte alltså.

AIK, AIK, AIK

Jag vet inte vad AIK ska göra riktigt för att ta sig uppåt i tabellen och frågan är om de själva har lösningen. De är med i matcherna bättre än vad de varit tidigare under säsongen och gör bättre insatser, men det märks att det är lag som jobbar i uppförsbacke. Det är inte många 50-50-situationer som går AIK:s väg och då är det inte lätt att vinna matcher. I tredje perioden, efter att Jacob Svensson reducerat till 1–2, skapade man ett par bra reduceringslägen men det ville sig inte för AIK utan istället kunde Rob Bordson göra sitt andra mål för kvällen i tom bur. Efter segern mot Mora har det nu blivit tre raka förluster igen för AIK med kvällens match inräknad. För Västerviks del fortsätter man att få precis vad man hoppats på i de nyförvärv de tagit in under hösten och har nu skapat sig ett, visserligen bara fyra poäng, stort avstånd till SSK under kvalstrecket.

Nykomlingen fortsätter att ta meriterande skalper

Kristianstad fortsätter att stå upp mycket bra i Hockeyallsvenskan, nu under kvällen med en 3–1-seger mot Karlskrona. Anförda av backen Amil Krupic, som verkligen blommat ut under hösten när han återfått en roll där han får bidra i det offensiva spelet, tog man en meriterande seger på hemmaplan mot Karlskrona – det lag som är det lag KIK nu närmast jagar i jakten på en plats bland de åtta främsta i tabellen. Under hösten har Kristianstad plockat in den finske burväktaren Antti Lehtonen, som inledde oerhört bra, och senare anslöt Tanner Jaillet för att ge KHK stabilitet i målet, något han också lyckats med. Under onsdagen var det dock Lehtonen som visade sig vara den hetare för dagen. Samtidigt såg hans utespelare till att göra det bästa av chanserna de fick när de fick chans med en man mer på isen under första perioden. Båda målen för Kristianstad kom nämligen i numerärt överläge. Nykomlingen visar att man är i Hockeyallsvenskan för att utmana om riktigt, och det inte kring kvalstrecket nedåt.

Stekheta Vita Hästen travar på

Vita Hästen tillhör ligans absoluta topp sett till de nio senaste omgångarna. Efter onsdagens seger över Södertälje har man vunnit åtta av de nio senaste matcherna efter att man innan det hackat spelmässigt. Matchvinnare? Skarpskytten Linus Andersson såklart. Den 20-årige forwarden gjorde en poäng per match i kvalserien när Vita Hästen räddade kontraktet och den här hösten har han verkligen hittat rätt. När matchen stod och vägde resultatmässigt i tredje perioden klev han fram för hemmalaget när det behövdes som bäst och gjorde 3–2 i numerärt överläge. Fyra gånger fick Norrköpingslaget chansen i powerplay och två gånger om hittade de rätt. I SSK-målet återfanns Justin Pogge som gjorde sin första match för klubben. En debut han mer än gärna hade fått med sig ett bättre resultat ifrån.