NHL-svepet: Bemström tangerade rekord – Burakovsky stekhet

(11048) Bemström/Burakovsky

Publicerad: 20 november 2019

Emil Bemström fortsätter att dyka upp i poängprotokollet för sitt Columbus. I natt förlängde han sin poängsvit till fem raka matcher – tangerat rekord för en rookie i Columbus.
Succé blev det även för André Burakovsky, som efter två vackra mål utsågs till matchens bästa spelare i vinsten mot Calgary.

Calgary Flames – Colorado Avalanche 2–3

Svenskarna:
André Burakovsky, Colorado (2 mål), Oliver Kylington, Calgary (1 assist).

André Burakovsky har fått en smakstart på äventyret i Colorado. I natt fick 24-åringen chansen att spela tillsammans med stjärnan Nathan MacKinnon, och Burakovsky slösade ingen tid med att tacka för förtroendet.

Med drygt tre minuter spelat av den första perioden så serverades svensken av just MacKinnon och avslutade ett vackert anfall med att göra sitt nionde mål för säsongen. Och innan den första akten nått sitt slut skulle även den tionde noteringen för året komma.

Efter en vunnen tekning så hamnade pucken i Burakovskys ägo, och precis som vid ledningsmålet så letade sig ett högklassigt avslut in sig bakom David Rittich i Calgarys mål. Fem fullträffar på de tre senaste matcherna är nu den stekhete svenskens facit.

Vladislav Kamenev utökade "Avs" ledning till 3–0 i den andra perioden – ett underläge som Calgary inte skulle lyckas överkomma.

Columbus Blue Jackets – Montreal Canadiens 5–2

Svenskarna:
Emil Bemström, Columbus (1 mål, 1 assist), Alexander Wennberg, Columbus (1 assist), Gustav Nyquist, Columbus (1 assist).

Emil Bemström hade gjort poäng i fyra raka matcher inför mötet Montreal Canadiens. I natt skulle den unge forwarden utöka sviten, och dessutom klä sig i en hjälteroll.

I underläge 1–2 såg Bemström först till att peta fram pucken till en fristående Pierre-Luc Dubois som satte dit kvitteringen. Målet kom med drygt halva matchen spelad, och knappa sju minuter in i den tredje perioden skulle svensken, något turligt, slå till med den matchavgörande noteringen.

En frispelad Bemström missade målet med sitt backhand-avslut och efter en lyckosam sargstuds så vallades pucken in via stormålvakten Carey Price fram till 3–2.

20-åringens poängsvit, som nu är uppe i fem raka matcher, är den längsta som noterats av en rookie i Blue Jackets historia. Tidigare nämnda Dubois, som i natt blev tvåmålsskytt, nådde även han samma notering under sitt debutår.

St. Louis Blues – Tampa Bay Lightning 3–1

Svenskarna: Oskar Sundqvist, St. Louis (1 mål), Victor Hedman, Tampa (1 assist).

Även i St. Louis fick hemmalaget i natt spana in en blågul matchvinnare. Först ut att presentera sig av svenskarna var dock gästande "Bolts" Victor Hedman som noterades för en assist på Anthony Cirellis ledningsmål i den första perioden. Mer än så skulle inte bli för Tampa.

David Perron fixade kvitteringen fram till 1–1 i slutet av den andra perioden, och dryga sex minuter in i den tredje skulle han presentera sig – den svenske matchhjälten.

Oskar Sundqvist ramlade, reste sig, serverades av talangen Robert Thomas och skickade läckert in 2–1-pucken bakom Andrei Vasilevsky.

– Det var en grym passning from Thomas där. Jag bestämde mig för att skjuta direkt. Jag visste inte riktigt om den gick in, sa Sundqvist efter matchen.

Men in gick den, och hans fjärde mål för säsongen innebar också två nya poäng in på konto för de regerande mästarna.

Detroit Red Wings – Ottawa Senators 3–4

Svenskarna: Anders Nilsson, Ottawa (92,1 i räddningsprocent).

Anders Nilsson fortsätter att vinna matcher i Ottawa-tröjan. I natt gästade hans Senators ett Detroit som mäktade med 38 skott på mål, men den storväxte burväktaren svarade återigen för en enastående insats och utsågs även till matchens andra stjärna.

Det var annars i den andra perioden som drabbningen skulle avgöras. Ligans just nu hetaste målskytt, Jean-Gabriel Pageau, blev en av tre målskyttar för gästerna i mittenakten. Målen innebar ett 4–2-överläge för "Sens" inför den tredje perioden, och Red Wings försök till en comeback stoppades alltså av en storspelande Nilsson.

Chicago Blackhawks – Carolina Hurricanes 2–4

Svenskarna: Lucas Wallmark, Carolina (2 assist), Erik Gustafsson, Chicago (1 mål), Robin Lehner, Chicago (90,6 i räddningsprocent).

Carolina fortsätter att rada upp vinsterna. I natt kom den fjärde raka tvåpoängaren efter tre obesvarade mål i den första och andra perioden. Den förre Luleåspelaren Lucas Wallmark noterades för dubbla assist.

I den tredje perioden skulle Blackhawks vakna, men då var det för sent. Erik Gustafsson prickade in reduceringen till 1–3 och kort därefter kom även 2–3 målet från backkollegan Connor Murphy. Närmare än så kom dock inte Chicago som till slut fick se Sebastian Aho punktera matchen i öppen kasse.

Buffalo Sabres – Minnesota Wild 1–4

Svenskarna: Jonas Brodin, Minnesota (1 mål), Joel Eriksson Ek, Minnesota (1 assist), Victor Olofsson, Buffalo (1 assist), Linus Ullmark, Buffalo (88,0 i räddningsprocent).

Jonas Brodin satte sitt första mål för säsongen när hans Minnesota tog en välbehövlig seger i Buffalo. Trots vinsten så parkerar dock Wild fortsatt på jumboplatsen i Central division.

I Buffalo-kassen hade Linus Ullmark en tuff en natt och fick släppa förbi sig två puckar från matchhjälten Zach Parise i den första perioden. Totalt stoppade svensken 22 av 25 skott på mål.

New Jersey Devils – Boston Bruins 1–5

Svenskarna: Inga svenska poäng i matchen.

Svenskbekantingen David Pastrnak fortsätter att ösa in mål för sitt Boston. I natt svarade den förre SSK-forwarden för två nya fullträffar och utsågs till matchens första stjärna.

Pastrnak toppar skytteligan i NHL med hela 19 strutar.

Florida Panthers – Philadelphia Flyers 5–2

Florida har börjat hitta formen. I natt kom lagets sjätte vinst på de nio senaste matcherna efter en strålande insats från bland annat storcentern Aleksander Barkov. Finländaren noterades för såväl mål som assist och utsågs till matchens bästa spelare.

I Flyers hade målvaktslöftet Carter Hart en tuff dag på jobbet och fick släppa förbi sig fyra puckar på 18 skott.

Dallas Stars – Vancouver Canucks 6–1

Svenskarna: Jacob Markström, Vancouver (80,6 i räddningsprocent).

Vancouver hade inte mycket att sätta emot när Dallas var spelhumör. Kapten Jamie Benn inledde målskyttet och utökade även ledningen till 2–0 i den andra perioden. Bo Horvats reducering till 1–2 gav hopp för gästerna, men det skulle till slut bli vinst med tennissiffror för Stars.

Pittsburgh Penguins – New York Islanders 4–5 e. förl.

Svenskarna: Marcus Pettersson, Pittsburgh (1 assist).

Islanders fortsätter att glänsa och tog i natt upp jakten på ligaledarna Washington. Mot Pittsburgh svarade "Isles" för en stark comeback och vände såväl 0–2 som 2–4 till vinst.

New York-laget har nu tagit poäng i hela 15 raka matcher – vilket är tangerat rekord för klubben.

Vegas Golden Knights – Toronto Maple Leafs 4–2

Svenskarna: Inga svenska poäng i matchen.

Om livet leker för Islanders så är verkligheten den motsatta för krisande Maple Leafs. I natt kom det klassiska lagets sjätte raka förlust när Vegas Golden Knights målvakt Marc-André Fleury firade vinst nummer 450 i karriären. Veteranen är nu endast tre segrar bakom Henrik Lundqvist på listan över flest vinster i karriären.

I Toronto så fick Pierre Engvall genomföra sin NHL-debut men blev, likt lagets övriga svenskar, utan poäng i förlusten.

Nashville Predators – Winnipeg Jets 1–2

Det blev en målsnål historia när Winnipeg gästade Tennesse och Nashville. Jets-målvakten Connor Hellebuyck svarade för en utomordentlig insats och stoppade 38 av 39 skott på mål.

Den nordiska duon bestående av Patrik Laine och Nikolaj Ehlers hittade båda nätmaskorna och blev nattens övriga hjältar för Winnipeg.

San Jose Sharks – Edmonton Oilers 2–5

Svenskarna: Oscar Klefbom, Edmonton (2 assist).

Superduon med Connor McDavid och Leon Draisaitl fortsätter att leverera. I natt noterades kaptenen för tre nya poäng medan radarpartnern från Tyskland utökade sin poängsvit till 13 raka matcher.

För svensk del fick vi se Oscar Klefbom noteras för två assist – en bedrift som gav honom utmärkelsen som matchens andra stjärna.

Edmonton toppar alltjämt Pacific divison, tre poäng före tvåan Arizona.