Tingsryd imponerade och var starkast i derbyt, en av Västerås offensiva spjutspetsar fick äntligen spräcka målnollan och i Örnsköldsvik fortsätter en av seriens bästa centrar att leverera.

Här summerar Johan Adamsson, reporter och krönikör på HockeyNews.se, kvällens sex matcher i Hockeyallsvenskan.

Presenteras av Coolbet – odds från SHL till Hockeytvåan

Sista HA-säsongen för Johnson?

Jonathan Johnson gör sin femte raka säsong i Hockeyallsvenskan. Frågan är om det blir en sjätte. Den 26-årige centern har nämligen börjat växa ur den allsvenska kostymen. Johnson fick sitt stora genombrott i Troja/Ljungby säsongen 2017/2018 och skrev året därpå ett tvåårskontrakt med Modo. Han började lite trevande i fjol men har bara blivit bättre och bättre och är given att leda en av Modos toppkedjor. Han har fin blick för spelet och är en väldigt skicklig passningsspelare – och han gör dessutom mål. Mot Vita Hästen i kväll inledde han målskyttet i första perioden och följde sen upp med att assistera till ytterligare ett hemmamål och Johnson har nu levererat 16 poäng på de tio inledande matcherna. Apropå mål så är det Modos grej på hemmaplan. Efter förlusten i premiären mot Västervik har Modo radat upp fyra raka segrar och har på dessa matcher skrapat ihop en imponerande målskillnad på 25–7.

SSK kollapsade på hemmaplan – ner under strecket

Södertälje ledde med 3–1 med drygt åtta minuter kvar och var på väg mot en tung hemmaseger mot Karlskoga. Tre och en halv minut senare hade gästerna vänt. 3–1 blev 3–4 och en blytung förlust för ett hårt prövat SSK som i det stora hela gjorde en bra match. Man kontrollerade händelserna och såg, vid 3–1, ut att kunna spela av matchen i den tredje perioden. Lukas Pilö, Jesper Kokkonen och Nikola Pasic stod för målen när BIK vände. SSK halkade i och med förlusten ner under kvalseriestrecket.

Viktigt första mål för Benker

Sebastian Benker har haft det lite småtungt i inledningen av säsongen, framför allt med poänggörandet. Men kanske släpper det nu för den reslige forwarden. I säsongens tionde match fick han äntligen göra sitt första mål då han satte 3–1-målet hemma mot Kristianstad. Marcus Bergman, en annan forward som har haft det lite motigt, stod för assisten.

Stopp för KHK:s segertåg – Tingsryd vann heta derbyt

Karlskrona hade fyra raka segrar i ryggen. Tingsryd hade två förluster på de tre senaste matcherna I ett derby betyder såna trender inte mycket – det såg vi i NKT-Arena. Tingsryd var starkast i derbyt mot KHK och vann med 2–0 efter att ha lagt grunden till segern redan i den första perioden. Anton Blomberg fixade 1–0 och Ludvig Elvenes gjorde 2–0 i första akten innan gästerna stängde butiken i den tredje när Simon Norberg styrde in 3–0-målet. Tingsryd är en av säsongens stora positiva överraskningar så här långt och har nu letat sig upp på en femteplats i tabellen.

En svit bruten – en annan lever fortfarande

Timråduon Jonathan Dahlén och Albin Lundin var de enda spelarna som hade gjort poäng i alla nio matcher hittills den här säsongen. Nu är det bara för Lundin som den fina sviten lever. Dahlén blev nämligen poänglös i Timrås hemmamöte mot Almtuna, men det blev inte Lundin. Den 23-årige centern har öst in mål så här långt och bildar en giftig, ledande trio med Dahlén och Jens Lööke. Den sistnämnde sköt 1–0-målet, assisterad av Lundin, i 2–0-segern.

Debutanternas afton i Hockeyallsvenskan – succé för Bradley

Det har fortsatt att röra på sig i klubbarna trots att Hockeyallsvenskan har varit igång i snart en månad. I kväll var det extra många spelare som gjorde sina första framträdanden i en nya klubbar. Tobias Åhström debuterade för Almtuna, Adam Tambellini debuterade för Modo, Janne Kivilahti debuterade för Karlskrona och Cody Bradley debuterade för AIK. Dessutom var finske målvakten Antti Lehtonen backup till Robin Wallin i Kristianstad. För Bradley blev det en minst sagt lyckad första match på svensk mark. Den nye AIK-centern sköt segermålet, 3–2, borta mot Mora.