En gulsvart maskin som puttrade igång efter en trög start, ett Björklöven som imponerade nere i Blekinge och en hemvändande stjärna som levererade storartat direkt.

Johan Adamsson, reporter och krönikör på HockeyNews.se, listar fem spaningar från kvällens premiäromgång i Hockeyallsvenskan.

Presenteras av Coolbet – odds från SHL till Hockeytvåan

Trög start – sen puttrade maskinen VIK igång

Det såg lite nervöst ut inledningsvis och Västerås pressades tillbaka av AIK – men sen vaknad en av Hockeyallsvenskans stora favoriter till och kunde bärga tre planenliga premiärpoäng inför nästintill fullsatta läktare. Hur det såg ut? Upp och ner. Spelmässigt var det långtifrån någon perfekt insats med en hel del slarv emellanåt, men det är tydligt att Västerås har något extra även i år, det märktes på försäsongen och glimtvis märktes det även mot AIK. Det finns en imponerande mix med både bredd och spets, där fjärdecentern Mattias Kalin är en del av det förstnämnda medan spelare som Marcus Bergman, Sebastian Benker och Jerome Leduc står för det sistnämnda. Mest imponerade dock William Wikman som ser ut att ha växlat upp ytterligare den här säsongen. 22-åringen har en speed och en arbetskapacitet som gör honom användbar i stort sett i vilken kedja som helst. Han har dessutom hyfsat glöd i bössan, något han inte minst visade när han snärtade in det avgörande 4–2-målet i tredje perioden.

Hockeyallsvenskans största stjärna klev fram direkt

En glad Jonathan Dahlén är en bra Jonathan Dahlén. Och i Timrå är han just glad. Och redan i första matchen levererade han det alla räknar med att han ska göra: Mål och poäng. Hockeyallsvenskans största stjärna låg bakom både 1–0, 2–0 och 4–0 borta mot Vita Hästen när han först spelade fram Albin Lundin till ledningsmålet och sedan själv satte både 2–0 och 4–0, allt i andra perioden. Timrå kom till slut undan med blotta förskräckelsen då Hästen reducerade tre gånger om i tredje perioden, men TIK kunde hålla undan och vinna med 4–3.

Överraskande smäll för favoriten

Favoritstämpeln sitter på Modo i år – men i hemmapremiären mot Västervik lyckades man inte leva upp till det. Det blev överraskande förlust, 3–4 efter förlängning, efter att ha tvingats jaga stora delar av matchen. Daniel Sylwander fixade tröstpoängen när han kvitterade till 3–3 med tre minuter kvar. I förlängningen backen Marcus Ersson, inlånad från Brynäs så sent som i går, fram och sköt avgörandet bakom Erik Hanses.

Björklövens styrkebesked

Per Kenttä-effekten? Eller något annat? Hur som helst, Björklöven blev vinnare direkt i premiären, och det var efter en imponerande insats borta mot Karlskrona. Hemmalaget tog ledningen, men därefter handlade det mesta om Löven som vände och vann med klara 5–1 och fick därmed en perfekt start på säsongen. Offensivt handlade mycket om Fredric Andersson som låg bakom fyra av fem mål. Löven-kaptenen lämnade premiären med 2+2.

Willman Borvik historisk målskytt

Kristianstad gör sin första säsong någonsin i Hockeyallsvenskan efter avancemanget i våras. Inför knökfulla läktare hemma i Kristianstads Ishall dröjde det lite knappt 14 minuter innan hemmasupportrarna fick jubla. Unge Gustav Willman Borvik var sist på pucken när hemmalaget gjorde 1–0 mot Tingsryd – ett historiskt första mål för nykomlingen KIK som dock fick nöja sig med en poäng. Tingsryd kvitterade till 3–3 med en halvminut kvar och i förlängningen avgjorde Joachim Nermark.