HockeyNews
PLUS

Nye Leksandsbasen: "Ingen anledning att inte sikta på att bli bäst"

(9840) Claes Bergström/Leksand
Bildbyrån

Publicerad: 13 september 2019

FacebookXWhatsApp

Claes Bergström, 42, ska bli den ordförande som etablerar Leksand i SHL en gång för alla.
Här berättar han vilka steg klubben redan har tagit för att nå det målet – och nästa.
– Om man kollar på kollar på herr- och damlag så finns det ingen anledning att inte sikta på att bli bäst på det vi håller på med. Med det sagt, inte att det kan ske nu, utan vi måste ta det i bitar, säger Bergström till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

Den 26 juni blev Claes Bergström vald till ny ordförande i klassiska och omåttligt populära Leksands IF.

Den 42-årige tvåbarnspappan från Falun har haft mycket att stå i de senaste månaderna och han betonar att organisationen har slitit för att den 100-årsfirande klubben och dess fans skulle ha så roligt som möjligt i samband med jubileumsmatchen nyligen i en nästintill fullsatt Tegera arena.

På lördag i SHL-premiären mot Malmö är det knökat. 7 650 åskådare är på plats när Leksand gör comeback i finrummet.

Leksands IF är tillbaka i SHL. Det blir utsålt i hemmapremiären mot Malmö. Foto: Bildbyrån.

– Det ska bli skitkul rent ut sagt, säger Bergström.

– Supporterklubben Superstars har abonnerat hela torget i Leksand. Det kommer att bli stor fest från klockan elva på förmiddagen med en stor marsch till arenan. Det är ett enormt drag här och det ska bli väldigt kul på lördag.

Bergström har jobbat kommersiellt i 20 år och ska nu sätta tänderna i Leksands IF.

– Det blir väldigt mycket sport i vår familj, väldigt mycket hockey generellt. Och jag har följt Leksand sedan innan jag kunde gå. Det kom med bröstmjölken hemma och min far hade säsongskort under mina första 20 år, säger Bergström.

– Jag tycker att det är kul att driva organisationer, kul att driva människor framåt. Jag tycker det är kul att göra affärer, jobba med varumärken. Jag har jobbat tio år inom onlinespelsbranschen, som är väldigt beroende av det digitala av naturliga skäl. Det digitala är något som gör sig påmint överallt, i alla industrier.

Claes Bergström jobbar som konsult åt ett spelbolag och har ett annat ”mindre uppdrag” vid sidan av ordförandeposten i Leksand.

Han kommer att kunna lägga tid och kraft på att hjälpa Leksand att sluta åka hiss mellan SHL och Hockeyallsvenskan.

Så vad behöver Leksand göra för att etablera sig i SHL en gång för alla?

– Först ska man säga att förra året tog vi några viktiga steg mot det här. Förra året var mitt första år i styrelsen. Vi fick till en sportslig lösning i Thomas Johansson (general manager) som jag tror blir väldigt viktigt framöver. Och vi fick även på plats vår nya vd Andreas Hedbom. Det tror jag var två väldigt viktiga steg för att sedan kunna bygga vidare, säger Bergström.

– Jag upplever att det, på grund av att man åkt upp och ner i seriesystemet, har tvingats vara lite för mycket här och nu med Leksand. Man levererar hela tiden det som ligger framför fötterna. Men det är väldigt viktigt att man tillåter sig själv och får möjlighet att titta framåt. Hur ska vi kunna vara ännu mer konkurrenskraftiga om fem år, till exempel?

– Man måste hitta balansen mellan här och nu och vad som krävs för att utvecklas på sikt. Om man kollar på kollar på herr- och damlag så finns det ingen anledning att inte sikta på att bli bäst på det vi håller på med. Med det sagt, inte att det kan ske nu, utan vi måste ta det i bitar.

Bergström har haft koll på Leksands situation och position i svensk hockey en längre tid, det märks.

– Jag vill säga också, och jag tror det är viktigt att det kommer fram. För bara några år sedan handlade det för den här klubben bara om att ens överleva. Då tittar man inte på vad man ska göra om fem-sex år om man inte vet hur länge man ska överleva som förening. Det är ingen hemlighet att det var tufft för några år sedan, och har varit det till och från så det är ju ingen som gjort något fel, det har bara varit väldigt kortsiktiga förutsättningar under flera års tid.

Claes Bergström kommer att jobba hårt för att bryta mönstret som Leksand har, delvis självförvållat genom misslyckade värvningar och svaga sportsliga resultat, skapat åt sig själv.

– De senaste 20 åren har herrlaget åkt upp och ner i seriesystemet och det slår något enormt, så klart. Men i organisationen har det också varit stor rotation på sportchefer och vd:ar. Vi måste få stopp på det, för vi måste hitta hur Leksands IF kan bygga kontinuitet. Det bästa är att etablera lagen där de är. Den största drivkraften ekonomiskt utan snack är herrlaget, men vi måste etablera båda lagen där de är för att få den där stabiliteten.

Leksand gick med 6,9 miljoner kronor i förlust förra säsongen då man tog klivet tillbaka till SHL. Tränarbytet från Leif Carlsson till Roger Melin kostade runt en miljon kronor.

Leksand förlorade nio raka matcher och sparkade huvudcoachen Leif Carlsson i december förra året. Foto: Bildbyrån.

Den nio matcher långa förlustsviten som ledde fram till att Leif Carlsson fick sparken som huvudtränare kostade omkring 2,5 miljoner kronor i publikbortfall och minskad souvenirförsäljning. Tränarbytet Carlsson ut, Roger Melin in, gick på omkring en miljon kronor.

Och när det sportsliga lyftet kom och laget lyckades avancera till SHL kostade även det pengar. Omkring tre miljoner kronor i spelarbonusar.

Men nu är Leksand i SHL. För att möjligtvis stanna. Och det egna kapitalet på 21,5 miljoner kronor är mer än vad etablerade SHL-klubbar kan skryta med. Det placerar Leksand i SHL:s mellanskikt redan som nykomling.

– Vi har en jättestark grund att stå på i föreningen. Men man ska vara medveten om att när du inte har fått ha den här kontinuiteten blir man inte jättestabil som klubb ändå. Alla framgångsrika klubbar i världen har definitivt en sak gemensam och det är kontinuitet, säger Bergström.

– Vi har mer saker, vi har hockeylag som står på isen och vi äger en egen arena till exempel. Vi måste få ihop helheten för att den ska driva mot det slutliga målet. Vi sitter nu tillsammans med organisationen och styrelsen för att sätta den här långsiktiga visionen för föreningen. Det är ingenting man gör i ett nafs, men den behöver vi få på plats för att ha den tydliga målstjärnan att gå mot och en plan för hur det ska gå till.

När ska visionen vara klar?

– Vi har inget datum för när det ska vara klart, men under den här säsongen kommer vi att fokusera väldigt mycket på att lösa här och nu. Bara för att gå upp i SHL är det jättestora krav på en organisation ska man veta om. Det är väldigt mycket saker som skiljer mellan Hockeyallsvenskan och SHL.

– Sedan lägger vi på att vi hade en 100-årsmatch, och så har vi redan nu slagit alla tiders rekord i att sälja souvenirer så grundorganisationen har fått jobba väldigt hårt och mycket med de sakerna. Nu kommer vi in i en premiärhelg och vi har successivt fått balansera här och nu med att ta de första stegen på en långsiktig plan. Det kommer att bli under säsongen som vi stakar ut framtiden.

Hur mycket pengar lägger Leksand på spelarbudgeten den här säsongen?

– Vi har valt att inte gå ut med summan, men det är klart att vi har kanaliserat våra resurser, om man ska använda det som ord. Det är väldigt viktigt att vi etablerar herrlaget i SHL utan att vi äventyrar någonting. Vi ska ha ett slagkraftigt lag och vi litar mycket på organisationen och Andreas (Hedbom) och Thomas (Johansson).

Förra säsongen gick Leksand back med nästan sju miljoner kronor. Och i ishockeyns värld kan det lätt svaja till.

Hur stor buffert behöver man för att klara av oförutsedda sportsliga strapatser?

– Ärligt talat tror jag inte att någon har ett vettigt svar. Det beror på vilken klubb du är och vad som händer. Tjusningen med det här är att vi håller på med sport, som samtidigt är väldigt oförutsägbart. Klart är att det måste finnas en buffert. Du kan inte hela tiden leva på sista kronan. Det blir helt ohållbart.

Vad har du fått för intryck av SHL som organisation?

– SHL känns som en väldigt proffsig organisation. Det är inget snack om det. Ligan generellt sett om man kollar i år känns mer spännande än någonsin. Jag tror vi har bidragit till det intresset, så klart, men kan kolla på den satsning som de flesta lag gör. Det kommer att bli en extremt intressant säsong.

– Vi ska se till att det blir väldigt kul här i Leksand också. Vi har ett fullt hus på lördag. Det är extremt kul.

Leksand kommer att locka massor av folk till SHL-matcherna, borta som hemma. Mycket tack vare den starka relationen till fansen.

– Jag tycker att klubben har en väldigt bra relation till fansen, åt båda håll. Min upplevelse utifrån har alltid också varit bra. Det är väldigt viktigt att ha en dialog med fansen, för utan fansen är vi absolut ingenting. Det må vara en klyscha, men det är verkligen så det är. Det är de som gör att vi som klubb och SHL som organisation kan gå runt och skapa attraktiva produkter som kan säljas till tv-kanaler och biljetter och så vidare. Vi har fantastiska fans och jag vet att det är många spelare som ser fram emot att åka in på isen på lördag.

Leksand lirade sig tillbaka till SHL. Mycket tack vare coachen Roger Melin. Foto: Bildbyrån.

Claes Bergström understryker att han tycker att styrelsen ska låta organisationen sköta det operativa jobbet där Andreas Hedbom och Thomas Johansson har det yttersta ansvaret för det ekonomiska och sportsliga.

Styrelsens jobb är att välja rätt personer på de positionerna.

– Och när man har gjort det så är det väldigt viktigt för mig att ge en stor frihet till de personer som du har valt. Kravbilden ska vara väldigt tydlig.
Bergström gjorde som styrelsemedlem förra säsongen ett undantag och kavlade upp ärmarna. Det var precis efter det han hade varit med om att ge Leif Carlsson kicken i december.

– Nästkommande match var den 26 december. Beslutet togs sent på kvällen och jag kommer ihåg att jag satte mig tidigt på morgonen med representanter för supportrarna och organisationen och det här är enda gången jag har varit superoperativ. Vi pratade om den förändring som hade skett och vi sa ”Hur gör vi nu?”. Vi hade knappt sålt en biljett till matchen den 26:e (mot Almtuna) som normalt är slutsåld långt innan, berättar Bergström.

– ”Vi behöver fylla arenan om nio dagar”, och den kraften jag fick se då, dels från den operativa organisationen, dels från supportrar som hjälpte till genom att göra filmer som spreds på sociala medier. Det är rörande nästan. Vi gick från helt stiltje på biljettfronten till att sälja ut hela arenan. Det var en väldigt speciell känsla som visar den kraft som finns runt klubben när alla enas kring samma sak. Alla drog exakt åt samma håll.

Den lilla dalakommunen Leksand kan vara stor och stark när man vill.

– Det går inte att påpeka nog. Vi kommer att välkomna alla som vill hjälpa till på den här resan, säger Claes Bergström.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)