HockeyNews

Viktor Fasth är tillbaka i Växjö: "Någon man lyssnar på när han pratar"

(5843) Viktor Fasth-opti
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 21 juni 2022

Världsmästaren och dubble SM-guldvinnaren Viktor Fasth, 39, återvänder till Växjö Lakers. Men inte som målvakt.
Fasth får en en helt ny roll i SHL-klubben.

Efter SM-guldet 2021 och VM-spel med Tre Kronor i Lettland tackade Viktor Fasth för sig som målvakt. Han fick som 38-åring ta emot Honken Trophy, priset till landets bästa målvakt och det var fjärde gången han fick den utmärkelsen.

Viktor Fasth lämnade också sin klubb Växjö där han vunnit två SM-guld.

Men nu är han tillbaka.

– Viktor kommer att ingå i vår organisation i år. Jag vet inte om det är en ny position, men den är ny för oss och hoppas att han ska ligga lite mellan spelare och ledare som ett bollplank och mentor. Det finns säkert någon fin amerikansk benämning på det, player development, vad vet jag? säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till HockeyNews.se.

Viktor Fasth har hunnit skaffa sig massor av erfarenheter som målvakt både i Sverige, men även i NHL och KHL. Nu ska han förmedla sina tankar och idéer till spelare och ledare i Växjö där Jörgen Jönsson tar över som ny huvudcoach efter Sam Hallam som har blivit ny förbundskapten för Tre Kronor.

LÄS MERLista: Här är SHL:s tio bästa poängmaskiner i powerplay senaste fem åren

– Man jobbar individuellt i ett mentorskap, men även med konkreta detaljer i spelet. Har du stått i mål så har du det fina att du har en del att tillföra eftersom du har varit just målvakt. Du har spelat bakom backarna. Du kanske bättre än någon annan vet hur en målvakt vill ha det och hur ett försvarsspel går till. Du har också tagit emot de andra lagens forwards, säger Henrik Evertsson.

VM- och dubble SM-guldvinnaren Viktor Fasth får en nyinrättad position som bollplan och mentor till spelare och ledare i Växjö. Foto: Bildbyrån.

Viktor Fasth kommer att kunna spela en betydelsefull roll med sina insikter som spelare.

– Jag tror att målvakterna oftast har den mest kompletta bilden av hockeyn. Som forward kanske du bara har koncentrerat dig på din grej och ”jag har väl mött en back och jag har mött en forward och det blev lite jobbigt”. En målvakt är så individuellt. Du verkligen suger åt dig hur du vill ha det och Viktor är väldigt väldigt bra på den sidan.

Evertsson öser beröm över klubbens nya mentor och spelar- och ledarutvecklare Viktor Fasth.

– Han är någon som man lyssnar på när han pratar. En grym människa som i alla fall jag tycker är ruggigt kul att snacka med när man väl gör det. Och det tror jag de flesta andra tycker också. Så det ska bli jävligt kul att ha med Viktor, säger Henrik Evertsson.