HockeyNews
PLUS

Tillbaka efter skräckskadan: ”Den skars av”

(30716) Hampus Falk
Mattias Ek/Hockeynews

Publicerad: 18 december 2023

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. AIK-backen Hampus Falk, 27, råkade ut för en skräckupplevelse när han fick hälsenan avskuren av en lagkamrats skridsko i början av oktober.

Men redan nu är han tillbaka på Hovets is och tränar stenhårt för en oväntat snabb comeback.

Det var den 2 oktober som AIK:s defensiva klippa Hampus Falk var inblandad i en närkamp med en lagkamrat och träffades av en skridsko. Det gick illa med hälsenan.


– Den skars av. En vanlig ruptur sker närmare hälen när man sliter av den. Nu var det lite nedanför övergången till vadmuskeln. Hälsenan går över och blir en vadmuskeln. Det skedde precis bakom bakkappan på skridskon, det var där den skars av så det var lite högre upp, säger Falk till Hockeynews på Hovet.


Trots att det bara har gått tio veckar sedan den omskakande olyckan är han tillbaka och kör rejält hårt på isen drillad av fystränaren Andreas Simensen.


– Helt ärligt, man kan inte tygla ett odjur alltför länge, liksom. Man måste ut och leka nån gång… säger Falk och ler brett.

– Nej, men vi har följt planen till punkt och pricka. Sedan har ”Ante” (Simensen) märkt att det ser bättre ut än vi kanske båda hade förväntat oss. Så då har planen flyttats fram en del.


Det är svårt att tänka sig eftersom det har gått förhållandevis kort tid efter skräckskadan. Till en början visste inte Hampus Falk hur illa skadan var. Han blev akut skickad till sjukhus.


– De var inte riktigt säkra på först om den var helt av så de sydde bara ihop mig och jag fick åka hem i fyra dagar. Sedan hade jag inbokad operation och då gick de in och lagade det som behövde lagas. Då var det i princip bara att vakna från narkosen och få reda på vad som hade skett. Jag hade faktiskt ingen aning och hade inga klara svar.


Vad sades efter operationen?


– Då var det sex månader, det var det som gällde. De utgår ifrån ett vanligt protokoll så klart. En vanlig motionär. Och sex månader är tills man ska kunna hoppa och springa som vanligt. Sedan vet vi, ”Ante” Simensen, vår fystränare och fysio, han har bra erfarenhet av idrottsskador. Vi diskuterade och sa att vi kanske kunde korta ner det en två månader kanske.


Det skulle ha inneburit comeback i februari.


– För att åka skridskor är inte riktigt som att hoppa eller springa utan mycket mer generöst mot både knän och vader och framför allt hälsenor. Det är ju aldrig någon som sliter av en hälsena i en skridsko. Det går liksom inte. Det var planen. Fyra månader tills jag skulle vara på is igen. Nu har det gått tio veckor. Just nu är det bara att låta hälsenan få fästa sig riktigt innan jag kan börja köra på fullt. Men det känns jättebra. Jag har inte ont.


LÄS MEREfter otäcka olyckan – AIK vill hitta ersättare


Hampus Falks morbror, Björklövens assisterande coach Stefan Öhman, drabbades också av en svår hälseneskada som spelare och var tillbaka på is efter 16 veckor. Det är snabbt. Men Falk har mer bråttom. Och han hävdar bestämt att han inte har ont. Han har varit försiktig under läkeprocessen som beräknas vara klar vilken dag som helst.


– Alltså, smärta. Jag har varit skadad en del och man har lärt sig hantera smärta på ett annat sätt. Man har lärt känna kroppen och vad man klarar av. Jag har både ganska bra läkkött och bra sinne för var jag kan lägga mig, vilka gränser jag kan pusha. Så jag skulle inte säga att jag inte har haft så ont att jag inte har kunnat andas. Så har det inte varit…


Falk understryker:


– Om jag inte hade kunnat vara på isen hade jag inte varit på isen. Så jag har inte ont.


ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews


Hur ser det ut med hopp om spel igen?


– Jag ska träffa läkare på torsdag och det är min sista träff med honom. Sedan får vi ta en ny diskussion. Det blir absolut inte i mitten av februari som vi kanske hade väntat oss utan det blir nog tidigare. Det blir det. Sedan vågar jag inte säga när.


Det snackas om att du vill spela derbyt mot Djurgården i mellandagarna?


– Det vill jag göra! Det kan jag lova. Det vill jag verkligen. Jag måste få ut och leka lite. Det är tufft att sitta på läktaren och kolla på. Fan, det kryper i fingrarna, och fötterna.

Hampus Falk lugnar ner sig lite i sin iver att spela hockey igen.


– Jag måste lyssna på dem som kan nånting också. Jag har inte pluggat till läkare eller fysio eller så. Det är därför jag säger att det medicinska kan inte vara upp till mig utan det får de som kan avgöra. Sedan kan jag bara dirigera dem utifrån vad jag känner. Som jag har sagt till dem flera gånger, det blir kanske till och med nästan lite frustrerande för en själv, för det känns så bra att jag vill bara framåt. Det är då de får vara där och bromsa lite grann. Det är nog bara bra i längden.


LÄS MERBlodig olycka under AIK-träningen – till sjukhus


Om ni kompromissar – när är du tillbaka då?

– Jag är absolut tillbaka fullt på träningar efter nyår. Det tror jag. Och kanske kan börja vara med lite fysiskt och så där. Sedan är det inte bara jag som ska ta ett beslut om jag ska spela utan det är tränare och konkurrens inom laget. Det är det också.


Det innebär tre månader ifrån skadan istället för sex månader?


– Ja, absolut.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!