HockeyNews
PLUS

Stannar Lassinantti i Luleå? Toppchefen om arbetet i det tysta

(10127) Ulf Engman/Joel Lassinantti
Bildbyrån

Publicerad: 5 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Ska Luleå lyckas behålla sin stjärnmålvakt Joel Lassinantti, som har ett utgående kontrakt?

Eller hur jobbar klubben för att eventuellt ersätta honom?

Här berättar Luleås assisterande general manager Ulf Engman hur det går till att kartlägga spelare innan de värvas.

SHL presenteras av ATG Sport 


SHL-säsongen har knappt hunnit börja, men redan pågår arbetet med att sätta ihop spelartruppen som den ska se ut 2020/2021. Luleås general managers Stefan Nilsson och Ulf Engman är fullt sysselsatta med lagbygget för nästa säsong.


– Det är jag och ”Skuggan” i huvudsak, sedan har vi ganska mycket kontakter. Vi har inga anställda scouter eller så, men man ringer ganska mycket folk som man känner runt spelare, säger Engman till HockeyNews.se.


Landets nordligast belägna SHL-klubb Luleå Hockey har en nackdel när det gäller den fysiska möjligheten att åka och studera spelare live. Avståndet är ett minus.


Men med dagens teknik är det enkelt att spana in tänkbara nyförvärv på andra sätt. 


– Vi har fantastiska möjligheter nuförtiden i och med att vi har alla matcherna färdigtaggade så att man direkt ser bytena i matcherna. Vi har den tillgången till i princip hela världen. Det är rätt mycket enklare att se spelare än vad det var förut, förklarar Engman, som har mångårig erfarenhet av att scouta spelare.


I Tre Kronor var han videocoach under förbundskapten Pär Mårts ledning och gjorde fyra VM-turneringar mellan 2011 och 2016, plus OS i Sotji 2014 och World Cup 2016. Engman gjorde ett stort jobb med motståndarkollen i det tysta.


Luleås assisterande general manager Ulf Engman jobbade för Tre Kronor i OS i Sotji 2014. Foto: Bildbyrån.


Nu är det nyförvärv till Luleå som gäller. Och med den senaste tekniken blir arbetet effektivt.


– Det tar 20 minuter att se en match. Så vill man gå in och titta på en spelare i allsvenskan, hans fem första matcher, så tar det en och en halv timma att se alla hans byten. Jag gillar det som tusan när du får se det direkt. Det blir ännu mer fokus på den spelaren när det kommer i ett hans byten.


Stefan ”Skuggan” Nilsson och Ulf Engman lämnar förstås Luleå ibland också…


– Vi åker och tittar lite grann. Vi har varit på en turné redan och tittat på matcher, på andra lag. Det är full fart på nästa säsongs lagbygge redan nu.


– Det är kanske för tidigt att göra någonting, men det gäller att hitta vad som kan bli intressant.


De konkurrerande sportcheferna i SHL jobbar på liknande sätt.


– Alla är väl igång på ett eller annat sätt, säger Engman.


Först och främst är det spelarna i SHL och Hockeyallsvenskan som är intressanta.


– Det är grundbulten, det är det helt klart. Sedan försöker man försöka hålla lite koll på Tyskland, Schweiz och Finland. Det är det i huvudsak. Det kan vara någon spelare från KHL och i Nordamerika har det inte dragit igång ännu. Huvuddelen är i Sverige.


Ulf Engman sitter bodde på kontoret hos Luleå Hockey och hemma i bostaden när han scoutar nya spelare. Allt finns på nätet.


– Det är fantastiskt hur mycket man kan se när man har den tillgången och du kan titta när du vill. Det är väldigt bra förutsättningar. Man vill ut och se matcher live också, men det tar mycket tid för oss som bor här uppe.


Det händer relativt ofta att Luleå och Coop Norrbotten Arena får besök av representanter från andra klubbar. Så även i början av den här hösten.


– Framför allt är det från NHL. Noel Gunler är det ganska mycket fokus på. Det har varit rätt mycket scouter här de första matcherna, säger Engman om Luleås snart 18-årige forward som är het inför nästa sommars NHL-draft.


En av spelarna med utgående kontrakt i den nuvarande spelartruppen är målvaktsstjärnan Joel Lassinantti. Den. 26-årige norrbottningen har varit SHL:s stabilaste målvakt de senaste fem säsongerna. Bortsett från några utlåningar till Asplöven och Almtuna i Hockeyallsvenskan har han tillbringat hela sin karriär hemma i Luleå.


Sista säsongen i Luleå för Joel Lassinantti? Foto: Bildbyrån.


Nu börjar han bli redo att röra på sig och det kan bli knepigt för Luleås general managers att förlänga kontraktet med sin förstemålvakt.


– Det är jättesvårt att säga. Vi vill jättegärna behålla honom naturligtvis, men jag har ingen aning om hur det ser ut, säger Engman.


– Det lär säkert dröja, skulle jag tro. Han har ganska öppet sagt att han gärna skulle prova på NHL eller KHL, men det brukar aldrig vara klart så tidigt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)