HockeyNews

Ständig jakt på nyförvärv: "Kommer säkert att justera"

(29088) Kenttä Stråhle
Mattias Ek / Bildbyrån

Publicerad: 27 september 2023

Björklöven tillhör den absoluta toppen i Hockeyallsvenskan utan att ha uppnått slutmålet.
Dags nu?
– Absolut. Det är den målsättningen man lever med när man kommer till Björklöven. Vi vill ju ta steget upp, säger sportchefen Per Kenttä till HockeyNews.

Per Kenttä, 42, satte Haparandas hockeystolthet Asplöven på kartan under sin tid i klubben. Han fortsatte framgångsrikt till Oskarshamn och hjälpte smålänningarna till SHL våren 2019.

Efter IKO:s avancemang flyttade Kenttä tillbaka norrut och ska nu leda Björklöven till SHL. Umeålaget är etablerat i toppen av Hockeyallsvenskan under hans och huvudcoachen Viktor Stråhles ledning.

– Vi har varit där och nosat ett antal gånger, men aldrig riktigt nått hela vägen fram och det vill vi göra nu, säger Kenttä till HockeyNews.

Per Kenttä är inne på sin femte säsong i Björklöven. Viktor Stråhle, 33, bytte ett jobb som assisterande coach i Brynäs mot att ta huvudansvaret i Löven efter det att Hans Wallson lämnade i februari 2022. Det blev allsvensk final mot HV71 direkt för Stråhle, men det gick alltså inte hela vägen.

Förra säsongen krossades SHL-drömmen av Djurgården i semin.

– Vad jag lärde mig? Att det är små marginaler och att vi behöver skruva på vissa saker för att gå hela vägen. Och allt vad det innebär, säger Viktor Stråhle utan omsvep.

LÄS MERDomaren om Djurgårdens matchstraff i seriepremiären

Han har blivit van vid att handskas med att vara i hetluften i topphockeyn.

– Det är inte en parameter som styr det där utan det gäller samtidigt att ha lite marginaler med sig samtidigt som vi kan göra kanske nån procent till för att få den där extra marginalen med. Men det gäller att verkligen se till att formtopp när det verkligen gäller.

Tog du med dig nån erfarenhet av finalen mot HV71 till förra säsongen?

– Det är egentligen två olika år och två olika förutsättningar så det går inte riktigt att jämföra. Mot HV var vi så nära som det kan bli någonsin. Förra säsongen var vi inte lika nära. Vi knöt inte säcken när vi hade möjligheten i vissa matcher. Vi hade en 2–0-ledning på bortaplan på ett kokande Hovet och då måste man ta vara på den och vara mer cyniska än vad vi var. Jag tror vi måste lära oss att vara mer cyniska generellt. Det har vi pratat ganska mycket om. Både det och vara proaktiv i allt vi göra.

Vad innebär det att vara cynisk?

– Att se vad som kommer att ske. Har man en 2–0-ledning så måste man kunna lägga ner en puck på djupet istället för att dribbla på blålinjen. Den typen av sekvenser. Verkligen spela med lite bättre marginaler och vara rädd om det man har, säger Stråhle.


Viktor Stråhle och Per Kenttä på den allsvenska upptaktsträffen på Fåfängan i Stockholm. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.

Björklöven har gjort förhållandevis lite med spelartruppen inför den här säsongen. Sportchefen Per Kenttä konstaterar:

– Det är egentligen bara finjusteringar, tycker jag. Vi har bara tagit in fyra nyförvärv som förhoppningsvis ska spetsa till oss och kunna vara tungan på vågen när det verkligen gäller. Jag tycker att vi hade alla verktygen för att gå hela vägen förra året. Jag tycker att om man summerar det så var de vi, Djurgården och Modo som var en klass för sig och det skilde inte mycket mellan trean och ettan. Men för att kunna ta steget upp behöver man några procent till och det hoppas jag att vi har kunnat addera i de här tillskotten.

Att kunna ha kvar förstakedjan med Nick Schilkey, Fredric Weigel och Scott Pooley ger laget en naturlig fortsättning med samma spets.

– Ja, och det är få förunnat i Hockeyallsvenskan att kunna få ha spelare kvar och ha den kontinuitet som vi har fått ha till i år. Jag hoppas att det ska kunna betala sig i slutändan, säger Kenttä.

Björklöven föll mot Djurgården i Stockholm med 5–3 i premiären i fredags och på onsdagskvällen väntar en ny utmaning på Hovet mot AIK, som har sin hemmapremiär.

Ser du framför dig att det blir förstärkningar under resans gång?

– Vi kommer säkert att justera under resans gång och det är väl naturligt också i den här ligan. Truppen är alltid ett levande dokument och den kommer säkert att ändras under resans gång.

Hur mycket diskussioner har ni som tränare och sportchef löpande om truppen?

– Det är klart att vi pratar. Det är främst jag och Per som diskuterar det mestadels och bollar idéer och tankar. Om det dyker upp namn, säger Viktor Stråhle.

Och sportchef Kenttä tycker sig hitta tid att ha koll på det som finns och scouta eventuella fynd.

– Sedan ska man komma ihåg att vi har konkurrenter att slåss emot också. Spelare som vi tittar på vill ofta spela i SHL och oftast hamnar de där eller i en högre liga utomlands. Men vi känner ändå att attraktionen till Björklöven är väldigt hög och på så sätt har vi kunnat etablera oss som ett topplag, säger Per Kenttä.