HockeyNews

Söderström om Dif-fiaskot: De 4 saknas PÅ och UTANFÖR isen

(29467) Fredrik Söderström och Johan Garpenlöv
Bildbyrån

Publicerad: 22 oktober 2023

Det såg riktigt bra ut i premiären mot Björklöven – men sedan dess har Djurgården varit en stor besvikelse.
Vad beror det egentligen på och vad behöver de göra för att få till en vändning?
TV4:s expert Fredrik Söderström har svaren.
En mäktig vändning i premiären mot Björklöven inför ett fullsatt Hovet är väl egentligen det enda positiva man kan säga om Djurgården så här långt den här säsongen.

För sedan dess har det mer eller mindre sett bedrövligt ut.

Djurgården vann visserligen de två efterföljande matcherna, mot bottengängen Tingsryd och Västervik efter förlängning, men har därefter förlorat fem av de senaste sex senaste matcherna.

Fiaskostart för ett lag som har som mål att verkligen utmana om en SHL-plats.

Fredrik Söderström har följt tågkraschen på nära håll i sin roll som expert på TV4 och det gick nästan inte att få honom att sluta prata om Djurgårdens problem när vi ringde upp honom för att ta ett snack.

– Jag är förundrad. Jag trodde förvisso att de skulle kunna få ett tufft år med tanke på att det är andra året. Man gick för det i fjol, hade en knackig start men sen så fick man ordning på det på slutet och tar sig till en sjunde, avgörande final och missar och då är det klart att det kan komma en liten reaktion. Men den har blivit tuffare än jag trodde, säger Söderström som anser att förlusterna av Carl Lindom, Liam Öhgren, Noah Östlund och Jonathan Lekkerimäki varit förödande.

– För mig är det ganska uppenbart att man, och det förstår alla så det är som att slå in en öppen dörr, men de saknar verkligen de här unga killarna. Lindboms målvaktsspel var ju exceptionellt bra, helt sanslöst i förhållande till vad man hade förväntat sig. Man visste att han var talangfull, absolut, men att han skulle vara så där bra hade jag inte förstått, säger Söderström.

Men det är inte bara deras skicklighet på isen och förmåga att avgöra matcher som saknas, det är mycket mer än så.

– Jag tror att hela det gänget med Lindbom, Östlund, Öhgren och Lekkerimäki hade en inverkan på den gruppen som man verkligen inte ska underskatta. Dels att de är väldigt skickliga hockeyspelare men även den här dynamiken som uppstår i blandningen mellan ungt och gammalt. Jag har själv haft förmånen att ha unga och lovande spelare som har en helt annan passion och drivkraft och på nåt sätt kittlar de igång de här äldre. Det blir en tävling på träning, det blir en kemi mellan yngre och äldre som är svår att sätta ord på men som jag vet har betydelse. Och där har det liksom blivit ett hål.

Att lagkaptenen Marcus Krüger saknats de två senaste matcherna har inte heller underlättat.

– Djurgården har en jättefin spets när Krüger är med, han skulle kunna gå in och vara ledande i vilket SHL-lag som helst men han är i Djurgården och jag har sällan sett en spelare som är så kraftig i sitt ledarskap som han är. Han är enorm del av Djurgården och det tror jag är en anledning till att det ser ut som det gör just nu, att de verkligen saknar honom, men samtidigt så är det skört om du ska leva på en spelare.

Det känns som att Garpenlöv låter exakt likadan efter varje förlust, det tävlas för lite och så vidare. Hur ser du på det?

– Jag har ju också hört det där och jag förstår innebörden av vad han säger. Som tränare kan du skapa ett klimat och en miljö där du får en iver att tävla. Det är ju sättet du tränar på, vad du bygger för träningar, vad du prioriterar, men det måste ju också finnas ett genuint gensvar från spelarna och där tror jag att det lika mycket är en fråga om att det måste komma inifrån gruppen, att spelarna har den drivkraften, för den kan inte ”Garpen” piska fram. Jag tycker dock att Djurgården har visat lite av den varan. I premiären mot Björklöven var det jävligt bra, då såg man den här hettan. Jag tycker snarare att det är så här: man har en trupp just nu i en tid där du har Björklöven, du har Brynäs, du har Västerås och Södertälje som har satsat och det känns som att Djurgården inte riktigt har tagit rygg. Deras rekryteringar är en minusaffär den här säsongen på så vis att de inte är i närheten av att ha ersatt de som de förlorat. Det är i och för sig inte så konstigt. 

Frågan nu är vad de ska göra med den trupp de facto förfogar över.

– Det är lätt för mig att sitta och tycka men de som är i det behöver ju dels se över vad de skulle kunna plocka in och sen så är det ju en konst när det kommer till att välja väg. Okej, vi har det här materialet, vi har Olle Liss, hur får vi fart på honom? Vi har Anton Gradin, hur får vi fart på honom? Man kan inte ha den typen av spelare och sen inte gå för det. Liss har ju varit lite i frysboxen och jag tror inte att det gör honom bättre. Det är lätt att se på utifrån och säga så här: ”bänka den där jäveln”, ”ta bort folk som inte är bra” och det är ett sätt att jobba på men det man också gör med hockeyspelare då är att tala om att ”vi tycker inte att du är bra” och vad det gör med självförtroendet och känslan hos honom är att det går åt fel håll, säger Söderström och fortsätter:

– Jag kan inte siffrorna hos Djurgården men som jag har förstått det så har de inte en massa miljoner som de bara kan dra upp ur bakfickan och då måste man ju göra något vettigt med det man och där ställer jag mig frågande till om man verkligen krämar ur det man har för stunden, det har jag inte sett än i alla fall.

Ett annat problem är de oklara rollerna. Frågorna om vem som ska bli VD och vem som ska ta över som sportchef har varit öppna under en längre tid.

– Det måste bli en klarhet i de här frågorna som är bekymmersamma för Djurgården huruvida vem som ska ha nästa jobb. Det mesta jag har läst och hört om Djurgården är vem ska bli VD och vem ska bli sportchef? Och det handlar om personer som i dag har andra jobb, det där tror jag är ett stort problem för Djurgården. Spelarna undrar nog vilket håll det är på väg mot och det måste man klargöra. Ska ”Garpen” vara tränare eller ska han vara sportchef? Den delen tror jag är ett dilemma för Djurgården.

Vad hade du gjort om du var K-G Stoppel just nu?

– Jag tror att K-G Stoppel ser över marknaden, för de skulle behöva en spelmässig injektion. Jag tror också att man ska se över hur det tränar, de har väldigt ofta mycket skador. Vad har de för upplägg på sin träning? Hur ser vardagen ut? De behöver alla spelare de kan ha. Jag är inte den som ställer mig upp och säger att folk ska sparkas, spelare eller tränare, men jag förstår ju att för varje dag som går utan resultat så blir ju också Garpenlöv trängd. Och frågan är om han gör ett bra jobb med kniven mot ryggen? Problemet för Djurgården är att tålamod, det kan man prata om i landsortslag där du på din höjd blir utsatt för någon som går fram till dig på Ica och säger ”ni måste skjuta mer i powerplay”, i Djurgården finns det ett massivt tryck som till slut gör att det blir en ohållbar situation och jag vet inte hur nära Djurgården är det läget men det känns ju inget bra. Det blir nästan apatiska prestationer, lite som med HV71 i SHL nu, det blir liksom en ohållbar situation där fansen och sponsorer runtomkring tenderar att toucha gränsen till vad som är okej och det leder till folk som verkligen inte mår bra och då är det praktiskt taget omöjligt att prestera. Och nu kommer det ett jätteintressant läge med ett derby mot AIK på onsdag, det känns ju som att de verkligen inte har råd att förlora den matchen.