HockeyNews

SHL-lista: HockeyNews.se rankar de 20 bästa värvningarna

(28214) SHLrankin
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 1 juni 2023

SHL fick in enormt många högklassiga värvningar inför förra säsongen. Även inför kommande säsong har det gjorts massor av förstärkningar runt om i SHL-klubbarna.

Mattias Ek och Alexander Nilsson, reportrar för HockeyNews.se, rankar här de 20 bästa värvningarna så här långt.

20. Filip Hållander, forward, Timrå IK
Kommentar:
Den senaste i raden av hemvändare för Timrå som har stakat ut en tydlig strategi för framtiden. Kommer att bidra med hårt jobb under veckans alla dagar och har visat att han även kan peta in en hel del poäng.

19. Remi Elie, forward, Linköping HC
Kommentar:
Färjestad hoppades få behålla honom, men en rad olika anledningar gjorde att han valde Linköping istället. Drogs med skador förra säsongen men när han är hel är han en center av toppklass i ligan.

18. Marek Langhamer, målvakt, IK Oskarshamn
Kommentar: Ska ersätta Tim Juel och kommer in med tjeckiska landslagsmeriter och hade bäst räddningsprocent i den finska ligan under förra säsongen. Har såklart en omställning att göra, men meriterna är mycket lovande.

17. Max Véronneau, forward, Leksands IF
Kommentar:
Véronneaus topp innan han åkte över till Nordamerika var skyhög, men har sedan dess dragits med en axelskada och fick det aldrig att flyga i AHL. Därmed osäkert var han står, men har såklart en stor uppsida och har alla möjligheter att lyfta rejält på en sådan här ranking vad det lider.

16. Samuel Johannesson, back, Örebro Hockey
Kommentar:
Växte och växte under säsongen för Brynäs och var i slutändan lagets främste back när allt sumerades. Fick därefter göra landslagsdebut och kommer nu till en bra plats för yngre spelare, här finns mycket som talar för mer utveckling.

15. David Tomasek, forward, Färjestad BK
Kommentar:
VM-center med bra poänghistorik och kommer bli en viktig kreativ kugge i Färjestads centeruppsättning. Bra speluppläggare som kommer få alla chanser i världen av Färjestads ledning för att visa sig vara en toppcenter.

14. Tommi Tikka, forward, HV71
Kommentar:
En hårt jobbande finsk landslagscenter med bra storlek. Spelar intensivt och är en duktig tekare. Kommer att ge HV71 en stabilare grund att stå på utanför den tilltänkta toppkedjan, nog så viktigt det.

13. Linus Högberg, back, Frölunda HC
Kommentar:
Kom tillbaka från Nordamerika och visade direkt i Skellefteå att han är en spelare av hög SHL-kaliber under vintern. Rörlig och bra med pucken, kommer att dra ett stort lass på Frölundas blålinje i vinter tillsammans med Henrik Tömmernes.

12. Marcus Sylvegård, forward, Växjö Lakers
Kommentar:
Till jämna Växjö återvänder lillebror Sylvegård nu som en bättre spelare än när han vann guld med klubben. Har vässat till sitt skott och fick rejäl fart på produktionen i Malmö där rollen blev större, och där spelaren Marcus Sylvegård tog stora kliv framåt.

11. Thomas Grégoire, back, Rögle BK
Kommentar:
Har under sina tre år i finska ligan vuxit för varje säsong och var under den senaste en av ligans främsta spelare. Kreativt skicklig med ett bra skott som Rögle hoppas ska bli den toppback man saknat sedan Kodie Curran lämnade häromåret.

10. Lukas Jasek, forward, IK Oskarshamn
Kommentar:
Oskarshamn har stora hål att fylla i offensiven och stort hopp kommer att ställas till Lukas Jasek. Högerfattad offensiv forward, men som även visat sig vara farlig i boxplay med fyra mål under förra säsongen. Bra skridskoåkare.

9. Magnus Nygren, back, Färjestad BK
Kommentar: En efterlängtad återkomst. Nygren kommer tillbaka till Karlstad efter sex säsonger i Davos. Olyckligtvis drabbades han av ett benbrott i januari och har kört rehabträning. Men i augusti ska han vara redo för comeback. Högerskytten lär få massor av speltid och hans skott är tänkt att mullra i powerplay.

8. Pontus Andreasson, forward, Luleå Hockey
Kommentar: Bohuslänningen fick ett ordentligt genombrott i Luleå och han hade fin draghjälp av Linus Omark. Nu är båda spelarna tillbaka för att fortsätta där de slutade våren 2022. En viss tid för omställning från Nordamerika kan man tänka sig att han behöver.

7. Isac Brännström, forward, HV71
Kommentar: Inte så stor sett till fysiken, men få kan matcha honom i spelet längs sargerna och i kampen om lösa puckar. Har visat i Tre Kronor att han trivs förträffligt ihop med HV:s vassaste forward, VM-spelaren André Petersson.

6. Gustav Rydahl, forward, Frölunda HC
Kommentar: En oöm bjässe till center och är precis den spelartyp som Frölunda är i behov av nu när Joel Lundqvist har tackat för sig. Rydahl kan röja väg för andra, men är även själv god för någonstans mellan 10 och 15 mål i SHL.

5. Oscar Engsund, back, IK Oskarshamn
Kommentar: Vilken hemkomst och supervärvning för smålänningarna! Engsund har skrivit ett "livstidskontrakt" efter flytten från Luleå där han utvecklats till en toppback i ligan. Blir ny lagkapten av bara farten och är numera en av ligans starkaste profiler.

4. Rodrigo Abols, forward, Rögle BK
Kommentar: Den lettiske centern har tagit gigantiska kliv under sina år i Örebro där han ett tag lånades ut till BIK Karlskoga för att hämta ny fart. Och vilken speed och tyngd han har. Det visade Abols i VM där han blev bronsmedaljör. Ett kap för Rögle.

3. Simon Ryfors, forward, Rögle BK
Kommentar: Pangade in 25 mål och fick ihop 45 poäng 2020/2021 för Rögle. Ryfors har försökt slå sig in i Tampa Bay, men har gått bet. I farmarlaget Syracuse har han likväl producerat gott om poäng: 59 poäng på 72 matcher i AHL. En drömvärvning i SHL.

2. Henrik Tömmernes, back, Frölunda HC
Kommenar: Det går knappaste att tänka sig en bättre värvning för Frölunda. Här får göteborgarna en vältalig ledargestalt, en powerplay-specialist och backkugge i en och samma person. Tömmernes visade sin klass återigen i Schweiz och i Tre Kronor den nyss avslutade säsongen.

1. Linus Omark, forward, Luleå Hockey
Kommentar: Snacka om nyckelspelare för Luleå. I Genève-Servette var han med och gjorde klubben till schweiziska mästare. Nu är han tillbaka med samma uppdrag: Gör Luleå till mästare. Men framför allt kommer Omark ha roligt i Luleå och Luleå kommer att ha roligt med Omark.

Dela artikeln

FacebookXWhatsApp

Följ ämnen i artikeln