HockeyNews
PLUS

Nilsson: Fem heta frågor inför det allsvenska slutspelet

(26983) Hockeyallsvenskan slutspel
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 12 mars 2023

FacebookXWhatsApp

Grundserien är avslutad och det Hockeyallsvenska slutspelet drar igång under söndagen.
HockeyNews.se:s Alexander Nilsson ställer sig här fem frågor inför det som komma skall.

1. Är Modo ett slutspelslag?
Ingen undgick Modos superform innan jul och vinner man grundserien är man inget dåligt lag, snarare tvärtom. Har haft det svårt att få ihop spelet över 60 minuter den senaste tiden och stundtals varit runda i spelet. Kanske beror det på att allt gick deras väg under monstersviten, där man av bara farten vände och vann i matcher där man inte spelade på topp. I slutspelet lär det bli än tajtare på isen, kommer Modo klara av att ställa om och hota än mer på insidan och bli lite rakare i spelet? Man har spelare som inte drar sig från att lägga näsan i blöt. Skulle, såklart, må mycket bra av att få tillbaka Josh Dickinson också, men där får man vänta i alla fall minst en vecka till enligt sportchefen Henrik Gradin.

2. Fjärde gången gillt för Björklöven?
Jag hade Umeålaget som favoriter till uppflyttning inför säsongen och jag finner egentligen ingen anledning till att gå ifrån det tipset nu heller när slutspelet ska dra igång. Spetsen känns bättre än tidigare säsonger, man har en kärna av spelare som varit med och gått långt tidigare och som brinner av revanschlusta. Till råga på allt så har Daniel Rahimi dessutom tagit ytterligare steg i sitt spel över hela banan såhär på ålderns höst, och Fredric Weigel har sett mer än lovligt spelsugen ut sedan sin återkomst efter skada. Björklöven kommer bli livsfarliga även denna gång och jag blir på inga sätt om Winpos arena blir skådeplats för en ny allsvensk final, för fjärde säsongen i rad – slutar det med jubel denna gång?

3. Var har vi Djurgården?
Huvudstadslaget skulle studsa tillbaka direkt till SHL efter förra vårens uttåg. Men det ha då sannerligen varit få gånger man verkligen fått känslan av att den målsättningen kommer infrias. Har det inte varit tränarbyten så har det varit laguttagningar som gått att diskutera, där backar spelat forward och vice versa. Ändå går man in i slutspelet med tio segrar på de 13 senaste matcherna och poäng i alla de matcherna förutom en. Lukas Vejdemo har sett pigg ut efter sin återkomst i klubben och tillfört ytterligare bra egenskaper och Carl Lindbom avslutade med en hålen nolla. Det går inte att räkna bort Djurgården, men det känns som att det ska mycket till för att det ska sluta med ett snabbt återtåg.

4. Är BIK:s magi över?
Det är sedan en tid tillbaka klart att tränaren Karl Helmersson lämnar efter säsongen och på isen har det inte stämt för BIK, även om man hade en svit med elva raka matcher med poäng där tio av dem slutade med seger. Avslutade dock grundserien med en seger på de sex sista matcherna och första perioden mot Modo i fredags var pinsamt dålig, ett BIK som man knappt sett tidigare. Att åka till Nobelhallen är aldrig lätt, men nog känns det som att den allra värsta rädslan avtagit den här säsongen? Faktum är att de tio trepoängare man tog på hemmaplan denna säsong är sämsta noteringen sedan säsongen 2007–08, då man skrapade ihop åtta treor. 

5. Kan Västerås bli en jobbig motståndare?
Det var trevande fram tills tränarbytet, men därefter verkar det ha ingjutits nytt mod i spelargruppen. Den finska tränarduon med Tero Lehterä och Sami Hirvonen verkar ha fått lite ordning på truppen, som i grunden har hög kapacitet. Nu talar mycket för att man ställs mot Modo eller Björklöven om man skulle slå ut Vita Hästen i åttondelsfinal, och det är kanske inte rimligt att tro att de ska slå ut tabellettan- eller tabelltvåan, men har jag blir inte förvånad om man bjuder på bättre kamp än vad man på förhand kan tänka sig. 

LÄS MER: Lista: Främsta seriesegrarna i Hockeyallsvenskan genom historien

VM-feber – Hockeynews gratis första månaden: 0 kr (värde 69kr) Skaffa Hockeynews PLUS