HockeyNews
PLUS

NHL-forwarden förbereder sig i Stockholm: "Coolt att få spela med Bäckström"

(20314) Daniel Sprong
Bildbyrån

Publicerad: 7 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

Daniel Sprong är lagkamrat med Nicklas Bäckström och ifjol gjorde han 13 mål för Washington.

Inför kontraktsåret som väntar har den 24-årige forwarden lagt sina förberedelser i Stockholm.

– Jag fick träffa Bäckström via en familjevän när jag var liten så att få spela med honom nu är rätt coolt, säger Sprong till HockeyNews.se.


Stanley Cup-slutspelet i våras tog slut redan i första rundan mot Boston Bruins för Washingtons del.

Daniel Sprong föddes i Nederländerna och såg ett tillfälle att åka över till Europa och hälsa på familjen – det är på den vägen han hamnat i Stockholm.

– Jag åkte till Amsterdam och träffade min familj och när jag var här bestämde jag mig för att åka hit och träna fys med Andreas (Öhgren) och isträning med Daniel Broberg. Så det här har varit en riktigt bra månad, säger Sprong när HockeyNews.se träffar honom efter ett avslutat fyspass på Hammarbyhöjdens IP.

LÄS MER: 18-åringen skriver NHL-kontrakt och lämnar Sverige

Det är ett viktigt år som väntar honom.

Forwarden gjorde 14 mål på 47 matcher för Anaheim 2018/19 efter att ha blivit trejdad till klubben från Pittsburgh men året efter blev det bara åtta matcher i NHL.

I fjol slog han sig in i Washington Capitals och noterades för 13 mål och totalt 20 poäng på 43 matcher.

Sprong förbereder sig i Stockholm. Foto: Henrik Sjöberg

Nu kliver han in på sista året på sitt nuvarande kontrakt.

– Andra året i Anaheim var skakigt och jag vet inte riktigt vad som hände när jag ser tillbaka på det. Året innan hade jag gjort 14 mål på halva säsongen och höll ett tempo för att nå 30. I fjol ville jag visa att jag hör hemma i NHL och det tycker jag att jag gör. Men nu behöver jag göra det i 82 matcher också, säger Sprong.

När Washingtons general manager Brian MacLellan summerade säsongen efter förlusten i slutspelet slog han fast att planen är att ge Sprong mer istid under vintern som kommer.

Han var en av spelarna som skyddades av klubbledningen inför expansionsdraften nyligen när Seattle fick välja spelare från övriga NHL-lag.

Hur är det att ha Nicklas Bäckström som lagkamrat?

– Han är en riktigt bra kille. Det var en spelare jag växte upp och tittade mycket på och jag fick möjligheten att träffa honom när jag var liten via José Théodores brorsa som är en nära familjevän, så att spela med honom nu är ganska coolt, säger Sprong.

Gjorde 13 mål i NHL i fjol. Foto: Bildbyrån

24-åringen får dessutom på nära håll följa Alexander Ovetjkins jakt på Wayne Gretzkys målrekord.

”Ovie” är uppe i 730 och Gretzkys rekord ligger på 894.

– Han är den bästa målgöraren någonsin och ingen skjuter som honom. Jag hoppas och tror att han kommer ta rekordet, säger Sprong.

LÄS MER: 30-åringen blir fjärde svensken i Seattle Kraken

I sommar har han tränat med bland andra Alexander Holtz och Philip Broberg som förbereder sig inför sina försök att slå sig in i NHL om ett par månader.

– Killarna här har kört ihop länge men alla har varit öppna och tagit in mig bra här, och jag försöker bidra med mina erfarenheter från NHL för att killarna ska bli redo för sina camper i höst. Jag såg Holtz och Broberg i JVM och det har varit kul att få lära känna dom här nu.

Se hela intervjun med Daniel Sprong i spelaren.

•••

SE OCKSÅ: HockeyNews.se träffar William Eklund inför NHL-draften

Tips om NHL-podd:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

VM-feber – Hockeynews gratis första månaden: 0 kr (värde 69kr) Skaffa Hockeynews PLUS