HockeyNews
PLUS

HV71 eller Philadelphia? – det är frågan för Emil Andrae: "Vi får se"

(25854) Emil Andrae
Bildbyrån

Publicerad: 5 maj 2023

FacebookXWhatsApp
Emil Andrae, 21, har börjat försäsongsträningen med HV71.
Men det är ännu inte bestämt om han kommer att spela för Jönköpingsklubben kommande säsong i SHL.

HV71 hoppas att Emil Andrae ska vara en av de åtta backarna kommande säsong. Poängmässigt var han näst bäst av HV-backarna efter Joey LaLeggia och den 21-årige smålänningen fick ihop 26 poäng (6 mål, 20 assist) på 51 SHL-matcher. Sett till istiden var det bara LaLeggia som hade mer än Andrae (20:29).

Efter den avslutade SHL-säsongen i mars drog han vidare till USA för spel i NHL-klubben Philadelphias farmarlag Lehigh Valley. Andrae hade haft kontinuerliga möten med Philadelphia så han visste att klubben ville ha över honom till AHL efter SHL-säsongen.

– Det var fullt fokus på HV, sedan kom det ganska snabbt. Jag fick två tre dagar efter det att vi var klara efter sista matchen mot Oskarshamn. Då fick jag åka över och hade inte så jättemycket förväntningar. De sa åt mig att jag kommer att få spela och sedan var det upp till mig att prestera.

Och det var precis vad Emil Andrae gjorde. Det blev en assist i AHL-debuten. På de första sju matcherna i Lehigh Valley stod han för två mål och fyra assist.

– Direkt i första matchen fick jag spela väldigt mycket både i PP och boxplay och fem mot fem. Lite över förväntningarna. Jag tyckte att jag presterade ganska bra så det var jäkligt skoj, det kändes bra, säger Andrae.

Och fortsätter:

– Det trillade in i början och kunde väl ha blivit ännu lite mer. Jag blev satt i en situation där jag kunde leverera så det är jag jäkligt glad över. Det är skönt att de ger mig förtroende och tror på mig.

Under tiden i USA skrev Emil Andrae på ett treårigt rookiekontrakt med NHL-klubben Philadelphia Flyers.

– Ända sedan man började med hockey ville man spela i NHL och det här var en bit på vägen. Ända sedan jag blev draftad av Flyers har det varit ett mål. Det är inte klart än, men jäkligt roligt.

När Emil Andrae skrev på NHL-kontraktet fick han också kvittera ut bonuspengar på nästan en miljon kronor.

– Ja så är det väl. Det är också en sorts belöning.

Har du gjort något roligt för pengarna?

– Jag har faktiskt köpt en ny bil så jag ska betala av lite pengar där direkt tänkte jag. Det blev en Mercedes. Jag hade en Audi innan och min familj är ganska bilintresserad så det blev en sådan.

LÄS MEREfter den poängstarka säsongen – backen får NHL-kontrakt

Efter hemkomsten från AHL har Emil Andrae haft lite ledigt, men kände rätt snabbt att han ville köra igång med försäsongsträningen. Så sedan torsdagen är han tillbaka och sliter.


Emil Andrae har kontrakt med både Philadelphia och HV71, så frågan är var han spelar till hösten. Foto: Bildbyrån.

Nu är frågan om det blir spel i HV71 eller i Philadelphias organisation till hösten.

– Det återstår att se. Vi ska ha lite möten med GM (Daniel Brière) där borta och även med HV och se på min situation. Jag menar, mitt mål är ju att spela i Flyers och så snabbt jag kan egentligen. Men det är klart att jag måste se var min situation är bäst att spela. Jag har försökt avsluta den här säsongen och inte tänkt så mycket på nästa. Vi ska sätta oss ner och prata och jag ska även prata med ”Nubben” (HV:s sportchef Kent Norberg) och med GM där och prata lite med min agent. Det är ingenting som är riktigt klart än. Men längre fram kommer det att klarna.

En fråga kan exempelvis vara om Emil Andrae inleder säsongen i Philadelphia för att sedan skickas tillbaka till HV71 där han har ett sista år på tvåårskontraktet. Eller om han blir kvar i AHL.

– Det är lite regler med ”return policy” som man ska ta hänsyn till så vi får se vad händer framöver. Det är nån ny regel och jag har inte jättebra koll på den. Det är det jag vill att min agent ska undersöka och även GM där borta. Om jag inte platsar i Flyers så måste jag komma tillbaka till Europa. Men om jag har något som säger det eller inte är det som ska undersökas, så vi får se, säger Emil Andrae.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)