HockeyNews
PLUS

"Han är tveklöst redo för NHL"

(1446) Elias Pettersson4
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 21 december 2017

FacebookXWhatsApp

MOSKVA. Växjö Lakers chanser att få behålla poängkungen Elias Pettersson, 19, krymper för varje dag.
I en intervju med HockeyNews.se jämför Vancouvers utvecklingscoach Scott Walker Växjöforwarden med ingen mindre än Edmontonstjärnan Connor McDavid.
– När det kommer till frågan om Elias kan spela i NHL nästa år, så efter vad jag har sett: tveklöst att han kan göra det nästa år, säger Walker.

Elias Pettersson har under större delen av sin första säsong i SHL varit Växjö Lakers poängkung. På bara 26 matcher har han gjort 35 poäng.

När Växjö värvade Pettersson från Timrå inför den här säsongen var siktet inställt på att få behålla honom i två säsonger. Men den planen ser ut att spricka.
Det blir väldigt tydligt i denna intervju med Kanadas assisterande förbundskapten i OS i Sydkorea, Vancouvers utvecklingscoach Scott Walker, 44.
– Jag hade hört talas om honom (Elias Pettersson) när vi draftade honom och att våra scouter älskade honom och var exalterade, säger Walker i samband med Channel One cup i Moskva.
– Han kom till vårt utvecklingsläger i somras och, ”man”, han var rolig att titta på. Han är så skicklig och han åker så bra. Saken är den, jag vet att han inte kommer att åka runt och döda folk, men han spelar hårt. Han spelar till och med hårt när han har pucken, det är märkligt, haha.
– Han har stenhård kontroll på pucken, han är en lysande passningsspelare och är så smart. Han kan till och med slå passningar när han ligger ner på isen, säger Walker och refererar till Växjös SHL-match borta mot Färjestad där Pettersson liggande assisterade till Växjömål.

"Kan bli minst lika bra som Sedinarna"
Scott Walker öser beröm över Pettersson och betonar hur tävlingsinriktad han är och hur mycket han ser ut att gilla att spela hockey.
Att ta klivet över till NHL är omvälvande och svårt för de flesta, men tajmingen att göra det till hösten är perfekt, menar Vancouvers utvecklingscoach. Daniel och Henrik Sedin har utgående kontrakt men deras agent Claes Elefalk har antytt att de kan komma att förlänga det med ett år till.
– Vi har Sedinbröderna och han trivs nog med att vara en del av Canucks. Förhoppningsvis kan det arvet föras vidare och jag hoppas de är kvar när han kommer. De är blivande Hall of Fame-bröder och båda är 1 000-poängskillar i NHL.
– Elias är ung, men så vitt jag kan se kommer han att bli minst lika bra som de är.

Växjös sportchef Henrik Evertsson har ställt sig frågan om Elias Pettersson har den fysik som krävs för att palla med att spela i NHL. Och det tror Scott Walker.
– Det är det som är grejen. När du ser honom, som vid draften, skulle jag säga: ”Nej!”. Men sedan på utvecklingscampen: ”Ja!”, haha. Jag trodde han skulle väga för lätt, men han spelar så hårt. Jag vet inte om det handlar om gravitationen eller hans balans, men han är stark längs sargerna och han går rakt in i trafiken också. Han skjuter rakt framifrån mål, han kan lura spelare och han åker inte på tacklingar. Det är inte så att han själv åker och letar efter tacklingslägen, men han spelar hårt och tacklar bra.

"Jisses, den killen har allt"
Orden håller på att ta slut för Scott Walker där han sitter högt upp bakom ena målet i VTB arena i Moskva och pratar om guldklimpen Elias Pettersson.
– Jag blev så imponerad. Jag hade hört om honom inom vår organisation. Våra scouter gillar alltid sina spelare, och det ska de, men de var hänförda av honom. De hade pratat om honom långt långt före draften. Och de har fortsatt prata om honom.
– Ibland, när man är spelarutvecklare som jag kan man tänka: ”Visa mig då!”. Men när han kom blev jag ”Holy mackerel (jisses), den här killen har allt”.
– Jag har inte varit med jättelänge, men tillräckligt länge. När det kommer till frågan om han kan spela i NHL nästa år, så efter vad jag har sett: tveklöst att han kan göra det nästa år.

Scott Walker hyllar svenska spelare för att de är bra på sitt hantverk och att de vet vilken träning som gör dem bättre.
– De jobbar på sin skicklighet och lägger mycket kraft på detaljer. Som Elias som nöter på saker han ägnar sig åt i matcherna, som powerplay, att skjuta på det sätt han gör. Jag ser mycket höjdpunkter på nätet och han är bra på att passa, och vilket skott han har.

Jämför Pettersson med McDavid
Walker var assisterande förbundskapten för Kanadas guldvinnande J20-lag 2014/2015 och jämför Elias Pettersson med en spelare i just det laget.
– Han kommer in och är så anspråkslös, trevlig kille och så väldigt bra. Det är som Connor McDavid som jag har coachat i junior-VM. Han sitter inte där och tycker att han är så bra. Han är en som en av de andra, bara det att han är så väldigt bra på det han gör, haha. Jag gillar den biten också för det är en hård sport. Det är få som är så bra som de två killarna, men när man ser dem uppskattar man det ännu mer. De tar inget för givet och det är antagligen därför de är bra när man ser hur mycket de jobbar på sitt spel, menar Scott Walker.
– Jag kan inte SHL eller ligan där han spelar nu men från det jag hör gör han saker som inte många 18- eller 19-åringar gör. Det är häftigt för honom och hans lag. Och för Vancouver Canucks.

När Scott Walker får höra att Elias Petterssons poängsnitt i SHL, 1,35 per match, är ett högre poängsnitt än vad Peter Forsberg hade som junior (1,23 per match) konstaterar han med ett garv:
– Han (Forsberg) var ganska bra!

Tips om NHL-podd:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!