HockeyNews
PLUS

Grewe om märkliga tiden i Finland och uteblivna Kanadaflytten

(24495) Albin Grewe
HockeyNews.se/Bildbyrån (montage)

Publicerad: 27 augusti 2022

FacebookXWhatsApp

SUNDSVALL. OHL-drömmarna gick i krasch. Flytten till Finland blev en flopp, sedan följde två månaders frånvaro.
Albin Grewes senaste hockeyår har varit stökiga.
– Jag tycker att det var konstigt att de tog in mig från början om jag ska vara ärlig, säger han till HockeyNews.se om den korta sejouren i Finland.

Den rivige forwarden Albin Grewe hade fått visa upp sig i SHL med Djurgården och i svenska juniorlandslag innan Detroit draftade honom i tredje rundan av NHL-draften 2019.

Ett år senare hade Grewe tillsammans med Detroit och Djurgården kommit fram till att spel i den kanadensiska juniorligan OHL var den bästa vägen framåt.

Den nu 21-årige forwarden hade därför ställt in sig för en flytt över till Nordamerika hösten 2020 – men så blev det inte.

På grund av pandemin sköts starten upp och Grewe blev istället kvar i Djurgården innan han i slutet av säsongen ändå fick åka över, då för spel i AHL med Grand Rapids.

– Det var tufft. Jag hade velat åka över och spela i OHL, jag tror att det hade varit bra för mig att spela där borta högt upp i lineupen och få stort förtroende, vilket var planen. Så det är klart att när det inte blir så, det var synd. Men jag fick chansen att spela i SHL istället vilket jag tyckte var otroligt roligt, säger Grewe till HockeyNews.se.

Efter det korta äventyret i USA valde han spel i Finland och Ilves till förra säsongen.

Där blev det däremot bara fyra matcher innan han flyttade hem till Sverige igen.

– Det var inte det at jag ville hem, det var mer att det inte klickade. Det är svårt. Ibland kommer man till ett lag där det inte riktigt funkar, och jag kände att det inte funkade för mig där. Jag fick inget förtroende, enligt mig. Jag tycker att det var konstigt att de tog in mig från början om jag ska vara ärlig. Det var som att de inte ens ville ha mig där, så då kände jag att det var lika bra att dra därifrån, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte vad det var, men de ville inte spela mig och varför ska jag bara stå där borta och kolla på matcherna.

LÄS MER: Amerikanske JVM-vinnaren ska krydda Moras offensiv: "Ett offensivt hot"

Kort efter uppbrottet med Ilves presenterades han av Mora.

Men inte heller där blev det särskilt lyckat till en början. 

Efter sju matcher blev han skadad och missade en månad, spelade ytterligare tre matcher innan han tvingades till vila i ytterligare en månad.

Grewe stod därefter för 13 poäng på 22 seriematcher innan det blev ytterligare fem poäng på åtta sluspelsmatcher.

– Det var såklart jättetufft och det kändes skit där och då med skadan. ”Jaha, vad ska man göra nu då? Jag kom hit för att spela hockey och det gör jag inte nu” tänkte man. Men jag tycker att jag kom tillbaka rätt så bra efter det. Det kändes riktigt bra så det ska jag ta med mig in i den här säsongen, säger han.

Kanske kan tryggheten av att veta var man ska spela hela säsongen bidra till än bättre prestationer.

– Det har varit så att jag börjat om på ny kula hela tiden, men nu var jag här förra säsongen också och nu är jag med från start vilket känns skönt. Det är en trygghet att veta att man är med här. Vi vill slåss om topplatserna i serien och sedan vara med i slutspelet, helt klart.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)