HockeyNews
PLUS

Ettans nya serieupplägg - kvalserien skrotas

(2094) Hockeyettan match
Petter Arvidson/Bildbyrån

Publicerad: 25 februari 2018

FacebookXWhatsApp

Hockeyettan och dess medlemsföreningar har tagit fram ett nytt förslag på serieupplägg som kan komma att börja gälla från och med nästa säsong. Bland annat föreslår man att kvalserien skrotas.

I en skrivelse till sina medlemsföreningar redovisar Hockeyettan ett förslag på nytt serieupplägg för ligan som ska presenteras för Svenska ishockeyförbundet och dess tävlingschef Olof Östblom.

Enligt förslaget, som är tänkt att gälla från och med nästa säsong (18/19), blir det fortsatt 48 lag i Hockeyettan som delas in i fyra olika grundserier. Men utöver det är det en hel del som skiljer sig gentemot nuvarande upplägg.


Några väsentliga skillnader: 

* Kvalserien skrotas till förmån för två direktkval mot Hockeyallsvenskan där lag 13 och 14 uppifrån möter varsitt Hockeyettan-lag i bäst av fem eller sju matcher. 

* Fler matcher. Grundserierna spelas över 33 omgångar. Allettan över 22 omgångar och fortsättningsserierna över 20 omgångar.

* Sex lag från varje grundserie går till Allettan som delas in i en norr- och en söderserie med 12 lag vardera. Lagen som kvalificerar sig ska delas in geografiskt.

* Allettan-segrarna går till Hockeyettan-finalen vars segrare går till direktkvalet. Lag 2-7 från varje Alletta går till playoff som avgörs i fyra steg för att vaska fram ett andra direktkval-lag.

* Lagen i fortsättningsserierna spelar endast för att undvika negativt kval. Möjligheten att ta sig till playoff bakvägen tas bort helt. Serierna föreslås också byta namn till Vårettan.

* Serierna pågår till månadsskiftet februari/mars istället för att som nu ta slut i mitten av februari.


Blir det verklighet av förslaget på serieupplägg kan det sjösättas redan till kommande säsong, men förmodligen bara gälla i två säsonger. I november ska förbundets enmansutredare Ola Lundberg presentera sin syn på hur svensk hockeys seriesystem ska vara uppbyggt och kan således komma med nya tankar som sätts i verket från och med säsongen 20/21.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!