HockeyNews
PLUS

EK: Miserabla starten döljer hur bra HV är nu

(29263) Powerranking Ek
HockeyNews.se

Publicerad: 21 november 2023

FacebookXWhatsApp
Nu har vi kommit så pass långt in i säsongen att verklig tabellplacering och lagens form de senaste fem matcherna inte alls går hand i hand längre. Så vilka har bäst form? Och vilka har det jobbigast för tillfället?
Här kommer Mattias Ek med en färsk powerranking (den verkliga tabellplaceringen inom parentes).

14 (14) Oskarshamn

Kommentar: När inte ens landslagsuttagna IKO-stjärnor som Patrik Karlkvist och Ahti Oksanen får det att fungera, då är det illa. Och kikar man i plus/minus-statistiken har Karlkvist -18 på 18 matcher medan Oksanen står på -15. Inte för att det säger allt, men det säger något. Oskarshamn har fem raka förluster och med tanke på att det bara blev två poäng på de åtta första matcherna i höstas är laget väldigt illa ute. Och det är ett understatement.

13 (11) Örebro

Kommentar: Efter en flygande start på säsongen har det gått troll i spelet den senaste tiden. Bara två poäng på de fem senaste. Därför har Örebro dalat i tabellen och är nere på elfte plats. Faktum är att laget inte har gjort mål i powerplay de senaste sju matcherna. Däremot har man släppt in ett mål i numerärt överläge. Brrr. Iskallt. Offensivt har Emil Larsson varit hetast genom att producera två mål och två assist de fem senaste.

12 (6) Skellefteå

Kommentar: Skadeläget är pressande. Skellefteå har returmöte med tjeckiska Trinec i CHL ikväll och igår saknades båda målvakterna Gustaf Lindvall och Linus Söderström, men då finns David Rautio som stand in. Värre på forwardssidan där Martin Dzierkals, Jonathan Johnson, Theo Keilin (utlånad), Pär Lindholm, Dylan Sikura och Elias Stenman är skadade. Men det ser nu ut att bli debut i Skellefteå för Andreas Johnson. Skellefteå har haft problem med målskyttet på sistone.


Jonathan Pudas vikarierar som lagkapten för Oscar Möller i ett skadedrabbat Skellefteå. Foto: Bildbyrån.

11 (10) Timrå

Kommentar: Bara fem poäng på de fem senaste gör att TIK har åkt ut från topp sex. Plötsligt blir bortamötet med underifrån jagande HV71 oerhört betydelsefullt på torsdag. Boxplay har inte fungerat tillfredsställande efter landslagsuppehållet och det kostade både segern hemma mot Luleå och även poäng hemma mot Skellefteå i lördags. Samtidigt har det bara blivit tre mål framåt på de två matcherna så det är skärpning som gäller.

10 (9) Malmö

Kommentar: Den hysteriska formen har bedarrat och det har blivit två raka förluster på slutet trots en 2–0-ledning mot Frölunda i torsdags. För närvarande är Lauri Pajuniemi (2 + 3) den formstarkaste spelaren de senaste fem matcherna då det har blivit tre förluster. Men niondeplacerade Malmö har närmare till toppen än botten. Färska Tre Kronor-målvakten Daniel Marmenlind, som var lysande i sin debut mot Finland, har haft det lite tuffare på slutet i SHL med 13 insläppta mål på de fyra matcher han har startat.

9 (3) Växjö

Kommentar: Sett på individuell nivå har Lakers ligans poängstarkaste trio i Marcus Sylvegård, Joel Persson och Kalle Kossila.  De senaste fem matcherna har Sylvegård (5 + 4), Persson (2+ 6) och Kossila (1 + 7) öst in 25 poäng tillsammans! Dessvärre har Växjö som lag ”bara” mäktat med att få ihop sju poäng under samma period. Det ger en tredjeplats i SHL-tabellen med utrymme för förbättringar. Ny på skadelistan är centern Noah Östlund som åkt på en hjärnskakning.

8 (8) Modo

Kommentar: Tre raka vinster är inget man skojar bort. Mitt i mörka november har SHL-nykomlingen hittat ny kraft och Mikkel Aagaard är spelaren med den starkast lysande pannlampan. Hattricket i Malmö, med brorsan på plats på läktarplats, innebär att Aagaard har stänkt in sex mål de senaste fem matcherna. Med det är han bäst i SHL. Elva mål på 18 SHL-matcher innebär att han kommer att göra över 30 mål om han lyckas behålla den farten… Dessutom bra besked att Riley Woods förlängt sitt kontrakt med två år.


Mikkel Aagaard är hetast i SHL och har gjort sex mål för Modo på de fem senaste matcherna. Foto: Bildbyrån.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

7 (12) Rögle

Kommentar: Ängelholmarna är helt klart på gång igen. Vinst i Luleå före landslagsuppehållet har följts upp med en megastark vändning hemma mot HV71 och därtill en stabil trepoängare borta mot Oskarshamn. Lagkaptenen Anton Bengtsson har hittat formen och sprudlar av spelglädje. Hemvändande Simon Ryfors har fått spräcka nollan och har roligt igen och Linus Sandin har bidragit med sex poäng (3 + 3) på fyra matcher och avgjorde med en snygg straff mot HV. Rögle är för tillfället starkast av alla lag i boxplay.

6 (2) Luleå

Kommentar: Luleå har trummat igång hårt efter landslagsbrejket. Två raka segrar och sex poäng mot Timrå och Frölunda. En stor förklaring till det är att duon Linus Omark och Pontus Andreasson har fått fart på mål- och poänggörandet. Luleå är 50-procentigt i powerplay de senaste fem matcherna. Dessutom fortsätter Tre Kronor-duon Marcus Hardegård och Oscar Eklind att leverera storligen. Skönt också för Luleå att det är klart nu att huvudcoachen Thomas ”Bulan” Berglund bestämt sig för att bli kvar till 2025.

5 (1) Färjestad

Kommentar: FBK kan ha sjunkit en nivå ifrån utdelningen i början av säsongen, men sett över de fem senaste har det likväl blivit tio poäng. Mycket tack vare ett förträffligt boxplay. Målvakten Carl Lindbom hade en tuff match i förlusten mot LHC i torsdags, men fick precis som i Tre Kronor chans till revansch – och tog den genom att nolla Örebro i lördags. FBK har slitit hårt med sex man iväg på landslagsuppdrag under speluppehållet och dessutom CHL-spel. Men det går finfint!

4 (5) Frölunda

Kommentar: Efter fyra raka segrar tog det stopp i Coop Norrbotten Arena mot ett heltänt Luleå. Frölunda hade det jobbigt under första halvan av matchen, men var ändå skapligt nära att sno med sig en poäng. Backen Linus Högberg har briljerat på sistone bland annat genom att göra sina två första mål för säsongen och dessutom på ett spektakulärt sätt i vändningen mot Malmö. Tar nu in Frans Tuohimaa som målvaktsreserv bakom Lasse Johansson.


Roger Rönnbergs Frölunda finns med bland topplagen. Foto: Bildbyrån.

3 (13) HV71

Kommentar: På grund av en miserabel start på säsongen syns det inte i tabellen att HV71 går bra poängmässigt. HV har tagit poäng i de fem senaste matcherna och då fått ihop elva pinnar. Bara LHC och Leksand är vassare. Och i de två senaste matcherna har HV71 fått klara sig utan både André Petersson och Henrik Borgström. På torsdag är de tillbaka och då ska även Mattias Tedenby (kanonbra mot Rögle) kunna spela. Men frågan är hur det blir med backen Kalle Maalahti? Platsar för närvarande inte i HV och det är inte hållbart.

2 (7) Leksand

Kommentar: Segersviten bröts i lördags borta mot HV71, trots tidigt ledningsmål och sedan också 2–1-ledning i powerplay. Men Leksand spelade, skapade gott om chanser och borde ha fått med sig nån poäng hem. Justin Kloos gjorde en ny stark match och vikarierade som center för ryggskadade Marek Hrivik mellan formstarka Peter Cehlarik och Lucas Elvenes.

1 (4) Linköping

Kommentar: Bara Leksand har tagit lika många poäng (12) som LHC de senaste fem SHL-matcherna. Intresset för LHC börjar närma sig en febertopp i Linköping, vilket inte klubben är bortskämd med. LHC kämpade till sig en poäng i Växjö i lördags och slog dessförinnan serieledande Färjestad hemma – inför nästan 8 200 åskådare. Patrick Russell är poänghetast i Linköping med sina fyra mål och tre assist på de senaste fem.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln