HockeyNews

Efter tunga förlusten för Djurgården – Smith: "Vi behöver pucktur"

(20960) Barry Smith
Emma Wallskog/Bildbyrån

Publicerad: 21 oktober 2021

STOCKHOLM. De svaga starterna sänker Djurgården på Hovet.

Barry Smith säger sig ha energin för att försöka hjälpa laget på fötter.

– Ja, Gud tittar ner på oss och ger oss lite pucktur. Vi behöver lite pucktur, säger Smith efter 3–2-förlusten mot Oskarshamn.


I sex av sju matcher på Hovet har Djurgården hamnat i underläge. Bara i matchen mot Brynäs (3–2 på övertid) har laget lyckats vända och vinna.


I de tre senaste matcherna har Djurgården börjat svagt och enbart mot Timrå borta har det blivit seger.


– Det är något vi måste fixa till. Det har hänt i förmodligen tre av våra hemmamatcher. Vi är sena på pucken. Vi åker inte skridskor och det gör att vi hamnar i ett 2–0-underläge, vilket inte är lätt, säger Djurgårdscoachen Barry Smith efter förlusten mot Oskarshamn.


När Oskarshamn gjorde 3–1 i slutet av den tredje perioden, John Dahlströms första mål för säsongen, så såg det kört ut.


Men genom att plocka ut målvakten Mantas Armalis och satsa på sex utespelare kunde vikarierande lagkaptenen Marcus Sörensen reducera till 3–2 med 1.39 kvar att spela.


– Jag sa till killarna. Det är skillnad på att förlora och hur du förlorar. I den här matchen tog tiden slut, säger Smith om förlusten.


Mathias Tjärnqvist, Oskarshamn, och Barry Smith, Djurgården på presskonferensen. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.


– Det viktigaste vi behöver göra är att börja matcherna som vi slutade dem. Alla lag i SHL som står still och ger bort en 2–0-ledning, då är det för svårt att ta sig tillbaka.


För Djurgården har det varit ett återkommande problem att hamna i svackor som ibland har varit långvariga.


Frågan är – varför?


– Om jag hade ett svar hade jag fixat det direkt. Vi måste fortsätta jobba för att få reda på hur inställningen är, om det är nerver eller stress och därför inte kan röra på fötterna. Jag har inget svar till dig, men det är något vi måste rätta till, säger Smith på HockeyNews.se:s fråga under presskonferensen.


LÄS MEREk: Två av 21 poäng på Hovet – hur länge blir Smith kvar i Djurgården?


Han passar på att berömma Oskarshamn.


– De har ett bra lag och de jobbade hårt.


Djurgården saknade backarna Marcus Högström och Tom Nilsson plus forwardstrion Peter Holland (avstängd), Sebastian Strandberg (skada) och Linus Videll (skada).


– Vi hade fem väldigt bra spelare som saknades. Men som jag säger till alla våra spelare så är det en möjlighet för någon annan. Det är en chans för någon att få mer istid eller att få spela i powerplay, säger Barry Smith.


– När någon är skadad och borta så skadar det laget, men vi måste få andra spelare att visa att de kan ta den istiden. Det är så man vinner.


Har du energin för att fortsätta?


– Ja, Gud tittar ner på oss och ger oss lite pucktur. Vi behöver lite pucktur.


Djurgården är fortsatt nästjumbo efter tolv matcher och har tagit åtta poäng.


– Vi måste bara fortsätta jobba på. Jag kan inte se bakåt och säga att vi lade bort poäng på bordet i massor av matcher. I kväll hade vi också chansen att ta poäng, men lyckades inte. Oavsett vilka spelare vi har ombytta måste vi fortsätta jobba. De som är skadade är skadade, det kan jag inte göra något åt, säger Barry Smith.


För 17-åringarna Noah Östlund och Jonathan Lekkerimäki blev det debut på Hovet.


Östlund var center i en kedja med Niclas Bergfors och Liam Öhgren och fick spela över tio minuter.


Lekkerimäki var extraforward och fick fem minuters istid.


– De gjorde ett jättebra jobb. De gjorde skillnad. Jag tyckte synd om Lekkerimäki som inte fick spela i en fast kedja. Det var svårt för honom att känna matchen, men de andra var outstanding och Liam har spelat bra hela vägen. Noah var jättebra idag, säger Barry Smith.