HockeyNews
PLUS

Efter NHL-nobbarna till VM – Garpenlöv hyllar Ekman-Larsson: "Imponerad"

(23483) Oliver Ekman-Larsson
Bildbyrån

Publicerad: 5 maj 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Tre Kronor har fått en hel del nej från NHL-spelarna.
Men förbundskapten Johan Garpenlöv är inte besviken. Istället hyllar han Oliver Ekman-Larsson.
– Jag vänder på det. Jag är imponerad av en sådan som Oliver som snart spelar sitt sjunde VM, säger Garpenlöv.

Tre Kronors VM-premiär i Tammerfors är en dryg vecka bort. På torsdagskvällen börjar genrepet på hemmaplan med match mot Tjeckien i Globen då Beijer Hockey Games inleds.

Landslagsledningen och förbundskapten Johan Garpenlöv har under säsongen varit i Nordamerika och pratat med tiotals NHL-svenskar och då har även ämnet VM varit på tal även om inte själva frågan om VM-spel ställts formellt.

LÄS MERGarpenlövs väg till VM kantad av sorg: "Varit med mig hela min karriär"

När frågan väl kom har återbuden blivit många även från de spelare som inte är skadade, däribland Anton Forsberg, Andreas Johnsson, William Karlsson, Oskar Lindblom, Gustav Nyquist, Elias Pettersson, Lucas Raymond och Alexander Wennberg.

– Alla år har jag sagt likadant. Ska man komma måste man vilja komma. Jag vänder på det. Jag är imponerad av en sådan som Oliver (Ekman-Larsson) som snart spelar sitt sjunde VM, säger Garpenlöv.

Ekman-Larsson, 30, har vunnit två VM-guld och VM-debuterade redan 2010 i Tyskland som 18-åring. I sitt sjätte och senaste VM var han lagkapten. Garpenlöv fick ett ja tack igen från smålänningen från Tingsryd och en skön motivering:

– Det är inga problem. Det ska bli skitkul och när jag var liten drömde jag om att spela i landslaget och då kan jag inte tacka nej när jag får frågan. Den attityden ska vi lyfta fram ordentligt. Adam Larsson gör sitt fjärde (VM), tror jag. Det är den typen av spelare som är viktiga för svensk ishockey tycker jag. Inte där man betalar tillbaka utan man kommer för att man vill representera sitt land och vinna det där VM-guldet, säger Garpenlöv.

LÄS MERNicklas Lidström om Raymonds nej tack till VM och Detroit-talangerna

Tre Kronor har i nuläget sju NHL-spelare i VM-truppen. De ansluter inte förrän efter Beijer Hockey Games och hinner inte spela någon match före VM-premiären mot Österrike den 14 maj.

– Just nu är det många bollar och det är inte optimalt att vissa spelare kommer in direkt till VM heller. Normalt sett brukar NHL:arna vara med på de här matcherna, men allting är i igen förskjutet. Vi har en SM-final som pågår ända in till nästa vecka. Där finns ett gäng potentiella spelare som skulle kunna spela i VM, säger Johan Garpenlöv.

Det kan komma in spelare från Färjestad och Luleå som om det blir sju matcher kommer att spela fram till den 12 maj, alltså precis före VM-starten.

– Många av de som är tänkbara var med på OS så dem har vi bra koll på vad de vill göra. I en finalserie finns det skador som de inte går ut med direkt.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!