HockeyNews

Djurgårdens gåta: "Vet inte varför det har varit så"

(29571) Daniel Brodin
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 27 oktober 2023

Djurgården har vunnit flera förväntade toppdueller i Hockeyallsvenskan och tog så sent som i onsdags en tung seger mot AIK i derbyt.
Men det går sämre mot övriga lag och på fredagen väntar bortamatch mot Almtuna…
– Jag vet inte varför det har varit så. Det är nåt vi har pratat om också, säger Djurgårdsforwarden Daniel Brodin.

Till derbyt mot AIK kom Djurgården med två tunga förluster i ryggen borta mot Brynäs och Kalmar. Men i Avicii Arena var det ett inspirerat och nytänt Djurgården som tog kommandot och ryckte åt sig en matchvinnande 2–0-ledning redan i den första perioden.

Erfarne forwarden Daniel Brodin styrde in 1–0 och visade vägen för Djurgården. Båda Djurgårdens mål, även Anton Gradins 2–0, var frukten av att trycka sig in på motståndarmålet.

– Vi pratar hela tiden om att vara där inne. Det är där målen görs och om man vill göra mål behöver puckarna komma in där och man behöver gå dit, konstaterar Daniel Brodin.

Istället för att försöka passa runt till bästa möjliga läge så valde Djurgården att försöka låta pucken göra jobbet in mot mål. Enkelt fast rätt.

– Det är det rätta spelet. Man behöver kanske inte göra den här snygga passningen utan det är bättre att lägga ner den. Man vinner pucken där nere. Det tycker jag att vi gjorde bra i hela matchen (mot AIK) även i slutet när vi skulle vinna den, säger Brodin om 3–1-vinsten i Stockholmsderbyt.

Enkelt och rätt måste vara bättre än svårt och fel…?

– Jo, precis. Det är klart att det är bättre. Men ibland kanske man vill för mycket och då kan det låsa sig. När vi väl har pratat om att göra det enkelt så vet de andra vad de gör på isen också och då är det lättare att koppla på. Det ska vi fortsätta med.

LÄS MERDerbyseger – efter farmorns död: "Varit tuffa dagar"

Djurgården vann i premiären mot Björklöven med 5–3 efter en stark vändning i den tredje perioden. Även mot Södertälje på ett nästintill fullsatt Hovet vändes 1–3 till en 4–3-seger. Och så i det prestigeladdade derbyt mot AIK blev det en tredje trepoängare.

Djurgården tänder definitivt till när det väntar större matcher.

– Jag vet inte, om man kollar på resultaten i år är det väl så, men det är inget som man tänker på när man går ut till en match. Jag vet inte varför det har varit så. Det är nåt vi har pratat om också. Det gäller att ha samma tryck i alla matcher som vi hade (mot AIK).

Djurgården har med nöd och näppe besegrat Tingsryd och Västervik på bortais, men förlorat mot förväntade toppkonkurrenten Brynäs men även mot mindre tippade lag som nykomlingen Kalmar, Mora, Östersund och Västerås.

Är det något med laddningen inför matchen?

– Nej, det tycker jag inte. Alla är tokladdade till varje match. Alla har sina rutiner. Alla har sina förberedelser. Vi ska vinna varje match. Det är inget sånt, säger Daniel Brodin inför fredagsmatchen mot Almtuna i Uppsala.