HockeyNews

De ställs utanför Tre Kronor

(815) Joel Lundqvist
Michael Erichsen/Bildbyrån

Publicerad: 30 oktober 2017

Varken Växjös stjärnmålvakt Viktor Fasth eller Frölundakaptenen Joel Lundqvist är uttagna i Tre Kronors trupp till Karjalaturneringen. Och Djurgårdens toppback Marcus Högström får vänta på chansen att visa upp sig inför OS.

Växjömålvakten Viktor Fasth var ett av flera stora namn som inte togs ut i Tre Kronors landslagstrupp till Karjalaturneringen i Örebro och Helsingfors. Med tanke på att landskamperna är förberedelser inför OS i Sydkorea i februari har de större tyngd än vanligt.

Förbundskapten Rikard Grönborg har valt KHL-målvakterna Jhonas Enroth och Magnus Hellberg. HV71:s Linus Söderström får vara med på träningarna i Örebro på måndag och tisdag nästa vecka, men kommer inte att spela några matcher.

– Vi känner att Viktor ska få mycket matcher i sig och fortsätta spela med Växjö och i Champions Hockey League. Vi vet var Viktor står och samtidigt är vi väldigt sugna att se Magnus och Jhonas och se vilka steg de har tagit, förklarar Grönborg.

Frölundas lagkapten Joel Lundqvist, 35, som har vunnit flera VM-guld och som har spelat 138 landskamper är inte uttagen.

Joel är skadad

– Med Joel finns det en skadesituation och han har Champions Hockey League att ta hänsyn till. Vi känner att vi har andra spelare vi vill ge chansen och vi vet redan vad de går för, säger Rikard Grönborg, som på måndagsmorgonen fick återbud från skadade Djurgårdscentern Andreas Engqvist.

Örebrocentern Joakim Andersson kommer att ersätta Engqvist. Rikard Grönborg utesluter inte att ytterligare en forward kommer att kallas in i truppen.

Djurgårdsbacken Marcus Högström har storspelat i SHL under hösten och har fått över 26 minuters istid per match i SHL. Mest i ligan. Han är fortsatt aktuell för Tre Kronor, men är inte en av de nio backar som finns med i truppen till Karjalaturneringen.

Ingen Högström

– Just nu känner vi att de här backarna är de vi vill ha och testa på. Det är klart att Marcus är intressant och vi kommer att fortsätta följa hans framgångsrika spel i Djurgården. Det är en intressant spelare men just nu går de här före, säger Grönborg.

– På något sätt ska det vara konkurrens på backsidan om vi ska ha framgång. Det finns ett välbestånd av spelare som konkurrerar om samma platser när man verkligen gräver under ytan. Men visst har Marcus gjort det riktigt bra, en fantastisk resa, precis som hela Djurgården har gjort. Det blir intressant att följa honom.

Växjöjunioren Elias Pettersson vräkte in tre mål och två assist mot Frölunda förra veckan inför ögonen på Rikard Grönborg. Förbundskaptenen tog ut 17-årige Dahlin, men inte 18-årige Pettersson.

– Vi har tänkt de här spelarna som vi har tittat på just nu. Jag tycker att han (Elias) de sista två tre veckorna verkligen har lyst, speciellt producerat poäng. Det är också en spelare kanske som är aktuell i framtiden. Men nu får han åka med Juniorkronorna och ha en framträdande roll. Rasmus var med oss förra året. Vi känner att han ligger ett steg före, om man nu ska jämföra en back med en forward, säger Grönborg.

Eftersom backarna Rasmus Dahlin, Frölunda, och Simon Bertilsson, Brynäs, har match i CHL på tisdag i nästa vecka spelar de inte i Tre Kronors match mot Tjeckien nästa onsdag utan ansluter till matcherna mot Kanada och Finland i Helsingfors.

Även Sibir Novosibirsk-duon Alexander Bergström och Patrik Zackrisson var tänkta för Karjalaturneringen, men de har match i KHL på tisdagen.