HockeyNews
PLUS

Därför vågar inte Tre Kronor räkna med VM-spel för Rasmus Dahlin

(18952) Rasmus Dahlin
Kim Klement/Bildbyrån

Publicerad: 27 april 2021

FacebookXWhatsApp

Buffalo missar Stanley Cup-slutspelet och Rasmus Dahlin är tillgänglig för VM.

Men förbundskapten Johan Garpenlöv tror att det blir svårt för Tre Kronor att räkna med den 21-årige Buffalo-backen i VM-laget.

Landslagen presenteras av:

IQ Fuel Makes you better, for real! 

All Out CCM Hockey 

BEIJER - Vi bygger dom som bygger! 


Det har snart gått tre år sedan den förre Frölundabacken Rasmus Dahlin valdes som första spelare i NHL-draften 2018. 


I juli samma år skrev han på ett treårigt rookiekontrakt och Dahlin har spelat i NHL med Buffalo där han har gjort 107 poäng (18 mål, 89 assist) på sina 190 NHL-matcher.


Rasmus Dahlin ingick i Sveriges OS-lag i Sydkorea, men han har ännu inte spelat i något VM med Tre Kronor. I år kan han få chansen eftersom Buffalo Sabres missar Stanley Cup-slutspelet.


Men i och med att Dahlins NHL-kontrakt går ut, och han kommer troligen skriva ett långt nytt kontrakt värt åtskilliga miljoner kronor, bedöms chansen till VM-spel liten.


– Det är samma som det alltid är att vi tar kontakt med spelarna om vi är intresserade av dem. Normalt sett, som det har funkat förut, så brukar den typen av spelare som ska skriva kontrakt tacka nej. Så har det varit tidigare, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv till HockeyNews.se.


Inget VM-spel för Rasmus Dahlin? Hans utgående kontrakt med Buffalo kan ställa till det för Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.


– Jag gissar att de som ska skriva de stora kontrakten och avtalen att det blir ungefär samma resa där, att de inte vill komma till VM och bli skadade.


Garpenlöv har emellertid, som assisterande förbundskapten till Rikard Grönborg, varit med om att spelare med utgående kontrakt har kommit till VM ändå. Mattias Janmark gjorde det till VM 2018. Janmark tog plats i VM:s bästa kedja med Mika Zibanejad och Rickard Rakell och vann VM-guld.


LÄS MER”Då kanske man ångrar sig"


– Vi får väl se vad svaren blir från de spelare där vi ringer till vars kontrakt går ut. Frågan måste ställas, det är de som ska ta beslutet.


Garpenlöv och landslagsledningen har under coronapandemin inte kunnat resa till Nordamerika för att på plats där ha kontakt med de svenska NHL-spelarna, men han har haft en löpande kontakt med spelarna.


– Sedan ställs ju inte frågan (om VM-spel) förrän de är klara. Det är först då man fullt ut får svar, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.


Tips om NHL-podd:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

VM-feber – Hockeynews gratis första månaden: 0 kr (värde 69kr) Skaffa Hockeynews PLUS