HockeyNews

"Då kanske man ångrar sig"

(2640) Mattias Janmark
Kenta Jönsson/Bildbyrån

Publicerad: 27 april 2018

Dallas-forwarden Mattias Janmark är så sugen på att spela sitt första VM med Tre Kronor att han tar en risk.
Eftersom hans NHL-kontrakt går ut skyddas han inte på samma sätt ekonomiskt.
– Det är väl klart, blir man skadad så kanske man kommer att ångra sig. Men jag menar, jag ville åka, det var liksom ingen tvekan från min sida, säger Janmark till HockeyNews.se.

Här hittar du de senaste Tre Kronor-nyheterna

För den före detta AIK- och Frölundaforwarden Mattias Janmark, 25, var Tre Kronors 3-1-vinst mot Tjeckien i Sweden Hockey Games den första matchen på över två veckor.
Janmark visade direkt sin initiativförmåga och vände bort några tjecker med sin skarpa skridskoåkning och sina tvära vändningar.

– Det var kul, det var en bra första match. Det var många som hade haft ledigt och inte spelat match på länge. Jag tycker ändå vi kom in i det och andra perioden var jäkligt bra. Då hade de inte mycket. Det finns nog mycket att slipa på. Tycker ändå det var en bra start. Det hade kunnat vara värre.

Giftig NHL-kedja

Han såg ut att trivs med New York Rangers-duon Mika Zibanejad och Lias Andersson. Den Tre Kronor-kedjan hade mest istid.
– Jag tycker det kändes bra. Vi hittade varandra bättre och bättre. Första perioden var vi och snuddade på några som kunde ha varit chanser och i andra perioden var det som hela laget ganska bra och i tredje perioden blev det lite konstigt, men det känns som det var något på gång. Det var kul.

Janmark och Färjestadsbacken Mikael Wikstrand låg bakom Zibanejads vackra 2-0-mål i boxplay.
– Vi tog pucken i mittzonen och backarna fick den. Sedan lägger Wikstrand upp den bra och jag visar att jag vill ha den framåt. Vi kommunicerade bra så det var ett enkelt pass. Bra puckvinst och snabb spelvändning så det var bra.

Mattias Janmark har haft två tuffa år i Dallas Stars. Förra säsongen gick helt bort på grund av skada. Den här säsongen missade laget slutspel, men själv gjorde han 19 mål och totalt 34 poäng. Han var Dallas fjärde bästa
målskytt efter stjärnorna Tyler Seguin, Jamie Benn och Alexander Radulov.

Spred ut en rökridå

Och nu står 25-årige Janmark inför sin VM-debut med Tre Kronor nästa vecka. Först gick landslagsledningen ut med nyheten att han hade tackat nej på grund av hans kontraktssituation.
Janmark tjänade motsvarande sex miljoner kronor denna säsong.

– Han hade ett utgående kontrakt och håller på att förhandla om ett nytt kontrakt. Vi hittade en lösning med en försäkringssak. Vi sa att vi går ut först med att säga att det är nej just nu. När han kände sig bekväm med den försäkringslösning vi hittade så var det bara att gasa och köra. Vi jobbade väldigt hårt för vi ville gärna ha honom här, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Mattias Janmark visste hela tiden vad han ville.
– För mig var det inte så mycket att tänka på. Min önskan var ganska tydlig, både till min agent, till Dallas och landslagsledningen att jag ville åka. Sedan var det att lösa det praktiska och det var lite utom mina händer, men alla parter försökte hjälpa till och nu är jag här. Jag är tacksam för att jag fick komma hit.

Förhandlingar med Dallas pågår

En skada i samband med VM skulle kunna ställa till det för Mattias Janmark, men förhoppningen är att få till ett bra kontrakt och med tanke på att han förutom sitt målskytte även är en skicklig spelare i boxplay finns det goda chanser till det.
– Jag är en tredje part. Det är min agent och Dallas som pratar. När de kommer fram till någonting som de tror så kommer jag att få höra det. Det är inget jag tänker på nu, men självklart om jag får ett erbjudande som låter bra, innan eller under VM, så kan det väl hända något, för ett kontrakt är väldigt mycket bättre än en försäkring. Men det är inget jag tänker på utan har valt att åka på en försäkring.

Rikard Grönborg gläds åt att ha Mattias Janmark i Tre Kronor och vet att känslan är ömsesidig.
– Han är en irrationell spelare som har producerat i NHL. Han hade en tuff säsong förra året med sina skador. Jättekul att se att han är här och vill spela med Tre Kronor i en VM-turnering. Det betyder mycket för honom, säger Grönborg.

Här köper du biljetter till Sweden Hockey Games