HockeyNews
PLUS

Connolly om guldmålet och Luleåryktet: "Har haft snack, men..."

(17139) Jack Connolly/Luleå
Simon Eliasson/Bildbyrån

Publicerad: 2 januari 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Luleåcentern Jack Connolly, 31, har uppgetts vara klar för en fortsättning i klubben.

Här kommenterar amerikanen det ryktet och hur Luleå ska kunna slåss om SM-guldet till våren.

– Jag har haft snack, men med hela covid-situationen försöker lagen komma underfund med hur det ser ut den här säsongen och nästa och i framtiden, säger Connolly till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


För andra gången den här säsongen fick Luleå stryk av Djurgården på Hovet. 5–3-förlusten i onsdags fick erfarne centern Jack Connolly att fundera lite över hur det har sett ut inför hemmamötet med Linköping, som är startmatch för 2021.


– Som lag tycker jag att det har varit lite upp och ner. Det har varit en intressant säsong med de restriktioner som pågår och omflyttade matcher, men alla går igenom det, säger Connolly.


– Jag tycker att vi har spelat en hel del riktigt bra hockey och vi har haft några dalar där vi inte var så bra som vi vill vara och jag hoppas att vi kan hitta lite mer kontinuitet under andra halvan av serien och verkligen ta i för att vinna fler matcher och hänga kvar i toppen av tabellen.


Är kontinuitet den stora grejen?


– Ja, det är det vi har pratat om. Vi vet att vi har ett bra lag, ett bra system, så när vi kämpar hårt blir vi svåra att slå. Det handlar om att hitta kontinuiteten och spela på den höga nivån kväll efter kväll. Vi är där, men behöver begränsa antalet dippar, som jag talade om.


Luleå och Jack Connollys kedja får de närmaste månaderna klara sig utan högerskytten Petter Emanuelsson, som har genomgått en ljumskoperation.


– Han är en nyckelkille för oss. Det är en tuff förlust, självklart. Han är en bra powerforward, en bra målskytt. Vi har hittat varandra bra i vår kedja de senaste åren, så ja, det blir ett stort hål att fylla, men jag tror att våra killar kommer att kliva fram och ta vara på den givna chansen och se framåt, säger Connolly.


Med Petter Emanuelsson ur leken har Arttu Ilomäki varit tredjelänken bredvid Connolly och Filip Hållander i matcherna mot Leksand och Djurgården.


– Vi har fortfarande ett bra lag med ett bra djup så förhoppningsvis kan vi fylla hans skor på bästa sätt, menar Jack Connolly.


Är det något som saknas jämfört med förra årets lag?


– Jag tror inte det. Om man tittar uppifrån och ner i vår laguppställning har vi ett stabilt lag. Vi har många killar som har spelat det system vi spelar och har varit här ett par år, det är bra. Systemet fungerar bra, men ibland kommer vi bort ifrån det i en match här och där och det kostar oss lite. Jag tror att om vi håller oss till det vi har sagt och spelar på det sättet kommer det att hjälpa oss i det långa loppet, framför allt mot slutet av säsongen.


Jack Connolly har gjort 200 poäng i SHL på 380 SHL-matcher. Foto: Bildbyrån.


Vilka är de största guldkonkurrenterna i SHL?


– Om du kikar på tabellen så har så klart Rögle en bra säsong, Frölunda har alltid ett bra lag, Djurgården har ett riktigt bra lag, Färjestad… Du kan gå igenom tabellen uppifrån och ner och det är det som gör den här ligan så speciell. Det spelar ingen roll vilka du möter, om det är ettan eller laget på 14:e plats, du får en strid, säger Connolly.


– Du måste ha din bästa match varje kväll och inte ta ledigt för då kostar det dig. Därför tycker jag att det här är en av de bästa ligorna i världen för att vara ärlig.


Jack Connolly har hunnit fylla 31 år och har spelat i SHL sedan 2012. Först två år i Färjestad, sedan några matcher i Leksand, vidare till Rögle och sedan 2018 har han spelat för Luleå.


I Norrbotten är förväntningarna på Luleå höga, både från fansen och inne i klubben.


– Jag försöker bara gå ut och spela hockey som jag alltid har gjort sedan jag var liten. Jobba hårt, försöka ha roligt och jag tänker inte så mycket på poäng även om det är trevligt att göra poäng och jag gör vad jag kan för att hjälpa laget. Jag försöker vara en tvåvägscenter som jobbar över hela banan och som bidrar i powerplay. Poängen har varit okej den här säsongen. Det var en bra start, men det har varit lite lågt för tillfället. Förhoppningsvis kommer det igång igen under det nya året och så kan vi fortsätta trycka på i offensiven. Jag tycker att chanserna finns där, men just nu går inte pucken in för mig. Men att chanserna finns där är ett bra tecken för mig. Snart går det min väg och vi kan fortsätta vinna matcher.


LÄS MERAgenten om Lassinanttis framtidsval: "Många bitar ska falla på plats"


Jack Connolly har gjort exakt 200 poäng (65 mål, 135 assist) på 380 matcher i SHL. Den här säsongen har det blivit 15 poäng (7 + 8) på 25 matcher.


Han har anpassat sig väl till coachen Thomas ”Bulan” Berglunds sätt att vilja spela hockey på. Hela familjen Connolly gillar att bo och leva i Luleå.


– Det har passat både mig, min fru och min son och vi trivs verkligen. De har behandlat oss så väl. Det är en jättebra organisation, alla är så professionella. Det är rätt långt upp och påminner mig lite om varifrån jag kommer förutom att det är mörkare. Vi har en del brutala vintrar hemma i Minnesota, men snön och kylan är inte det nya för oss utan att vänja sig vid mörkret under vintern för det är tufft. Men vi har varit i norr ett antal år och börjar vänja oss. Det är ett bra ställe för oss. Coachingstaben är jättebra och har gett mig en bra roll. Jag tycker att vi har en bra chans att vinna så därför tycker jag att det är ett bra ställe att vara på.


För en månad sedan skrev lokaltidningen NSD att Jack Connolly undertecknat en kontraktsförlängning med Luleå. Connolly vill inte bekräfta det.


– Jag har haft snack, men med hela covid-situationen försöker lagen komma underfund med hur det ser ut den här säsongen och nästa och i framtiden. Jag försöker hålla kontakten med dem just nu och så ser läget ut. Jag har som sagt trivts och jag har trivts i Sverige och ligan är jättebra. Om jag kan stanna i SHL är det jättebra för det är ett bra ställe för oss. Sverige har varit ett bra land för oss som familj. Vi får vänta och se, säger han till HockeyNews.se.


LÄS MEREk: Djurgården och Luleå kan bli finallag – men något fattas


Jack Connolly ursäktar sig lite för att intervjun inte görs på svenska utan engelska, som är hans modersmål.


– Haha, problemet är att alla pratar så bra engelska att det har hindrat mig från att lära mig det. Jag kan förstå det hyggligt och jag antar att jag kan förstå vad folk säger, men det är svårt för mig att prata svenska. Det är lättare för alla att byta till engelska och prata med mig. Det är nog därför jag inte har tvingats att lära mig det. Det är nog mitt fel. Ni är så bra på engelska så det hjälper mig mycket, säger han och ler brett bakom sitt tjocka vinterskägg.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!