HockeyNews

AIK ska fortsätta spela "dirty" och utmana om SHL

(28946) Niklas Persson
Henrik Sjöberg

Publicerad: 17 september 2023

Förra säsongen pressade de Modo till sex matcher.
Den här säsongen hoppas AIK:s sportchef Niklas Persson att AIK ska kunna vara med och utmana om en SHL-plats på allvar.
– I dag finns det några lag som är något steg före i sin utveckling men när vi kommer till november-december ska vi vara ikapp är tanken, säger Persson till Hockeynews.
I grundserien gick det inget vidare, AIK slutade tia och tog sig vidare till det hockeyallsvenska slutspelet som sista lag. Men väl där började det hända grejer. Först avfärdade de Almtuna enkelt i åttondelen och sedan pressade de Modo till sex matcher i kvartsfinalserien.

En insats som lovar mer och något som gett den nye sportchefen Niklas ”Pajen” Persson råg i ryggen inför årets säsong.

– I dag har vi ett allsvenskt lag, vi spelar inte i SHL av en anledning. Vi ska ta oss dit, det är det slutgiltiga målet, det vi drömmer om, siktar på och jobbar för varje dag. Sen gäller det att ha delmål under vägen, att ta kliv och bygga det här under en period för att verkligen utmana de lagen som varit i toppen i allsvenskan under ett par säsonger, eller nyss kommit från SHL, så småningom, säger Persson.

Så småningom… är det nu? 2025? Eller hur tänker du?

– Jag tycker att vi ska utmana dom redan i år, men kollar vi på trupperna hur de ser ut så har Björklöven fått behålla stora delar av sitt lag som var bra i fjol och de kommer inte ge sig, Brynäs kommer uppifrån med ett väldigt namnstarkt allsvenskt hockeylag lag, Djurgården har också gjort den här resan under ett år och har en bra trupp, Södertälje gjorde en bra säsong i fjol och har fått behålla stora delar av sitt material så i dag är de något steg före i sin utveckling men när vi kommer till november-december ska vi vara ikapp är tanken.

Tycker du att du har spelarmaterialet för det här ni vill åstadkomma på isen då?

– Det tycker jag, absolut. Vi har sagt förut att vi ska vara med och fajtas om topp fyra och jag vet att det är att sticka ut hakan och att det är en tuff målsättning i en liga som det finns väldigt många bra lag i, men vi ska vara med och tjafsa med dem och utmana dem ordentligt.

Topp fyra säger du, vilka är de andra tre lagen då?

– Det skiter jag egentligen i om jag ska vara helt ärlig, men tittar du på det berömda papperet och vilka som kommer att vara favoriter och så vidare så håller jag Djurgården, Brynäs, Södertälje, Björklöven och Västerås högt. Det är väl de lagen som jag tycker ser bra ut, sen vet man att Mora kommer att få ihop det och bli bra och Karlskoga kommer säkert bli bra också, så det är många lag som kommer att fajtas om det så det gäller att vara bra och ha fokus i 52 omgångar för att lyckas.

Det låter som att det kommer att bli tufft?

– Ja, men så är det. Det är en tuff liga med många bra lag och det gäller att vara ödmjuk och koncentrera sig på sitt och fokusera på det man kan påverka. Varenda poäng kommer vara viktig.

I slutspelet blev det ganska livat och glatt när Anton Blomqvist sa att ni skulle spela lite ”dirty”. Det blev nästan en slogan för fansen. Sa han bara det i stridens hetta eller är det något ni kommer att plocka upp?

– Jag hoppas att vi plockar upp någonting av det, sen just den formuleringen kanske vi vill ändra om litegrann. Det blev nog en tankevurpa när han gick från engelska till svenska och det lät väl på att sätt som man kanske inte ville men andemeningen med att fullfölja tacklingar och vara jobbiga att möta, det är något vi bär med oss in i säsongen som kommer.

Vem blir årets poängkung i AIK då?

– Jag tror att när säsongen är slut så är det (Daniel Muzito) Bagenda som är vår poängkung. Han har kvaliteter för att göra många poäng i den här ligan. Han är stor och stark, kraftfull i sitt spel, ett fint skott och han är bra på sin position i powerplay så jag tror att han har goda förutsättningar att bli vår poängkung när säsongen är slut.

Dela artikeln

FacebookXWhatsApp

Följ ämnen i artikeln