HockeyNews

16 månader utan hockey – Hagelin om de svåra skadorna och NHL-intresset

(28631) Carl Hagelin
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 7 augusti 2023

Den dubble Stanley Cup-mästaren Carl Hagelin har inte spelat hockey sedan i mars 2022. En otäck ögonskada och dubbla höftoperationer har stoppat den snart 35-årige forwarden.
Men Hagelin gör nu ett rejält försök till comeback.
– De trodde att de kanske behövde operera bort ögat, så för mig är det ändå positivt att det sitter där nu och ser relativt normalt ut, säger han till HockeyNews.se.

Carl Hagelin är hemma i Stockholm och tränar på is i hopp om att återvända till sporten han älskar. Det har snart gått ett och ett halvt år sedan han träffades i ögat av en klubba under en träning med Washington Capitals.

– Det går bättre och bättre. Det är kul att köra på. Det har varit långa, vad blir det, nästan 16 månader sedan ögonskadan så jag har inte lirat någon match. Men jag har varit på is lite då och då. Det är fyra operationer sedan dess. Två ögonoperationer, två höftoperationer. Det har varit mycket. Man har fått jobba med det mentala, vilket har gjort mig starkare så sett, säger Hagelin när han träffar HockeyNews.se.

Några intensiva veckor på is väntar för att se om han får de svar från kroppen han behöver för att vara redo att åka över till en NHL-klubb.

– Nu hoppas jag att det känns riktigt bra i slutet av den här månaden för att åka över på en camp. Men jag vet att det måste kännas riktigt bra för att det ska vara värt det och för att jag ska ha en chans.

Carl Hagelin har en lång meritlista efter tolv säsonger i NHL och han har vunnit Stanley Cup med Pittsburgh två gånger. Nu tränar han med andra NHL-spelare i Stockholmsområdet för att se var han står formmässigt.

– Först och främst vet jag var jag behöver vara ungefär ur ett höftperspektiv, var min åkning behöver vara. Mina start och stopp, mina första skär, där är väl den stora grejen för mig som hockeyspelare, att har jag dem tror jag det är många lag vill ha mig och då vet de vad de får av mig. Har jag inte dem är det svårt för mig att spela på den nivån.

LÄS MERKlart: Erik Karlsson till Pittsburgh

Hagelin låter optimistisk och fortsätter:

– Ju mer sommaren går, desto hårdare kör vi. Då får du mer en kontroll. Hur många gånger idag kändes som att ögat inte riktigt var där? Har man nån sån är det okej, men har man för många… Där över är det nån som försöker köra över dig i varje byte, så det är lite funderingar.

Men Carl Hagelin är inte den som grubblar och tar ut sorger i förtid. Men med 713 NHL-matcher (296 poäng) och 141 Stanley Cup-matcher (50 poäng) har han slitit en hel del på sin kropp.

Hur mycket har du tänkt på det som har hänt?

– Ja, höften är höften. Det är nånting jag har haft ont i under fyra-fem år. Doktorn sa att det såg ut som en 75-årig höft när han gick in och grävde. Det är väl inget som har tagit nån mentalt. Den visste jag att den skulle behöva göras nån gång. Sedan visste jag kanske inte att den var så dålig som den var. Jag har lyckats bygga upp musklerna runtom så jag har kunnat spela även om de sista två åren gjorde det jävligt ont när jag åkte. Då fick man bli lite mer defensiv och spela med lite mindre offensivt, för det är svårt att göra grejer om du har ont. Det blev fokus på att döda tid nästan. Göra saker för att överleva istället för att skapa offensivt.

Hagelin kom till Washington från Los Angeles under 2019 och skrev därefter på ett fyraårskontrakt med Capitals, vilket har löpt ut nu.

LÄS MERAllsvensk genomgång – Södertälje: "Det här ser riktigt bra ut"

Den stora frågan är inte bara hur höften känns. Utan hur ögat fungerar i en blixtsnabb miljö som i NHL där faror finns på isen för den som inte skyddar sig.

– Ögat var mer att de sa att ”du kanske skulle behöva operera bort ögat”. Det är en större del i vardagen. Men jag har tränat ögat, gjort ögonträningar och två operationer på det så det är bättre. Det kommer aldrig bli bra ögat, men tillräckligt för att i vardagen vara bra. Och förhoppningsvis tillräckligt bra för att spela.

Själva skadan i mars 2022 var inte att leka med.

– Det var rätt mycket. Klubban svingades rakt i ögat och inget av benen täckte. Näsan bröts, klubban kom så här, säger Hagelin och visar med handen över näsroten.

– Pupillen sprack. Så halva pupillen var uppe och halva var nere. Vad fasen heter det, längst bak i ögat, hornhinnan eller näthinnan, men den sprack och då fick jag ett ärr och det är det som gör att jag har en svart fläck i ögat. Även linsen sprack och alla musklerna runt den gick sönder så jag var tvungen att sy in en ny lins bara för att kunna se lite. Men det är inte att jag kan sy in en lins som gör att jag kan se klart. Så jag ser suddigt på en bra del av ögat.

Hur mycket störs du av den nedsatta synen hockeymässigt?

– Framför allt till en början, men sedan blir man lite van vid det. Men det är aldrig kul att sitta och kolla matcher hela året. Hockeyn är en stor del av mitt liv och när man inte kan lira det är det tråkigt. Speciellt i slutet på året när man var på rinken mycket och vi inte skulle gå till slutspel, det är första gången jag har varit runt ett lag som inte ska till slutspel, och då märkte man att det var nästan jobbigt mentalt för en själv att vara där för att se hur dåligt de mådde…

Hagelins Washington hade en tuff säsong och slutspelsmissen var en konsekvens av det. Men han verkar ha skakat av sig motgången.

– Jag tror att mitt mindset (inställning), jag har varit positiv hela tiden genom det, alla människor runtom mig har pushat mig.

– Som jag sa, de trodde att de kanske behövde operera bort ögat, så för mig är det ändå positivt att det sitter där nu och ser relativt normalt ut

Man ryser ju när man hör dig berätta om ögat?

– Ja, så var det i början. Det kunde vara lite halvtraumatiskt de första två-tre månaderna. Man kunde ligga ner och blunda och känna klubban kom svingande. Men det är inget jag tänker på nu.

Och om det går bra och du kan ge det en chans till vad tänker du då?

– Det var lag som hörde av sig under free agency och frågade agenten hur min status var och så där. Jag sa åt honom precis som jag sa till dig att jag säger till i slutet på augusti, början på september, hur jag ligger till. Det är att åka på en camp och visa att jag har åkningen. Och visar jag att jag har åkningen är det nog många lag som vill ha mig. Veteran och det är inte så att jag skulle kräva ett större kontrakt när jag inte har lirat på länge. Det är lite det.

– Då ska man åka till ett lag som har chansen att vinna och som inte är allt för gammalt antar jag.

Det är NHL eller inget som gäller för dig?

– Just nu känns det så. Sedan får vi se. Man ska aldrig säga aldrig. Fokuset är på att känna mig tillräckligt bra här och gör jag det, att ögat och höften är med, då vill jag åka över och försöka, säger Carl Hagelin.