HockeyNews

Ek: Djurgården och Luleå kan bli finallag – men något fattas

(17118) Djurgården-Luleå
Maxim Thore/Bildbyrån

Publicerad: 30 december 2020

STOCKHOLM. Är Djurgården och Luleå tänkbara finallag om några månader?

Helt klart finns det massor av potential med matchvinnare, artister och grovjobbare i båda lagen.

Men det saknas en del också.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgården och Luleå bjöd på högklassig ishockey på Hovet. Högst förväntningar hade jag på Luleå som hänger med i den absoluta toppen i SHL och har som uttalat mål att vinna SM-guld.


Men kan laget göra det utan att ha en av SHL:s allra bästa målvakter? Det är frågan. Med Joel Lassinantti borta har pressen lagts över på David Rautio och Jesper Wallstedt och så här långt har de klarat av sitt jobb på ett bra sätt.


Ändå har jag en känsla av att Luleå skulle behöva den sista knuffen för sitt självförtroende att få hem Joel Lassinantti. Han är för tillfället klubblös efter att ha blivit utköpt av sin KHL-klubb Sotji efter bara 15 matcher. Lassinantti har i och för sig bara spelat en enda match i KHL efter den 3 november, men det finns gott om tid att spela sig i form i SHL inför SM-slutspelet i vår.


Luleå började oskärpt mot Djurgården, framför allt sett till avsluten i den första perioden och det såg mer ut som ett lag dagen efter nyårsafton än en dag före. Samtidigt fortsätter Mantas Armalis att göra fantominsatser i Djurgårdsmålet.


Just på målvaktssidan har Djurgården ett eminent par i Armalis och Niklas Svedberg. De vinner matcher genom att göra de där avgörande räddningarna när matcherna står och väger.


Djurgårdens svaga punkt under säsongen har varit powerplay. Där har stockholmarna varit sämst i SHL. Någon ska ju vara det…


Men det känns lite konstigt att Djurgården inte gör fler mål med tanke på de kreatörer man faktiskt har. Mot Luleå visade Dick Axelsson på nytt prov på sin spelskicklighet och sin blixtsnabba speluppfattning som när han i – powerplay – fick den tid och den öppning som behövdes för att ge Kalle Östman helt öppet mål till matchvinnande 4–3 i 5–3-vinsten.


För att vara ett lag som ska gå till slutspel och där gå långt behöver Djurgården ett powerplay värt namnet. Det var ett grymt PP som gjorde att Frölunda vann SM-guldet och inte Djurgården 2019.


Luleå skaffade sig ett slagläge inför den tredje perioden genom att spela sig till 2–2 efter ett 2–0-underläge. Ett mentalt övertag.


Men det är här Djurgården som lag har sin stora styrka. Det mentala spelet. Djurgården skaffade sig momentum gång på gång och till slut blev det en gång för mycket för Luleå. Nio raka segrar på Hovet är brutalt bra och den så kallade lägstanivån är betydligt högre i slutet av 2020 än i september.


Djurgården går in i 2021 med en ljusning i sikt. Luleå har lite att fundera på och jag utgår ifrån att GM-duon med ”Skuggan” Nilsson och Ulf Engman gör allt som går för att locka hem Lassinantti till Luleå.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.