Ek: Det ÄR ett nytt DIF med "Honken" – ett bättre

Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 15 november 2023

Det är ett nytt Djurgården. Ett bättre Djurgården.
Utan en förstakedja med Marcus Krüger, John Norman och Linus Klasen jobbade Michael Holmqvists lag till sig en poäng borta mot serieledande Björklöven. Inte illa.

Björklöven var en besvikelse. Serieledarna från Umeå kan tacka oktobers bästa målvakt i Hockeyallsvenskan, Joona Voutilainen, för att det överhuvudtaget blev poäng i Winpos Arena mot ett hårt skadedrabbat Djurgården.

Voutilainen vann TV4:s och Hockeynews utmärkelse som bästa spelare i oktober. Och han visade mot Djurgården att han ligger bra till för priset även i november. Med en nästan 97-procentig insats tog han 29 av Djurgårdens 30 skott.

Björklöven behövde över elva minuter på sig i första perioden innan första skottet träffade Djurgårdens mål. Man hade exempelvis bara ett skott på mål i sitt första powerplay.

Men det Björklöven har är spets. Mycket spets. Poängkungen Myles Powell behövde bara ett läge, en chans, och fint frispelad av Kim Johansson gjorde den förre SHL-centern allt rätt.

1–0-målet mot Djurgården höll på att räcka till tre poäng, men det hade inte speglat matchen. För Stockholmslaget under ledning av nye huvudcoachen Michael Holmqvist gjorde en fenomenalt bra andraperiod och malde ner Björklöven. Med ”Honken” har Djurgården börjat få flyt i uppspelen och därmed mer fart in i anfallszonen och väl där etablerade Djurgården spelet under långa stunder mot Björklöven.

##Faktum är att Djurgårdens fjärdekedja med Olle Liss, Emil Berglund och Fredrik Schlyter var en klass bättre än Björklövens stjärnkedja med Nick Schilkey, Fredric Weigel och Scott Pooley.

Men Djurgården är fortfarande uddlöst. Samtidigt visade Björklöven stor styrka i försvarsarbetet. Som när backen Jacob Andersson avvärjde en tre mot två-kontring för Djurgården genom att lägga sig raklång så att Zach Magwood inte kunde passa sina lagkamrater.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Djurgården hade en svag del av matchen och det var i början av den tredje perioden där Michael Holmqvist tog timeout för att väcka sitt lag igen. Men inte förrän han plockade målvakten Viktor Andrén med lite mer än tre minuter kvar gick det hål på Joona Voutilainens nolla. Anton Gradin styrde in en kvittering där Djurgården såg ut att ha bestämt sig för att pucken skulle in kosta vad det kosta ville. Gradins femte mål för säsongen och visst har han hittat sitt självförtroende. Nu är han ikapp Wiktor Nilsson som bäste målgörare i Djurgården. Ett kvitto på att han är på rätt väg.

Och det är nog Djurgården också. Försvarsmässigt var det ett stort kliv framåt trots att Björklöven utnyttjade ett läge att smälla in 2–1 på övertid.

Men poängen för Djurgården i Umeå var på förhand otippad. Djurgården saknade trots allt Krüger, Norman och Klasen. Det är de spelarna som ska vara sitt lags spets.

Daniel Brodin är en annan och han var i högsta grad med och när han fick en propp av Björklövens Joel Mustonen i andra perioden, en armbåge mot huvudet, blev han dessutom förbannad.

##En förbannad Brodin är en bra Brodin. Den ilskan och den beslutsamheten spred sig i laget och i båset till övriga lagkamrater som en följd av smällen.

Djurgården tycks vara något bra på spåren trots att det blev förlust mot ett skickligt Björklöven.

Och i båset hade fystränaren, Djurgårdslegendaren Jimmie Ölvestad, flyttat in för att ge lite dunkar i ryggen på spelarna. Det saknas en man i tränarstaben och Ölvestad är knappast tänkt att ta en coachroll. Men med 500 SHL-matcher och kanske 5 000 träningar med Djurgården har han definitivt något att bidra med.

##Det har även Michael Holmqvist som huvudcoach. Han visar att Djurgården inte alls behöver ha någon stress för att hitta en ersättare till Johan Garpenlöv. Eller honom själv.

”Honken” är omtyckt, respekterad och med bra blick för linjer i spelet. Det vill till att Djurgårdens sportsliga ledning hittar en riktigt bra lösning för att flytta på honom.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!