HockeyNews
PLUS

NHL DRAFT 2020 – Helge Grans: "Kreativt passningsspel och tungt skott"

(15516) Helge Grans-draft
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 4 oktober 2020

FacebookXWhatsApp
Tisdagen 6 oktober inleds årets NHL-draft.
Som uppladdning går HockeyNews.se igenom tio av de största svenska talangerna som kan väljas i draften – signerat Tobias Pettersson.
I dag är det dags för Malmöbacken Helge Grans.

Helge Grans, Malmö Redhawks
Född:
5 maj 2002
Position: Back
Statistik, SHL: 21 matcher, 1 mål + 2 assist, 3 poäng, -4, 4 utvisningsminuter
Statistik, J20: 27 matcher, 4 mål + 23 assist, 27 poäng, -8, 10 utvisningsminuter

Helge är en stor högerfattad back med en fin skridskoåkning som fick debutera i SHL redan som 16-åring hösten 2018. Han har varit en stor del av Sveriges U17- och U18-landslag senaste två säsongerna och i Hlinkaturneringen på hösten 2019 så stod Helge för 1 poäng på 5 matcher när han hjälpte Sveriges U18-landslag till en tredjeplacering. Under förra säsongen så delade han tiden ganska jämnt mellan J20 och SHL, i januari så snittade han över 13 minuter istid per match i SHL. Utvecklingskurvan under säsongen var riktigt fin och det återspeglade sig i de flesta draftrankingar under våren då han steg i kurs.


När det kommer till skridskoåkningen så är det inte hans snabbhet i en rak linje som står ut utan hans rörlighet i sidled, både i baklänges såväl som framlänges åkningen. Den rörligheten gör att han täcker väldigt stora ytor på isen och att han enkelt kan ta sig igenom mittzon med pucken under kontroll. Det gör honom även väldigt effektiv på att styra ett powerplay från blålinjen då han alltid är spelbar. Hela 14 av hans 27 poäng i J20 kom i numerärt överläge, en spelform där han var navet för sitt lag. Även i SHL fick han stort förtroende i powerplay, hela 1,38 per match i spelformen där han stod för ett mål och en assist.

Malmöjuniorens styrkor ligger i spelet med puck där han använder kombinationen av sin starka skridskoåkning och fina passningsspel på båda sidor av isen. Han är effektiv på att flytta pucken ur egen zon då han både kan åka med pucken själv samt slå precisa passningar till medspelare i fart. I offensiv zon så rör han sig över stora ytor och är ofta spelbar. Väl med puck så har han en fin puckkontroll och ett kreativt passningsspel samt ett tungt skott som han gillar att använda.


I defensiven så har Grans ett bra positionsspel i egen zon och en aktiv klubba men det finns även mycket att jobba på, framförallt gap control. Han har skridskoåkningen och storleken för att spela mycket aggressivare. Runt sargerna så har han stundvis problem med det fysiska spelet, något som troligtvis reder ut sig själv i samband med att han lägger på sig några kilo muskler.

I Bob McKenzies ranking på TSN så rankas Helge Grans som nummer 32 och vi lär få se honom bli vald någonstans mellan mitten på första rundan och slutet av andra rundan.

***

LÄS MER
NHL DRAFT 2020 – Zion Nybeck: "High risk high reward" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Heineman: "Fantastiskt direktskott"
NHL DRAFT 2020 – William Wallinder: "Rör sig majestätiskt över isen" 
NHL DRAFT 2020 – Daniel Torgersson: "Han fuskar inte"  
NHL DRAFT 2020 – Theodor Niederbach: "Högklassig klubbteknik" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Andrae: "Han är otroligt skicklig" 
NHL DRAFT 2020 – Noel Gunler: "Väldigt stor potential" 
NHL DRAFT 2020 – Alexander Holtz: "Draftens bästa skott" 
NHL DRAFT 2020 – Lucas Raymond: "Väldigt hal och svår att få tag på" 

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)