HockeyNews
PLUS

NHL DRAFT 2020 – William Wallinder: "Rör sig majestätiskt över isen"

(15522) William Wallinder-draft
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 29 september 2020

FacebookXWhatsApp
Tisdagen 6 oktober inleds årets NHL-draft.
Som uppladdning går HockeyNews.se igenom tio av de största svenska talangerna som kan väljas i draften – signerat Tobias Pettersson.
I dag är det dags för Modobacken William Wallinder.
William Wallinder, Modo
Född:
28 Juli 2002
Position: Back
Statistik, J20: 37 matcher, 5 mål + 19 assist, 24 poäng, +1, 16 utvisningsminuter
Statistik, HA: 18 matcher, 2 assist, 2 poäng, +4, 2 utvisningsminuter.

William har klättrat stadigt på draftlistorna under säsongen tack vare sitt fina spel i såväl Superelit som i Hockeyallsvenskan för Modo samt för Sveriges U18-landslag. I landslaget var han given i både Hlinkaturneringen samt de femnationsturneringarna som följde där han spelade tolv matcher och stod för två assist. Skillnaden mellan prestationerna i början på säsongen och hur han spelade mot slutet på säsongen var markant, han utvecklades på ett fint sätt under säsongen. Efter säsongen belönades han med ett seniorkontrakt av Modo.

Modojunioren är ett fantastiskt råämne med sin storlek och skridskoåkning. Kombinationen med att vid 193 centimeter och 87 kilo vara så otroligt skicklig på skridskorna är speciell. Det som gör hans skridskoåkning speciell är att han har en väldigt fin skridskoteknik vilket gör honom otroligt rörlig i alla riktningar. Hans stora mjuka skär gör att han rör sig majestätiskt och vägvinnande över isen.


Williams främsta styrka är spelet genom mittzonen, åt båda håll. Offensivt är han duktig på att transportera puck genom mittzon vilket skapar kontrollerade ingångar i offensiv zon. Den vänsterfattade backen som nästan uteslutande spelar till höger har ett hårt och bra handledsskott som han verkligen gillar att använda, förbättrar han precisionen så kommer det vara ett farligt vapen.

En sak han behöver förbättra är beslutsfattningen, han tar onödiga risker ibland vilket leder till farliga omställningar emot. Något han måste jobba på är vad han ska göra med pucken när han väl tagit sig in i offensiv zon med kontroll. Ofta blir det att han bara dumpar ner pucken eller slänger den mot mål på måfå, det saknas kreativitet när han har pucken i offensiv zon.


Utan puck använder han sig utav sin skridskoåkning för att ligga tätt mot sina motståndare i mittzon och på så vis försvara sin egen blålinje på ett bra sätt. När det kommer till det uppställda försvarsspelet så saknas det ganska mycket, han behöver jobba hårt på grunderna. William kan ofta bli lite vilsen och stirra puck istället för att hålla en bra position och ha sin gubbe. Han behöver även jobba på att använda sin storlek mer, något som jag tror kommer komma i samband med att han fyller ut.

Den unga Modobacken förväntas gå någonstans mot slutet av första draftrundan, Bob McKenzie har honom som #27 på sin ranking där han rådfrågar NHL-scouter. Jag tror att han kan gå tidigare än så då jag ser framför mig att några lag har fallit hårt för hans fysiska egenskaper.


***

LÄS MER
NHL DRAFT 2020 – Zion Nybeck: "High risk high reward" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Heineman: "Fantastiskt direktskott"
NHL DRAFT 2020 – Daniel Torgersson: "Han fuskar inte"  
NHL DRAFT 2020 – Theodor Niederbach: "Högklassig klubbteknik" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Andrae: "Han är otroligt skicklig" 
NHL DRAFT 2020 – Noel Gunler: "Väldigt stor potential" 
NHL DRAFT 2020 – Helge Grans: "Kreativt passningsspel och tungt skott"
NHL DRAFT 2020 – Alexander Holtz: "Draftens bästa skott" 
NHL DRAFT 2020 – Lucas Raymond: "Väldigt hal och svår att få tag på" 

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)