HockeyNews
PLUS

NHL DRAFT 2020 – Emil Andrae: "Han är otroligt skicklig"

(15515) Emil Andrae-draft
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 2 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Tisdagen 6 oktober inleds årets NHL-draft.
Som uppladdning går HockeyNews.se igenom tio av de största svenska talangerna som kan väljas i draften – signerat Tobias Pettersson.
I dag är det dags för HV-backen Emil Andrae.

Emil Andrae, HV71
Född:
23 februari 2002
Position: Back
Statistik, J20: 40 matcher, 11 mål + 27 assist, 38 poäng, +12, 82 utvisningsminuter

Emil är en offensivt skicklig back med ett fantastiskt spelsinne. Med sina 38 poäng var han den poängbästa backen i J20, något som gav honom chansen att debutera i SHL under förra säsongen. Även i U18-landslaget var Emil tongivande, där han stod för hela 12 poäng på 13 spelade matcher. I starten på nuvarande säsong har han spelat i SHL och fått över 14 minuter istid i snitt per match.

När det kommer till skridskoåkningen är Andrae väldigt smidig och rörlig i sidled men saknar en del fart. Bristen på fart i kombination med hans ringa längd på bara 175 centimeter är den största anledningen att många scouter är lite osäkra på honom.


HV-junioren är väldigt bra i uppbyggnadsspelet där han är väldigt kylig med pucken och håller i den tills han ser rätt passning, på gränsen till för kylig. Hans förstapass håller högsta klass, något han använder för att skapa snabba omställningar för sitt lag. Om han inte ser en passning så har han skickligheten för att bära puck genom mittzonen själv för att på så sätt ta in pucken i offensiv zon i kontroll. Han aktiverar sig själv i omställningarna och fyller på som fjärde spelare väldigt ofta, inte bara att han gör det ofta utan han är även skicklig på det.

Det är i offensiv zon som Andrae verkligen kommer till sin rätt, han är otroligt skicklig på små ytor med hjälp av sin skridskoåkning och en fantastisk puckkontroll. Han är i princip alltid spelbar uppe på blålinjen och hans lagkamrater tvekar inte att ge honom pucken även i trängda lägen då de vet att han oftast tar sig ur de. När det kommer till hans skott så är det bra, speciellt hans handledsskott som är snabbt och pricksäkert men hans främsta egenskap när det gäller skottet är att han är duktig på att få det på mål genom trafik.


I defensiven finns det en hel del att jobba på, i det uppställda försvarsspelet väger han lite lätt ibland men han räds verkligen inte de tuffa duellerna framför mål eller längs sargerna. Andrae läser spelet bra och har en aktiv klubba i passningslinjerna. Han drar på sig för mycket utvisningar, delvis för att han går in aggressivt för att kompensera för sin storlek, men även för att han tar en hel del risker vilket leder till att han hamnar på efterkälken en hel del när det går fel. Han har inte riktigt farten på skridskorna för att hinna hem när han gått bort sig i offensiven, han behöver lära sig att värdera situationerna bättre för att inte hamna ur position lika ofta.

Emil Andrae är svår att förutspå när han kommer gå i draften, han har talang för att gå i förstarundan men faktum är att det är väldigt få backar som är runt 175 centimeter i NHL och det kan få klubbarna att tveka. I Bob McKenzies ranking på TSN är Emil Andrae nummer 67.


***

LÄS MER

NHL DRAFT 2020 – Zion Nybeck: "High risk high reward" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Heineman: "Fantastiskt direktskott"
NHL DRAFT 2020 – William Wallinder: "Rör sig majestätiskt över isen" 
NHL DRAFT 2020 – Daniel Torgersson: "Han fuskar inte"  
NHL DRAFT 2020 – Theodor Niederbach: "Högklassig klubbteknik" 
NHL DRAFT 2020 – Noel Gunler: "Väldigt stor potential" 
NHL DRAFT 2020 – Helge Grans: "Kreativt passningsspel och tungt skott"
NHL DRAFT 2020 – Alexander Holtz: "Draftens bästa skott" 
NHL DRAFT 2020 – Lucas Raymond: "Väldigt hal och svår att få tag på" 

***

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)