HockeyNews
PLUS

NHL DRAFT 2020 – Noel Gunler: "Väldigt stor potential"

(15517) Noel Gunler-draft
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 3 oktober 2020

FacebookXWhatsApp
Tisdagen 6 oktober inleds årets NHL-draft.
Som uppladdning går HockeyNews.se igenom tio av de största svenska talangerna som kan väljas i draften – signerat Tobias Pettersson.
I dag är det dags för Luleåforwarden Noel Gunler.
Noel Gunler, Luleå Hockey
Född:
7 Oktober 2001
Position: Ytterforward
Statistik, SHL: 45 matcher, 4 mål + 9 assist, 13 poäng, +12, 16 utvisningsminuter

Gunler är en av de spelare som scouter är mest oense om, där han rankas allt från mitten av första rundan till ett sent val i andra rundan. Säsongen 18/19 hade han det bästa poängsnittet i J20 Superelit bland de spelare som gjorde fler än tio matcher. Han belönades då med en plats i Luleås A-lag på våren, en plats han solidifierade under förra säsongen. Han lyckades inte riktigt vinna tränarstabens fulla förtroende utan flyttades runt ganska mycket i lineupen och var in och ut ur PP-uppställningarna men lyckades ändå avsluta säsongen med en väldigt respektabel poängsumma.


Noel är ett välrundat offensivt vapen som kombinerar ett fint passningsspel med ett av draftens bästa skott, framförallt är han duktig på att få av skottet snabbt och gömt vilket gör det svårt för målvakterna att läsa det. Han är duktig på att hitta farliga ytor och Gunlers instinkt är att väldigt ofta söka slottet, både när det gäller passningar och varifrån han tar avslut. Det han framförallt måste jobba på är jämnheten i sitt spel, han har en tendens att försvinna inte bara från match till match utan även från byte till byte.

När det gäller hans skridskoåkning är det något han förbättrat kontinuerligt de två senaste säsongerna. Nu är Noel riktigt bra på skridskorna, han har ett kvickt förstaskär med bra acceleration och hög topphastighet. Han är smidig och rörlig i sin skridskoåkning och har bra balans. Det går att förbättra alla delar i hans skridskoåkning men det han främst behöver jobba med är att röra på fötterna oftare och inte bli stillastående eller glida runt istället för att ta de extra skären. Han blir lite stillastående och glider runt lite väl ofta vilket behöver slipas bort.


Utan puck är Luleåjunioren väldigt ojämn men han utvecklas åt rätt håll. När han väl ger sig in i puckdueller är han väldigt duktig på det, han är aggressiv och har en förmåga att hitta lösa puckar med hjälp av att vara aktiv med klubban. Problemet är att han allt för ofta är väldigt passiv vilket leder till att han undviker att gå in i dueller. Ibland ser det ut som att han är lite rädd för att ta emot en tackling, jag tror att han helt enkelt övertänker situationerna och försöker tänka för många steg framåt när han bara borde ta duellerna istället då han är så pass duktig på det.


Rent statistiskt så är Noel Gunler en av draftens absolut bästa talanger. 13 poäng på 45 matcher ser helt okej ut, men när man väger in att han bara snittade 9:49 i istid per match så ser det genast ännu bättre ut. Han hade en Corsi på 53,9 procent vilket var 1,83 procent högre än snittet i Luleå.

En annan kategori jag tycker är intressant är hur ofta spelare skjuter på mål per 60 spelade minuter i lika styrka. Gunler hade 6,95 SOG/60 i lika styrka, att jämföra med Lucas Raymond och Alexander Holtz som låg på 6,26 respektive 7,15. Sist men inte minst kollar vi på hur många poäng Gunler gjorde per 60 minuter spelade i lika styrka. Även här jämför vi med Raymond och Holtz och ser att Gunlers P/60 var 1,92, vilket är väldigt bra, jämfört med Raymonds 1,41 och Holtz 1,86.

Noel Gunler är en talang med väldigt stor potential med som behöver jobba hårt på jämnheten i sitt spel. Han rankas som #28 i Bob McKenzies ranking på TSN.

***

LÄS MER
NHL DRAFT 2020 – Zion Nybeck: "High risk high reward" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Heineman: "Fantastiskt direktskott"
NHL DRAFT 2020 – William Wallinder: "Rör sig majestätiskt över isen" 
NHL DRAFT 2020 – Daniel Torgersson: "Han fuskar inte"  
NHL DRAFT 2020 – Theodor Niederbach: "Högklassig klubbteknik" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Andrae: "Han är otroligt skicklig" 
NHL DRAFT 2020 – Helge Grans: "Kreativt passningsspel och tungt skott"
NHL DRAFT 2020 – Alexander Holtz: "Draftens bästa skott" 
NHL DRAFT 2020 – Lucas Raymond: "Väldigt hal och svår att få tag på" 

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)