HockeyNews
PLUS

NHL DRAFT 2020 – Alexander Holtz: "Draftens bästa skott"

(15518) Alexander Holtz-draft
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 5 oktober 2020

FacebookXWhatsApp
Tisdagen 6 oktober inleds årets NHL-draft.
Som uppladdning går HockeyNews.se igenom tio av de största svenska talangerna som kan väljas i draften – signerat Tobias Pettersson.
I dag är det dags för Djurgårdsforwarden Alexander Holtz.
Alexander Holtz
Född:
23 januari 2002
Position: Ytterforward
Statistik, SHL: 35 matcher, 9 mål + 7 assist, 16 poäng, -1, 12 utvisningsminuter

Alexander Holtz har konsekvent varit rankad topp tio i den kommande draften sedan dag ett, han är en fantastisk offensiv spelare med draftens bästa skott. Säsongen 18/19 gjorde han 30 mål på 38 matcher i J20 och var en ledande spelare när Sverige tog guld på hemmaplan i U18-VM med sina 4 mål och 3 assist. Han fick även debutera i SHL som nybliven 17-åring den säsongen och gjorde tre matcher. Förra säsongen tog han steget upp i SHL på heltid och gjorde det bra, även om hans istid sjönk lite under andra halvan på säsongen så slutade han på i snitt 12,53 minuter per match. I JVM stod Holtz för tre mål och två assist när Sverige tog ett brons.

Holtz är en dynamisk skridskoåkare med bra fart och en fantastisk motor. Han är väldigt rörlig i sidled och kan skapa utrymme för sig själv med hjälp av sitt ”edgework” i de flesta lägen. I uppspelsfasen är Holtz ett bra alternativ för en förstapassning då han är duktig på att ta sig in i offensiv zon med pucken i kontroll. Det han främst skulle behöva förbättra är balansen och styrkan i benen för att bli mer explosiv och starkare på pucken. De flesta skulle nog säga att hans skott är hans största styrka, något jag har full förståelse för, men det finns en hel del att jobba på när det gäller vilka skott han tar och med det inräknat skulle jag säga att skridskoåkningen är Holtz största styrka och något som redan är på NHL-nivå.


Anledningen till att jag ser skridskoåkningen som Alexanders största styrka samtidigt som jag säger att han har draftens bästa skott är för att han helt enkelt tar för mycket skott från dåliga positioner. Han skjuter alldeles för mycket från utsidan, och även om hans skott är så pass bra att han gör en hel del mål även från områden som klassificeras som ”low danger” så skulle han verkligen gynnas av att ta sig in ett par meter närmre mål med sina skott.

Hans handledsskott är hårt, med en bra precision och han har ett direktskott som är ett farligt vapen i powerplay. Det som verkligen står ut när jag kollar på Djurgårdsjunioren är hur duktig han är på att hitta öppningar för att få iväg sitt skott med hjälp av små kroppsfinter och vrickningar samt med små klubbrörelser, han skapar yta åt sig själv bra sätt. Jag tycker att hans spel i offensiv utöver skottet är underskattat, han jobbar på bra längs sargerna och har ett bra passningsspel.


När det kommer till spelet utan puck är Alexander väldigt ojämn, på offensiv sida mittlinjen använder han sin motor för att jobba hårt och är bra med i forecheckingen. Även när det kommer till backcheckingen så jobbar han oftast väldigt hårt, han tar inte alltid rätt motståndare men det är svårt att prata ont om hans arbetsinsats. I det mer uppställda försvarsspelet är han alldeles för passiv, både när det kommer till att försvara den defensiva blålinjen samt när motståndarna cirkulerar i zon. Han blir allt för ofta en passagerare som mest står och tittar på, något som även återspeglar sig i statistiken.

Hans Corsi låg på 50,24 procent förra säsongen vilket var nästan 3 procentenheter lägre under snittet för Djurgården som låg på 53,07 procent. Han skulle tjäna på att börja röra på fötterna lika mycket i defensiv zon som han gör i offensiv zon, för att undvika att fastna på hälarna.

Alexander Holtz ansågs länge som en trolig spelare för att bli vald topp fem i draften, men med framförallt Tim Stützles raketartade kurva så har han sjunkit lite. Som det ser ut just nu så är det troligaste att Holtz går någonstans mellan sexa och elva i draften. I Bob McKenzies ranking på TSN är han rankad som nummer nio.

***

SE VÄGEN TILL NHL
Avsnitt 1:


Avsnitt 2:

Avsnitt 3:

Avsnitt 4:

***

LÄS MER
NHL DRAFT 2020 – Zion Nybeck: "High risk high reward" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Heineman: "Fantastiskt direktskott"
NHL DRAFT 2020 – William Wallinder: "Rör sig majestätiskt över isen" 
NHL DRAFT 2020 – Daniel Torgersson: "Han fuskar inte"  
NHL DRAFT 2020 – Theodor Niederbach: "Högklassig klubbteknik" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Andrae: "Han är otroligt skicklig" 
NHL DRAFT 2020 – Noel Gunler: "Väldigt stor potential" 
NHL DRAFT 2020 – Helge Grans: "Kreativt passningsspel och tungt skott" 
NHL DRAFT 2020 – Lucas Raymond: "Väldigt hal och svår att få tag på" 

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)