HockeyNews
PLUS

NHL DRAFT 2020 – Lucas Raymond: "Väldigt hal och svår att få tag på"

(15520) Lucas Raymond-draft
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 6 oktober 2020

FacebookXWhatsApp
Natten till onsdag svensk tid inleds årets NHL-draft.
Som uppladdning går HockeyNews.se igenom tio av de största svenska talangerna som kan väljas i draften – signerat Tobias Pettersson.
I dag är det dags för Frölundaforwarden Lucas Raymond.
Lucas Raymond, Frölunda HC
Född:
28 mars, 2002
Position: Ytterforward
Statistik, SHL: 33 matcher, 4 mål + 6 assist, 10 poäng, +6, 4 utvisningsminuter
Statistik, J20: 9 matcher, 3 mål + 11 assist, 14 poäng, -3, 6 utvisningsminuter

Lucas Raymond är den klara förhandsfavoriten att gå först av svenskarna i årets draft. Han är en skicklig tvåvägsforward med en outtröttlig motor och ett fantastiskt spelsinne. Säsongen 18/19 gjorde han hela 48 poäng på 37 matcher i J20 och fick chansen i SHL i 10 matcher. I de olika landslagen var han en ledande spelare vilket han inte minst visade i finalen i U18-VM på hemmaplan när han stod för ett hattrick varav det sista var det avgörande målet i övertiden. Förra säsongen spenderade han mestadels i SHL även om han hade svårt att vinna tränarstabens fulla förtroende, istiden stannade på sparsamma 9,48 minuter per match.


Lucas är en väldigt skicklig och välrundad skridskoåkare, han har ett väldigt kvickt förstaskär och vass acceleration med bra topphastighet. Rent tekniskt håller han högsta klass vilket gör honom rörlig i alla riktningar och hjälper honom att göra riktningsförändringar helt utan problem. Det som står ut mest när det kommer till skridskoåkningen är att han alltid rör på fötterna, blir aldrig stillastående vilket jag ser som en underskattad egenskap.

Sättet han använder sin skridskoåkning på gör honom till draftens kanske bästa spelare genom neutral zon i båda riktningar, han är nästan omöjlig att stoppa när har pucken på bladet och åker genom mittzonen. Utan puck är han alltid med i backcheckingen och täcker av vinklar på ett väldigt effektivt sätt.


I offensiven är Frölundajunioren i första hand en speluppläggare som med sin intelligens ser passningsalternativ som de flesta andra inte ser och han har skickligheten för att träffa bladet på sin medspelare också. Hans klubbteknik håller hög klass vilket i kombination med hans rörlighet på skridskorna gör honom väldigt hal och svår att få tag på och på så sätt kan han skapa sig själv yta för att hitta offensiva alternativ.

Hans skott har bra precision och han är duktig på att använda sin klubbteknik för att hitta skottvinklar som är svåra att försvara, dock skulle han behöva bättra på kraften i skottet och volymen av skottförsök.


I spelet utan puck är Lucas Raymond fantastisk i min bok, han är klart underskattad i detta avseende. Jag ser honom som draftens klart bästa spelare när det kommer till forecheckingen, han är som en igel på backarna utan att för den skull pressa huvudlöst. Han kommer in i helt rätt vinklar och med en aktiv klubba som gör det väldigt svårt för motståndarna att få till rena uppspel.

Han jobbar stenhårt i varje byte och även om han inte alltid vinner sargduellerna så gör han det alltid svårt för motståndarna där, det kommer bli jobbigt för dem när han byggt på sig lite mer muskler. I defensiv zon jobbar han hårt och ligger oftast rätt i position, han är inte lika bra där som i forecheckingen men han är heller inte någon säkerhetsrisk, långt därifrån.

Lucas Raymond har konsekvent varit rankad topp fem under hela året men nu mot slutet har han varit utanför lite här och där. Med tanke på att Ottawa Senators och Detroit Red Wings, som har valen tre till fem i draften är väldigt svårtippade på vad de ska göra så är det svårt att med säkerhet gissa när Raymond kommer bli vald, men min gissning är någonstans mellan trea och åtta. Bob McKenzie har Lucas Raymond rankad som nummer sex på sin ranking på TSN.

***

SE VÄGEN TILL NHL
Avsnitt 1:

Avsnitt 2:

Avsnitt 3:

Avsnitt 4:

***

LÄS MER
NHL DRAFT 2020 – Zion Nybeck: "High risk high reward" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Heineman: "Fantastiskt direktskott"
NHL DRAFT 2020 – William Wallinder: "Rör sig majestätiskt över isen" 
NHL DRAFT 2020 – Daniel Torgersson: "Han fuskar inte"  
NHL DRAFT 2020 – Theodor Niederbach: "Högklassig klubbteknik" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Andrae: "Han är otroligt skicklig" 
NHL DRAFT 2020 – Noel Gunler: "Väldigt stor potential" 
NHL DRAFT 2020 – Helge Grans: "Kreativt passningsspel och tungt skott"
NHL DRAFT 2020 – Alexander Holtz: "Draftens bästa skott" 

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)