HockeyNews
PLUS

NHL DRAFT 2020 – Emil Heineman: "Fantastiskt direktskott"

(15514) Emil Heineman-draft
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 28 september 2020

FacebookXWhatsApp
Tisdagen 6 oktober inleds årets NHL-draft.
Som uppladdning går HockeyNews.se igenom tio av de största svenska talangerna som kan väljas i draften – signerat Tobias Pettersson.
I dag är det dags för Leksandsforwarden Emil Heineman.
Emil Heineman, Leksands IF
Född:
16 november 2001
Position: Ytterforward
Statistik, J20: 29 matcher, 26 mål + 15 assist, 41 poäng, +26, 12 utvisningsminuter
Statistik, SHL: 11 matcher, 2 assist, 2 poäng, -2, 4 utvisningsminuter

Emil Heineman kom lite från ingenstans förra säsongen efter att tidigt ha fått chansen högt upp i hierarkin i Leksands J20-lag. På tidiga draftrankingar före säsongen 2019/2020 fanns han för det mesta inte med alls men i takt med att målen trillade in i J20 klättrade Heineman in på alla rankingar. Han är en snabb vänsterforward med bra storlek och ett bra skott. Det fina spelet i J20 gjorde att han fick debutera i SHL i december 2019, han fick då två matcher med en istid på strax över fem minuter per match. Under slutet av säsongen blev han uppflyttad till A-laget igen, då i en klart större roll och han avslutar säsongen på 12,19 i istid per match över sina elva SHL-matcher.

Leksandsjunioren har en väldigt bra, kraftfull skridskoåkning med en snabb acceleration och en hög toppfart som gör att han kan slå sin back på utsidan. Tekniskt sett kan han jobba på sitt edgework för att undvika att tappa så pass mycket fart som han gör vid riktningsförändringar. Skridskoåkningen är den del i Heinemans verktygslåda som jag känner mig tryggast i att den kommer hålla även på NHL-nivå.

Med sina 26 mål på 29 matcher hade Emil bäst målsnitt i J20 förra säsongen. Hans skott är hårt med en snabb release vilket gör honom till ett hot även om målvakten ser pucken hela vägen. Den största anledningen till hans fina målskytte är dock inte skottet utan hans förmåga att göra sig spelbar inne i slottet. Hans räds verkligen inte de tuffa områdena och är riktigt bra på att gräva fram returer. I powerplay har Emil ett riktigt vapen i sitt fantastiska direktskott som han får av utan att vara beroende av en perfekt passning, han har en bra förmåga att justera kroppen för att få iväg ett bra skott. Övriga delar av Heinemans offensiva spel lämnar en del att önska, han har ett helt okej spelsinne, passningsspel och puckkontroll men det är definitivt delar där det finns mycket att utveckla.


I defensiven använder Heineman sin skridskoåkning och fysik på ett bra sätt. Han är aggressiv i forecheckingen, snabb hem i backcheckingen och klarar av det fysiska spelet längs sargerna. I egen zon tar han sitt ansvar på ett bra sätt och har en aktiv klubba i skott- och passningslinjerna.

Emil Heineman har inte draftens högsta uppsida men han har ett skill set som lämpar sig väl i en tredje- eller fjärdekedja i NHL och det finns en del offensiv potential i hans skott. Utgångstipset är att han går någonstans i den tredje rundan men jag skulle inte bli förvånad om något lag använder ett val i andra rundan på honom. Bob McKenzie har honom rankad som nummer 69 i sin ranking på TSN.

***

LÄS MER
NHL DRAFT 2020 – Zion Nybeck: "High risk high reward" 
NHL DRAFT 2020 – William Wallinder: "Rör sig majestätiskt över isen" 
NHL DRAFT 2020 – Daniel Torgersson: "Han fuskar inte"  
NHL DRAFT 2020 – Theodor Niederbach: "Högklassig klubbteknik" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Andrae: "Han är otroligt skicklig" 
NHL DRAFT 2020 – Noel Gunler: "Väldigt stor potential" 

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)