HockeyNews
PLUS

NHL DRAFT 2020 – Theodor Niederbach: "Högklassig klubbteknik"

(15519) Theodor Niederbach-draft
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 1 oktober 2020

FacebookXWhatsApp
Tisdagen 6 oktober inleds årets NHL-draft.
Som uppladdning går HockeyNews.se igenom tio av de största svenska talangerna som kan väljas i draften – signerat Tobias Pettersson.
I dag är det dags för Frölundaforwarden Theodor Niederbach.
Theodor Niederbach, Frölunda HC
Född:
25 februari 2002
Position: Center/Ytterforward
Statistik, J20: 40 matcher, 15 mål + 33 assist, 48 poäng, +2, 12 utvisningsminuter

Före säsongen 2018–19 sågs Niederbach som ett lika stort framtidslöfte som Lucas Raymond och Alexander Holtz, men drabbades då av en knäskada som höll honom borta från spel hela den säsongen. Att förlora ett helt år av utveckling i den åldern är ett hårt slag men Theodor kom tillbaka starkt förra säsongen och slog sig snabbt in i U18-landslaget där han stod för 7 poäng på 8 matcher. På grund av skadefrånvaron inledde han långt ner på de flesta draftrankingarna, men i takt med att poängen kom och han visade att han var helt återställd från skadan så steg han på listorna. Theodor är en skicklig spelfördelande center som även kan spela som ytterforward, med ett väldigt fint spelsinne och en högklassig klubbteknik.


Niederbach är en väldigt smidig skridskoåkare som har lätt för skarpa riktningsförändringar vilket hjälper honom att skapa yta för sig själv. Han har ett kvickt förstaskär och tillräcklig fart för att hänga med i omställningarna utan att för den sakens skull räknas som en snabbskrinnare. Han skulle tjäna på att bli ännu starkare i benen för att få en bättre balans och på så vis bli starkare på pucken. Kombinationen av hans fina puckkontroll och hur smidig han är på skridskorna gör honom väldigt duktig på att ta sig genom mittzonen och föra in pucken i offensiv zon under kontroll.

I offensiven är Frölundajunioren en playmaker med ett otroligt spelsinne i första hand, han ser isen på ett sätt som få andra i årets draft. Det är i numerärt överläge som han framförallt utmärker sig, han är otroligt skicklig på att styra ett powerplay från långsargen. I den spelformen får han tid och plats att verkligen använda sitt spelsinne och sin förmåga att hitta passningar genom slottet. Även om han i första hand är en playmaker så har han även ett bra skott, framförallt har han en kvick release och bra precision. Det som håller nere hans målskytte en del är att han för det mesta håller sig på utsidan, han skulle gynnas av att våga sig in lite närmre mål.


I det defensiva spelet behöver Theodor tuffa till sig lite på båda sidor isen, han blir lite väl passiv både i forecheckingen och i spelet i egen zon. Positionsmässigt är det inga större problem, han gör sitt jobb men just duellspelet lämnar en hel del att önska, något som förhoppningsvis blir bättre i takt med att han bygger på sig lite mer muskler. Han har en aktiv klubba i passningslinjerna och skapar en hel del turnovers och i omställningsspelet är han farlig.

Theodor Niederbach är en spelare som medför en del risker för det lag som draftar honom men med en så pass hög skicklighet att det kan slå väldigt väl ut. Han kan gå allt från sent i den första rundan till någonstans i den tredje rundan, Bob McKenzie har honom rankad som nummer 66 i sin ranking på TSN.

***

LÄS MER
NHL DRAFT 2020 – Zion Nybeck: "High risk high reward" 
NHL DRAFT 2020 – Emil Heineman: "Fantastiskt direktskott"
NHL DRAFT 2020 – William Wallinder: "Rör sig majestätiskt över isen" 
NHL DRAFT 2020 – Daniel Torgersson: "Han fuskar inte"  
NHL DRAFT 2020 – Emil Andrae: "Han är otroligt skicklig" 
NHL DRAFT 2020 – Noel Gunler: "Väldigt stor potential" 

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)