HockeyNews
PLUS

Pudas om ordbråket med Lundqvist, poängfesten och båtresan hem från Åbo

(25297) Jonathan Pudas Joel Lundqvist
Bildbyrån

Publicerad: 9 november 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Backen Jonathan Pudas toppar hela SHL:s poängliga.
– Det är lätt att stirra sig blind och tycka att man är superskön för att poängen rullar in, säger han stramt till HockeyNews.se.
Skellefteås stjärnback ger sin syn på säsongsstarten, SM-guldchansen, vad han tror om Sam Hallam som förbundskapten och varför han läxade upp Frölundas Joel Lundqvist i lördags.

Skellefteåbacken Jonathan Pudas, 29, har spelat de senaste tre turneringarna för Tre Kronor. Han var med i VM i Lettland 2021 under pandemin inför ett publiktomt Riga. Det var samma obefintliga inramning under OS i Peking i februari 2022. Men desto festligare på VM i Tammerfors inför välfyllda läktare i Nokia Arena i våras.

Nu ingår Pudas i nye förbundskaptenen Sam Hallams första powerplayenhet tillsammans med Skellefteåtrion Oscar Möller, Jonathan Johnson, Rickard Hugg och Oskarshamns skyttekung Patrik Karlkvist.

– Jag tycker det är smart av Sam när han kan hålla ihop mycket. Vi har ju våra grunder så vi kan jobba mycket efter de spelen. De spelar ganska likt i Oskarshamn med Karlkvist, så det blir mer med Möller men jag vet att han har spelat mycket i slottet hos oss också. Han vet den rollen. Jag tycker det kändes bra. Det blir kul att testa internationellt med den femman, säger Jonathan Pudas till HockeyNews.se efter den sista träningen på Hovet inför avfärden till Tjeckien där första matchen i Karjalaturneringen spelas för svensk del.

Jonathan Pudas har poängmässigt haft en strålande höst. Den 29-årige Kirunasonen har gjort poäng i 16 av 18 SHL-matcher. Det har blivit 23 poäng (7 mål, 16 assist). Fortsätter det så här kommer han att ta över poängrekordet för backar i SHL.

– För egen del tycker jag att det var en lite seg start med en halvskavank på försäsongen. Det var en längre sträcka än vad man är van vid för att komma in i det, men nu tycker jag, att det är lite som för laget, att vi har spelat lite bättre och då har det egna spelet blivit lite jämnare också. Sista sex sju matcherna tycker jag att jag är där jag ska vara. Det finns lite att jobba på, men mycket som har varit bra hittills, säger Pudas lagom självkritiskt och med distans till den egna framgången.

LÄS MERJohanssons betyg på FBK:s höst, rollen i Tre Kronor – och "HV-rånet"

Men han säger att den där halvskavanken inte påverkar honom längre.

– Nej, ingenting faktiskt. Det är mer att det har varit ryckigt att inte få så många matcher. Nu är det skönt för nu har man några fler matcher till godo, säger han och ler.

Du måste vara nöjd med din poängskörd?

– Jo, så är det. Det har studsat med mig, tycker jag. Men jag har inte fokuserat så mycket på det utan mer försökt hitta mitt spel och vara väldigt ödmjuk att jag inte har känt att alla delar i spelet har stämt. Det är lätt att stirra sig blind och tycka att man är superskön för att poängen rullar in, men jag tycker att jag har varit jävligt ödmjuk och försökt jobba på och fokuserat på att försöka skapa mycket än att bara fokusera på poäng. Min inställning till det tycker jag har varit bra.

Är det en bonus i ditt spel att du gör poäng?

– Nej men det är klart att är ett kvitto för det är den roll vi har som är offensiva spelare, att vi ska göra poäng, men jag tycker att det är väldigt lätt att man stirrar sig helt blind på det. Man måste nånstans se nyktert på det. Man kan också spela bra och det studsar inte med, så det gäller att fortsätta och göra samma sak.


Tre Kronors assisterande förbundskapten, den förre Skellefteåcoachen Stefan Klockare, i samspråk med Jonathan Pudas på Hovet. Foto: Mattias Ek.

Skellefteå ligger trea i SHL efter 18 spelade matcher och där tabellen haltar.

LÄS MERVäxjöbacken lyfter fram detaljen som gjort Hallam till vinnare som coach

Hur ser du nu på era förutsättningar för att vinna SM-guld i vår?

– Jag tycker vi har alla delar. Nu tycker jag att vi har skruvat på några saker som föll på plats och det var ett skönt kvitto för alla. Ibland kan det vara bra att man får gå igenom en sån tuff period då man verkligen synar vissa grejer och sopar inte så mycket under mattan, så jag tror att, nej jag vet, att vi har laget och alla delar på plats för att lyckas. Sedan är det en otroligt tajt serie så det gäller att kunna hitta formen sent. Men vi ska sätta oss i en bra position inför slutspelet så har vi goda möjligheter till att vara med och utmana.

Jonathan Pudas har spelat SM-final, OS-semifinal och VM-kvartsfinal, men ännu inte fått vara med om att vinna en medalj.

Hur mycket driver det dig att få vinna SM-guld?

– Att vinna med Skellefteå hade betytt allting. Det är det man krigar för varje dag. Det är skönt gäng som har varit där väldigt länge och spelat ihop i många år. Det hade varit extra speciellt på så sätt att man har gått igenom tuffa förluster också, att då verkligen få slita för att ta det hela vägen skulle betyda otroligt mycket måste jag säga.

Skellefteå gick på ledighet från SHL-vardagen genom att besegra Frölunda  med 4–1 i lördags i Göteborg inför nästan 10 000 åskådare. Och efter en närkamp mellan Pudas och Frölundas lagkapten Joel Lundqvist framför Skellefteåsmål blev Pudas oerhört irriterad på Lundqvist när denne gick i backen. Det ledde till en het ordväxling på isen.

– Det var en match, alltid när det är Frölunda borta så är det mycket känslor. Sedan vill man extra mycket vinna inför ett uppehåll, att kunna lämna därifrån och kliva in här med en skön känsla. Vi låg också på samma poäng så den matchen betydde otroligt mycket än att hamna tre poäng bakom. Så det var mycket på spel. Det var väl mer känslor allmänt att det var en viktig match, en rolig match att spela.

Och situationen med Joel Lundqvist?

– Det är väl sånt som händer. Vi var inte helt eniga om den. Men så är det. Han är inte helt enig om vad jag gör på isen heller. Ingenting jag lägger fokus på nåt mer. Man vill göra det lilla extra för att hjälpa sitt lag att vinna. Ibland är det mentala grejer också för att visa att vi är här för att ta tre poäng och vi backar inte. Det var, som jag var inne på, alltid roliga matcher i Scandinavium. Två lag som har mötts mycket och det har blivit en liten rivalitet.

Jonathan Pudas är snabb med att tillägga:

– Det var en skön bussresa hem efteråt. Och så var det extra skönt att se Max Friberg på måndagen… Det var lite det också. Skönt att kunna reta honom lite.

Pudas och Friberg verkar ändå trivas med varandras sällskap i Tre Kronor.

– Ja-aa. Vi har gjort många turneringar ihop. Jag gillar Max. En extremt gedigen spelare. Ger alltid allt för att vinna. Rolig kille att ha på sitt lag, men en väldigt rolig spelare att möta också. Man vet att han är där för att göra allt för att vinna. Ska man möta dem i Göteborg gäller det att vara beredd på att göra det lilla extra som jag var inne på.

Filmningarna har varit en snackis i SHL under hösten – är det under kontroll nu?

– Jag tycker väl att att det är bra om man synar det. Sedan kan jag tycka att vissa gånger kanske man jagar det lite för mycket. Det är inte så att det inte har varit situationer för tio år sedan, men nu syns allt, det är kamera på varenda vinkel. Men jag tycker att det är bra att det lyfts till ytan.

Pudas skärper tonen:

– Stora grejen är att domarna skulle bli lite skickligare på, även om det går otroligt snabbt, att om han föll lite lätt för att få med sig en utvisning, då skiter man i att ta den och motivera det med att ”du ramlar för lätt, du får inte med dig den”, då tror jag att man hade fått bukt med mycket. Många gånger tar de den (utvisningen) även fast att han faller lätt. Ibland kanske man skulle säga att det inte är tillräckligt, att man faller för lätt.

Nu väntar Karjalaturneringen och efter matchen i Ceske Budejovice flyger Tre Kronor från Prag till Finland. Och från Åbo blir det sedan för ovanlighetens skull en båtresa tillbaka till Stockholm natten mellan söndag och måndag.

– Det blir bra. Det blir ofta så stressigt, men nu kommer vi hem i en bra tid på måndag. Då tror jag att det kan vara lika smidigt. Jag har aldrig gjort det förr med laget här.

I vanliga fall blir det till att skynda sig till flyget i Helsingfors för snabb avfärd till Arlanda.

– Jag tror det är bra för Sam för det kan vara stressigt. Det brukar bara bli nån minut med varje spelare och det är svårt för honom att hinna analysera allt på fem minuter. Men att komma till båten och ha lite lugn och ro och utvärdera lite med spelarna tror jag, framför allt för ledarna, blir smidigt.

Verkar Sam Hallam bra?

– Jag tycker att han ger ett väldigt bra intryck. Det blir spännande att se längre fram när det blir skarpt läge, säger Jonathan Pudas.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!