HockeyNews
PLUS

Johanssons betyg på FBK:s höst, rollen i Tre Kronor – och "HV-rånet"

(25282) Linus Johansson Tre Kronor Karjala 2022
Emma Wallskog/Bildbyrån

Publicerad: 8 november 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Tre veckor före sin 30-årsdag har Troja/Ljungby-fostrade Linus Johansson blivit utsedd till lagkapten i Tre Kronor.
Här ger han sin syn på uppdraget, på den omtalade vändningen mot HV71 i lördags och mästarna Färjestads start på SHL-säsongen.

Linus Johansson är långt ifrån någon rookie i Tre Kronor. Han var med i OS i Peking i februari och har spelat 29 landskamper. När Timrås Anton Lander var tvungen att lämna återbud till Karjalaturneringen gick Sam Hallam vidare till Linus Johansson och ville ha honom som lagkapten i sin första turnering som förbundskapten.

Johansson har gjort en lång resa från Hockeyettan med Troja/Ljungby via Nittorp, Olofström, Oskarshamn och Storhamar till att leda Tre Kronor.

– Det är ju coolt är klart om man tänker så långt tillbaka, då hade man inte kunnat tro det. Men å andra sidan. Det växer fram eftersom man har fått äran att vara kapten i Färjestad i två och en halv säsong, och har varit med i landslaget mycket så man har ändå fått med sig mycket internationell erfarenhet, speciellt med OS som tävlingsform. Det är klart att det känns fortfarande jävligt kul, men inte lika sjukt som om man tänker från Ljungbytiden, säger Linus Johansson med den pondus han numera har som spelare på toppnivå.

LÄS MERHan blir nya lagkapten i Tre Kronor – så tänker Hallam med kedjorna

I Tre Kronor ska han vara center mellan Timrås Jonathan Dahlén och Skellefteås Oscar Möller och han ingår i en av de två powerplayuppställningarna. Efter första tredjedelen av SHL är mästarna Färjestad tvåa bakom serieledande Växjö. En stark prestation sett till skadelistan med en rad frånvarande spelare hela hösten.

– Den är väl med beröm mycket godkänd skulle jag säga med tanke på så mycket skador, så är det sjukt bra gjort. Speciellt när vi har haft typ tio av 13 bortamatcher i oktober också. Det är klart vi har haft mycket som har grinat emot oss, men spelmässigt har vi kört på rätt bra och de som har fått chansen har tagit den. De ledande spelarna har verkligen visat framfötterna nu när det har varit många minuter att spela. Karaktärsbyggande skulle man kunna säga, säger Johansson till HockeyNews.se på Hovet.

Linus Johansson var själv skadad och borta från matcherna mot Malmö och Växjö i slutet av oktober. Men inget som hindrar honom ifrån att tacka ja till Tre Kronor och landslagsspel medan andra får träna och pusta ut.

– Jag var borta en vecka, två veckor innan det här började, och så spelade jag torsdag och lördag. Det kändes jättebra och då finns det ingen anledning att inte vara med här. Är man frisk så kör man.

Färjestad tog uppehåll med en 3–2-vinst borta mot jumbon HV71 i Jönköping. Fin utdelning med tanke på att det var underläge med 2–1 efter två perioder. Och istället för 3–1 till HV71 fick smålänningarna ett mål bortdömt regelrätt och FBK kunde göra 2–2 i det efterföljande numerära överläget.

– Det blir lite så. Deras situation blir alltid jobbig. Det grinar ofta illa. Samtidigt kommer vi från en Oskarshamn-match där vi skåpar ut dem i två perioder och ändå förlorade, säger Johansson och tänker på mötet där 2–0 blev till förlust, 2–3 mot IKO.

– För HV:s del har det inte jämnat ut sig riktigt, nej, men för vår del jämnade det ut sig över två matcher. Det var situationer som blev lite omtalade, men i efterhand tror jag de flesta kan säga att det var korrekt dömt med det bortdömda målet och utvisningen. Tråkigt för HV, men skönt för oss.

LÄS MERDragkampen om Tömmernes: "Inte meddelat mig att han åker till Sverige"

Hur ser du på kvaliteten i SHL den här säsongen då många toppspelare vänt hemåt?

– Även om HV ligger sist och Oskarshamn ligger näst sist, så är bottenlagen för tillfället inga bottenlag i gamla SHL. Nivån har gått upp. Men det är inte så att jag tycker att toppen har blivit så där jättemycket bättre utan det är rätt jämnt som de senaste åren. Men det finns inget säckgäng längre som kanske Timrå var förra året när det kunde vara väldigt lama matcher och mycket ytor. Det finns det inte längre så den generella nivån har höjts väldigt mycket, säger Linus Johansson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!