HockeyNews
PLUS

Växjöbacken lyfter fram detaljen som gjort Hallam till vinnare som coach

(25279) Joel Persson Sam Hallam
Emma Wallskog/Bildbyrån

Publicerad: 8 november 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Sam Hallam har vunnit tre SM-guld som coach i Växjö. Tre Kronor-backen Joel Persson, 28, har varit med de två senaste gångerna och han lyfter fram en detalj i Hallams coachande.
– Att scouta motståndet och anpassa sig och ändra gameplanen lite efter vilka vi möter. Det är rätt värdefull energi som spelare att veta vad det andra laget ska göra, säger Persson till HockeyNews.se.

Joel Persson kom till Växjö 2017 och tog då klivet två divisioner rakt upp från Hockeyettan med Kristianstad till SHL. Persson var med och vann SM-guld redan första säsongen med Sam Hallam, Elias Pettersson och det stjärngäng Växjö då hade. Bara två säsonger senare hade Joel Persson utvecklats ytterligare och fick chansen i NHL med Edmonton.

Den oerhört spelskicklige högerskytten återvände sedan till Växjö efter NHL-äventyret och var med och vann SM-guld 2021. Joel Persson tillhör landets bästa backar och Tre Kronor-uttagningen är ett kvitto på det. Att det är Sam Hallam som tagit ut honom i sin första landslagstrupp som förbundskapten får ses mer som en slump eftersom även andra Tre Kronor-coacher förmodligen hade haft med honom i laget.

Men för Joel Persson underlättade det saker och ting under första landslagsträningen på Hovet.

– Det var en del likt för en annan som har haft honom i fyra år. Jag känner igen en del, rätt mycket mönster och spelidéer. Som sagt, vi har haft en riktigt bra tid i Växjö och har varit en stor del av den resan Växjö har gjort de senaste tio åren, säger Joel Persson.

Och så lyfter han direkt fram en av Hallams stora styrkor som coach.

– Framför allt är han jävligt grym på att scouta de andra spelarna.

LÄS MERHan blir nya lagkapten i Tre Kronor – så tänker Hallam med kedjorna

Motståndarna?

– Ja, precis. Att kunna anpassa lite av idén. Det finns så klart stora grunder som man alltid vill spela efter. Men att scouta motståndet och anpassa sig och ändra gameplanen lite efter vilka vi möter. Det är rätt värdefull energi som spelare att veta vad det andra laget ska göra, menar Joel Persson.

Och han borde ju veta.

Är det en slump att Sam Hallam (som bor i Växjö) har med tre backar från Växjö?

– Jag vet inte. Lukas (Bengtsson) har han inte haft innan i Växjö, men jag har varit med Sam i fyra år och Hardy har varit där i två år. Nu får Hardy chansen när Anton (Lindholm, Leksand) är skadad. Som jag sa innan, systemet påminner en del om det. Det finns oerhört många bra backar i serien så jag tror det är mer en slump, faktiskt.

I svensk hockey brukar inte coacherna så gärna prata om att de scoutar motståndarna hårt. I snacket utåt med media brukar det heta att ”fokus ligger på vårt spel och det vi ska göra”. Verkligheten ligger förstås nånstans mittemellan. Det vore liksom dumt att inte ta reda på vad motståndarna är bra på och vad de kan tänkas hitta på i matcherna.

– Nej, men det gör man. Man skulle ljuga annars. Klart man scoutar de andra spelarna, och boxplay och powerplay och allt sånt. Allt från forecheck och såna grejer också, säger Joel Persson.

Att både ha ett stabilt eget spel med pucken och dessutom ha stenkoll på motståndarna låter som en rätt smart strategi.

– Jag tycker det är väl en styrka att snappa upp såna grejer och kunna använda det till fördelar, säger Persson.

Kan du ge något exempel på hur det har varit i Växjös spel under Hallam?

– Som man har haft innan så kan det ha varit en trap, att visst lag vill spela ett visst uppspel och hur kan vi då ställa om vår trap till att förhindra det de vill ha och sätta oss i en bättre position. Det är ett exempel och det finns många såna smågrejer. Jag är väldigt säker på att alla andra lag kollar på såna grejer också så klart, men det är en sak jag tycker sticker ut.

LÄS MERFormstark Möller i Tre Kronor för första gången sen OS 2018: "Förvånad"

Växjö toppar SHL-tabellen under nye huvudcoachen Jörgen Jönsson. Och Växjö släpper in väldigt få mål jämfört med övriga lag.

– Jörgen har varit i Växjö innan och han kommer inte in och vill förändra hjulet om man säger så utan spelsystemet är rätt så likt. Sedan kommer han in med lite detaljer som han han har snappat upp längs vägen från när han var i Växjö. Han har varit i både Örebro och Davos. Många grejer är väldigt likt, men vissa grejer har också justerats så klart efter hur Jörgen och de andra tränarna vill att vi ska spela, säger Joel Persson.

Den 28-årige skåningen har varit med i Tre Kronor de senaste två åren utan att ha nått hela vägen till OS eller VM. Men tillbaka i landslaget får han chansen i Karjalaturneringen att visa vad han går för.

– Det ska riktigt kul och det är alltid en stor är att få ta på sig landslagströjan. Väldigt spännande med ny stab och hela den här biten. Vi är oerhört laddade, säger Persson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!