Modo ska bli vassare på att värva i Nordamerika – kopplar in Sedinarna


21 september 2021

SOLNA. Modo ska bli ännu bättre på att hitta fynd på spelarmarknaden i Nordamerika.

Och det är här som Daniel och Henrik Sedin kommer in i bilden.

– Det är klart, att nu när Sedinarna är inne i management uppe i Vancouver också, säger Modos sportchef Henrik Gradin till HockeyNews.se.


Det har gått fem år sedan Modo spelade i SHL. Örnsköldsviksklubben tar ny sats med hemmasonen Mattias Karlin som ny huvudtränare och med Henrik Gradin som ny sportchef.


Gradin har jobbat för NHL-klubben Colorado de senaste fyra åren, vilket ger honom ett fint kontaktnät inte minst i USA.


– Så är det väl. Jag jobbar och har jobbat och fortfarande är kvar i Colorados organisation lite grann. Det är klart att jag utnyttjar det, framför allt när det gäller nordamerikaner och den biten, säger Gradin till HockeyNews.se med bara några kvar till premiären i Hockeyallsvenskan.


LÄS MERHockeyallsvenskan stoppar NHL-lån – då har HV71 lyft in NHL-målvakt


– Man har lärt känna mycket folk i hockey-Sverige när man är ute just som scout och från andra sidan. Jag upplever att jag har bra kontaktnät sedan får vi se om vi har någon nytta av det, men jag upplever det så i alla fall.


Modo har fostrat massor av skickliga hockeyspelare genom åren till NHL och nyligen blev Vancouver-stjärnorna Daniel och Henrik Sedin tätt knutna till Canucks högsta ledning som assistenter till general managern Jim Benning.


Henrik Gradin hoppas att det kan ge Modo en chans till hjälp att hitta rätt på spelarmarknaden i Nordamerika.


– Det är en plan vi har naturligtivs. Vissa känner man bättre än andra. Nu kom jag in väldigt sent i det här, men det är absolut en plan att ha en kontakt med alla gamla modoiter. De vurmar väldigt mycket om sin förening och Modo som klubb. Det är klart att nu när Sedinarna är inne i management uppe i Vancouver också, säger Gradin.


Modos nye sportchef Henrik Gradin hoppas få lite hjälp av modoiter som Sedinarna, Victor Hedman och Victor Olofsson i Nordamerika. Foto: Bildbyrån.


Men det är inte bara före detta spelare som Modo kan få nytta av när det gäller tänkbara spelarvärvningar.


– Även Victor Hedman, Victor Olofsson, alla som är där ute nu, att vi håller kontakten hela tiden. Det ska vara ett självklart val för dem och för oss att vi utnyttjar dem. Det är viktigt.


Ända in i Modos styrelse finns folk med fina kontakter i NHL. Styrelseledamoten Joakim Grundberg är exempelvis chef över NHL-klubben Philadelphias Europascouting.


– Jag och Jocke känner varandra jättebra och vi reste väldigt mycket tillsammans som scouter inrikes. Vi har kontakt ett par gånger i veckan nästan och han får sin input från de sina (Philadelphia) och då kan vi utvärdera infon lite bättre. Sedan är det stora chansningar ändå i mångt och mycket, säger Henrik Gradin.


Via Grundbergs koll på Tanner MacMaster, som spelade i Philadelphias farmarlag Lehigh Valley förra säsongen, hamnade den kanadensiske centern i Modo och Ö-vik.


Henrik Gradin kommer fortsätta att jobba för Colorados organisation parallellt med jobbet i Modo.


– Jag lägger ner tid på turneringar och det gjorde jag klart för Modo direkt, att jag vill ut och se turneringarna i alla fall. Sedan blir det lite matcher runtom i närområdet. Det är så vi har gjort det och så får vi se efter ett år både sett från Modo och Colorado hur det ska funka. Men det är mycket win-win.


LÄS MERUtmaningen för Modocentern: "Definitivt mer skridskoåkning"


Modos spelartrupp är som alltid ett levande dokument som är föremål för ständiga förändringar.


Och sportchefen Henrik Gradin hoppas kunna få in en högerskytt på forwardssidan.


– Vi startar med den trupp vi har. Vi tittar fortfarande på en forwardsplats och jag har tjatat om den där rajtaren länge och så tar jag in en ny leftare istället… Men det är det vi tittar på närmast nu, en forwardsposition.


Gradin tillägger:


– Det är klart, ett par skador i första eller andra omgången och vi kanske måste göra något helt annat. Just här och nu är det vad vi tittar efter.