Hockeyallsvenskan stoppar NHL-lån – då har HV71 lyft in NHL-målvakt


20 september 2021

SOLNA. Lagen i Hockeyallsvenskan har infört ett förbud att låna in spelare från NHL den här säsongen.

Trots det lånar storfavoriten HV71 in målvakten Filip Larsson från NHL-klubben Detroit.

– Vi har skrivit in i vår manual att vi inte får ha några NHL-lån nu, säger Hockeyallsvenskans sportchef Erik Ryman till HockeyNews.se.


I väntan på att NHL skulle komma igång förra säsongen plockade majoriteten av klubbarna i Hockeyallsvenskan in spelare från NHL.


SHL hade satt stopp för den möjligheten.


Det gjorde att Marcus Sörensen spelade för Vita Hästen, Victor Söderström spelade för AIK och både Carl Grundström och Oskar Steen spelade för Björklöven i början av säsongen.


Men den här säsongen är det stängt för eventuella NHL-lån i Hockeyallsvenskan också.


– Vi ska inte ha några NHL-lån eller lån från övriga utländska ligor. Nu har vi ett SHL-låneavtal och vi ska vara rädda om det eller i alla fall sköta om det först. Sedan får de värva in spelare på ett vanligt sätt. Våra klubbar kan ha korttidskontrakt, men det är om spelaren inte har kontrakt någon annanstans, säger Hockeyallsvenskans sportchef Erik Ryman till HockeyNews.se.


LÄS MERKenttäs hyllning till fansen inför säsongen: "Världens bästa nyförvärv"


HV71 har lånat in målvakten Filip Larsson från NHL-klubben Detroit.


Hur går det ihop?


– Den frågan har kommit till mig också. I det fallet så gjordes det avtalet från deras SHL-reglemente, men också innan vi i Hockeyallsvenskan hade satt vår manual. Alla lag godkände vår manual och det gjordes i maj och vår manual sajnades sedan i juni, säger Erik Ryman.


HV71 offentliggjorde lånet av Detroit-målvakten Filip Larsson den 5 juni.


Det fanns inga synpunkter på det?


– Vi kan inte backa bandet. Vi godkände manualen på årsmötet och den dealen gjordes i stort sett innan HV var klara, säger Erik Ryman.


NHL-spelarna utgjorde förra hösten ett roligt inslag i Hockeyallsvenskan i väntan på att ligan i Nordamerika skulle dra igång.


– Det var både och. Det var mycket bråk och tjafs och ex antal och de bitarna. Visst fanns det många bra spelare som var här, men vi slog också bort benen på många av våra egna spelare, säger Erik Ryman.


Han fortsätter:


– Men vi har ett avtal med SHL och vi ska låna från dem i första läget. När de märkte att vi inte lånade från SHL så började de irritera sig och vi vill inte ha något bråk mellan ligorna när vi har ett avtal. Det var det vi landade i nu och så får vi utvärdera och se vilket avtal vi ska ha för framtiden.


LÄS MERHockeyallsvenska tränarnas tydliga besked – de vinner serien


Låneavtalet mellan SHL och Hockeyallsvenskan gäller i ytterligare två säsonger.


– Nu får man ha tre utespelare plus en målvakt. De som nu är namngivna och kan inte bytas ut från seriestart. De är namngivna säsongen ut, säger Ryman.


Avtalet kan komma att förändras framöver.


– Det är något vi tittar på om vi ska ändra inför framtiden. Vi har två år till på avtal och får se om vi successivt börjar bearbeta det i ett nytt avtal med SHL. Vi måste ha ett avtal mellan ligorna. Det tror jag är bra. Sedan hur det ska utformas med olika parametrar är något vi får kika på i framtiden, säger Hockeyallsvenskans sportchef Erik Ryman.