HockeyNews
PLUS

HV-legendarens tidigare försök misslyckades – men nu är Rasmussen klar

(16062) Dennis Rasmussen/Metallurg Magnitogorsk
(c) photo.khl.ru Maxim Shmakov/Bildbyrån

Publicerad: 1 november 2020

STOCKHOLM. Dennis Rasmussen hoppades på NHL, men är glad att nu få återvända till KHL.

Och där myser den assisterande coachen Fredrik Stillman åt att äntligen få stjärncentern i sitt lag.

– Jag känner Stillman lite grann. Han var sportchef i HV och han har velat ha mig till HV två gånger tidigare, säger Rasmussen till HockeyNews.se.

Ända sedan i våras har den NHL- och VM-meriterade centern Dennis Rasmussen haft siktet inställt på NHL. Den 30-årige västmanlänningen har spelat över 100 NHL-matcher för Chicago och Anaheim och har två starka säsonger bakom sig i KHL.


Men coronapandemin har vänt upp och ner på hockeyvärlden. Det har gått över sju månader sedan han spelade hockey.


Nu blir det en fortsättning i Metallurg Magnitogorsk i KHL.


– Det här med NHL har skjutit på allting mycket längre. Jag sa direkt att jag skulle vänta till första juli då NHL:s free agent-marknad skulle öppna och nu sköts det på den till den 9 oktober eller vad det var. När jag inte längre hade något värt att riskera i NHL och utvecklingen blev som den blev så dök Magnitogorsk upp. De var intresserade redan från början och jag vet vad jag kommer till. Det är ett bra lag och det hade varit otroligt kul att få vinna, säger han till HockeyNews.se under ett besök hos sin nye agent Andreas Johansson, som samarbetar med agenten Aljosa Pilko i KHL.


Dennis Rasmussen har gjort hela 81 poäng för Metallurg Magnitogorsk de senaste två säsongerna. Bara den ryska superstjärnan Sergej Mozyakin har gjort fler poäng under den tiden.


Metallurg har med Rasmussen sex utländska spelare som konkurrerar om fem platser.


– Det är klart att det blir en konkurrens. Det är som du säger bara fem som får spela, men nu har det varit mycket sjukdomar och jag tror att Magnitogorsk vet vad de får eftersom jag ändå har varit där i två säsonger. Jag trivs bra där och har haft två bra säsonger. Det är väl alltid bra med konkurrens oavsett, säger Rasmussen.


I klubben finns den assisterande tränaren Fredrik Stillman, som nyligen fick agera huvudcoach under Ilja Vorobjovs sjukfrånvaro.


HV71-legendaren Stillman och Rasmussen har haft kontakt förut då Stillman var sportchef i HV och vid två tillfällen försökte värva den mångfacetterade centern.


– Jag känner honom genom det och har haft möten med honom tidigare när jag var lite yngre. Nu blir det tredje gången gillt att få jobba med honom, säger Rasmussen och ler.


Dennis Rasmussen och John Klingberg i Tre Kronor under VM i Bratislava 2019. Foto: Bildbyrån.


– Första gången stod det lite mellan HV och Växjö och jag kände att jag skulle få störst roll i Växjö. Andra gången då trivdes jag så bra i Växjö och det var ganska klart att jag ville stanna där. Men jag har pratat med honom två gånger och han har uttryckt ett intresse om att jobba tillsammans.


LÄS MERRasmussen går i väntans tider: "Vet att det finns lag i SHL som hör av sig"


Dennis Rasmussen tillägger:


– Jag har bara hört bra om honom både som människa och som tränare. Skönt att ha en svensk till där.


Rasmussen har undantaget de fyra år han tillbringade i Nordamerika spelat i Tre Kronor varje säsong sedan 2011/2012. För sex år sedan var han med och knep ett VM-brons i Minsk och han var även med i VM i Slovakien 2019.


Landslaget smäller högt för Dennis Rasmussen, som har spelat 60 A-landskamper och gjort elva mål.


– Det är nånting man alltid har strävat mot och som jag tycker är det mest ärofyllda laget att spela i och har alltid varit. Jag vill gärna vinna med Magnitogorsk, klubblaget, men samtidigt har jag väldigt svårt att inte tänka på att försöka komma med i VM- och landslagsturneringar. Jag har bestämt mig för att göra allt jag kan för att vinna så mycket som möjligt och vara med på så mycket som möjligt så länge jag spelar.


Nu har han gått länge utan att få spela matcher. Annat var det 2018/2019… Enligt egna beräkningar spelade Dennis Rasmussen rekordmycket då.


– Jag tror det var tio försäsongsmatcher, 61 matcher i serien, sex matcher i slutspelet, tio i VM och så var jag med på alla förturneringarna. Jag räknade ut efter säsongen att det blev 108 matcher. Jag kom hem i slutet av maj och åkte tillbaka i början på juli.


LÄS MERHär är Andreas Johanssons nya hockeyjobb – ger sig in i agentvärlden


– Men det är så man vill ha det! I hundra av dem spelade jag 18-19 minuter och i VM lite mindre. Det är precis så man vill ha det. Det är därför man spelar hockey, för att man tycker att det är skitkul och man vill ge sig själv chansen att vinna hela tiden. Det ger så mycket, framför allt att spela i landslaget. Det är nåt man alltid har drömt om.


Har du koll på vad du ger dig in i när du ska spela i Ryssland under coronapandemin?


– Jag skulle ljuga om jag sa att jag har FULL koll. Men jag tänker väl lite som det kan vara i Ryssland, att ibland blir det som det blir. Det kan hända lite oväntade saker. Det är också det som kan vara lite kul. Det här är förstås ingen kul grej, men man får försöka att ta hand om sig själv och följa utvecklingen och vara beredd på allting.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS