HockeyNews
PLUS

Linköping uppvaktar toppbacken: "Vill gärna att han spelar här"

(14917) Gustav Forsling/LHC/Chicago
Bildbyrån

Publicerad: 17 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Efter fyra år och 122 NHL-matcher står den före detta Linköpingsbacken Gustav Forsling utan kontrakt.

SHL-klubben LHC håller nu dörren öppen för en återkomst till Östergötland.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


I slutet av förra säsongen betalade sig Linköpings goda kontakt med den LHC-fostrade backen Jonas Junland, 33, som då valde att bryta upp från proffslivet i schweiziska Lausanne för att återvända till Östgötaslätten.


LHC har ett lika starkt band till den betydligt yngre backen Gustav Forsling, 24, som flyttade från Linköping till Chicago Blackhawks 2016.


Där har han tillbringat tre säsonger. Förra året spelade han för Carolinas farmarlag Charlotte Checkers i AHL och under sommaren och coronapandemin har kontraktet gått ut.


Forsling funderar nu som bäst över vad nästa steg i karriären blir.


– ”Gurra” vill ju spela borta i USA, så är det. Innan han har bestämt sig helt för det är det inte mycket mer för oss än att vänta och se, säger Linköpings general manager Niklas Persson till HockeyNews.se.


LÄS MERLHC drabbat av covid-19 under pandemin: "Men de är inte så många"


Gustav Forsling har gjort 27 poäng (9 mål, 18 assist) på de 122 NHL-matcherna för Chicago. För Charlotte i AHL blev det 26 poäng (8 mål, 18 assist) på 57 matcher.


Gustav Forsling skulle vara en toppförstärkning för LHC om han vill spela i Sverige igen. Foto: Bildbyrån.


Redan i våras visade den schweiziska klubben Biel-Bienne intresse för skridskostarke och spelintelligente Forsling.


Sommaren 2019 bytte Avangard Omsk till sig KHL-rättigheterna från Sotji för att kunna skriva kontrakt med Gustav Forsling i framtiden.


– Jag vet att han har haft bud i Ryssland. Och i Schweiz vet jag att det är för hela säsongen. Och det är samma sak om han ska spela här (Linköping), då är det för hela säsongen, och han är inte villig att ta det beslutet. Han vill ge Nordamerika en chans till. Det är väl lite småknepigt att veta vad som händer där borta, menar Niklas Persson, som håller koll på Stanley Cup-slutspelet hemifrån.


LÄS MERLHC-chefen om de sportsliga och ekonomiska utmaningarna


Men Gustav Forsling är en så speciell spelare för LHC att läget snabbt kan ändra sig om han vill mellanlanda och spela en säsong i SHL.


– Det är klart, ”Gurra” är från Linköping och har LHC som moderklubb, så ska han spela i Sverige vill man gärna att han spelar här. Det är inget snack om det, säger Niklas Persson.


Han fortsätter:


– Vi har kontakten, absolut. Vi har kontakt med alla gamla LHC-spelare på så sätt. ”Gurra” är klart närmast och vi har kontakten med honom och (Marcus) Högberg. De är ju här på somrarna och bor här i stan och tränar i hallen. Vi har en löpande kontakt.


***


Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)