HockeyNews
PLUS

LHC drabbat av covid-19 under pandemin: "Men de är inte så många"

(14863) Jonas Junland/Linköping HC
Peter Holgersson/Bildbyrån

Publicerad: 13 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Linköping har klarat sig väl under coronapandemin sett till spelarnas hälsa.

SHL-klubben har erbjudit samtliga spelare och ledare att testa sig för att se om de har haft covid-19.

– Någon har fått reda på att de har antikroppar, men de är inte så många. Vi har hållit det borta, säger general managern Niklas Persson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


På onsdagen bekräftade SHL-klubben Frölunda för Aftonbladet att en spelare i laget har utvecklat antikroppar till följd av att ha varit smittad av covid-19 under coronapandemin.


Sannolikheten är hög att fler SHL-spelare har varit sjuka sedan utbrottet tidigt i våras. SHL avslutade grundserien den 12 mars då sista omgången spelades och den 15 mars ställde Svenska ishockeyförbundet in återstoden av 2019/2020.


SHL har ingen uttalad ligapolicy när det gäller testning för covid-19 utan har överlämnat den bedömningen till klubbarna.


– Vi har valt att inte testa spelarna obligatoriskt, om jag säger så. Vi testar dem om de har symptom självklart, säger Linköpings general manager Niklas Persson till HockeyNews.se.



– Sedan har vi även erbjudit alla spelare att testa sig mot antikroppar om de vill. Det är en dialog mellan våra läkare och spelarna och även ledare. Vi har erbjudit alla att testa sig. De som känner att de har varit sjuka och har velat veta. Vi har inte testat hela laget och alltså inte tvingat dem, så att säga.


Niklas Persson bedömer att ungefär 30 procent av spelarna i LHC:s trupp har varit och testat sig för att se om de är eller har varit sjuka. Men än så har inte känts angeläget.


– Vi har peppar peppar ta i trä under försäsongen och sommaren och sensommaren inte haft någon som har varit sjuk. Och har du inte haft symptom eller inte varit sjuk så finns det ingen anledning att åka och testa sig, så vi har inte haft några sjukdomar.


Även Linköping har haft spelare som har haft covid-19 under den pågående pandemin.


– Vi hade någon i slutet på mars som var dålig. De har testat sig och någon har fått reda på att de har antikroppar, men de är inte så många. Vi har hållit det borta. De har helt enkelt inte varit sjuka. Vi jobbar på med det och hoppas vi kan hålla det borta från gruppen.


LHC föll borta mot Oskarshamn med 4–1 i lagets första träningsmatch på försäsongen.


LÄS MEREngström tvåmålsskytt och Cannata stängde butiken när IKO vann premiären


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)