Succéspelarna har lämnat – så bygger Vita Hästen om: "Minst lika bra"


2 juli 2020
Ettan och tvåan i interna poängligan har lämnat.
Vita Hästen bygger om och satsar på unga hungriga svenska spelare samt intressanta namn från Finland.
Nu ska spetsen offensivt adderas till lagbygget.
– Det är lite mer powerplayskicklighet som ska in nu på forwardssidan, det är väl de två gubbar jag diskuterar med just nu och det vore jäkligt intressant om vi kan landa dom, säger huvudtränaren och sportchefen Tony Zabel till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Vita Hästen gick från att ha klarat det allsvenska kontraktet med hjälp av spel i kvalserien våren 2019 till att förra säsongen sluta sexa i tabellen, bara tre poäng bakom Västerås på femteplatsen vilket hade inneburit bonuspoäng i slutspelsserien.

Sedan dess har ettan och tvåa i interna poängligan, Istvan Bartalis och Linus Andersson, båda lämnat laget tillsammans med ett flertal andra spelare.

För sportchefen och huvudtränaren Tony Zabel har det varit en hektisk vår precis som för övriga hockeyvärlden.

I nuläget har klubben bara presenterat åtta spelare till den kommande säsongen, men han manar till lugn hos de fans som eventuellt varit oroliga.

– Vi har ganska många som ligger och gömmer sig. Vi ska väl egentligen bara in med en back och två-tre forwards. Vi kommer att starta med en något tunnare trupp, med 13 forwards och sju till åtta backar, så får vi ta det därifrån eftersom vi inte vet till hundra procent när det här startar. Det kan ju bli så att vi startar i oktober och då vill jag inte sitta med 14 forwards och åtta backar på kontrakt, säger han till HockeyNews.se.

LÄS MER: Offensive backlöftet om flytten till rivalen: "Vill möta seniorspelare" 

Hittills har fem värvningar presenterats, där Karl Påhlsson, Jacob Stöffling och Albert Lyckåsen alla närmast kommer från juniorhockeyn men har meriter från SHL eller Hockeyallsvenskan.

Och att majoriteten av nyförvärven är unga är ingen slump utan en vald strategi.

– Det har inte bara med budgeten att göra men vi måste jobba med unga utvecklingsbara spelare, som Lyckåsen, Stöffling och Påhlsson bland annat. Det är sådana som kan lyckas rejält. Sedan vet jag att det är en omställning för att lyckas i seniorhockeyn men man vill hitta en ny Linus, inte att de ska göra 22 mål även om de såklart gärna får göra det, men att de ska ta den utvecklingen och bidra direkt på seniornivå, säger Zabel och fortsätter:

– Och jag tycker att alla tre skulle kunna göra det.

Karl Påhlsson, poängstark på juniornivå. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

De två andra nyförvärven ansluter från den finska högstaligan i form av målvakten Julius Pohjanoksa och backen Jaakko Jokinen, 23 respektive 26 år gamla.

Och Zabel är spänd på att se vad duon kan uträtta i allsvenskan den kommande säsongen.

– Målvakten är jätteintressant. Det är en reaktionssnabb målvakt som inte är jättestor som lever mycket på sitt spelsinne, som också är ganska bra på klubban. TPS ville gärna jobba vidare med honom och därför hade de också hjälpt oss rent ekonomiskt i den här affären. De vill kanske sajna om honom om han gör ett bra år och ville inte släppa honom till andra Liigalag som var ute efter honom, säger Zabel om Pohjanoksa.

Från JYP ansluter backtuffingen Jokinen som har 114 liigamatcher på kontot och varit med om att vinna Champions Hockey League med klubben.

Förra säsongen stördes dock av en handskada som gjorde att det bara blev 19 matcher i ligan samt två matcher på lån i andraligan.

– När han kom tillbaka från sin skada förra året så var han en av de backar som hade mest istid i JYP, så det har hållit honom ganska högt. Han är tuff, rejäl, bra vid sargerna och i närkampsspelet med ett bra förstapass. Sedan är han inte oäven på blålinjen och kan få igenom sina skott, men han är mer defensiv med små offensiva kvaliteter skulle jag säga, säger Zabel.

LÄS MER: Succé i J20 – nu ska han slå igenom på seniornivå: ”Blivit mer mogen” 

Värvningen av Jokinen är en del i att balansera backsidan med defensiv stabilitet, men också ge bra förutsättningar för de yngre spelarna att våga spela ut och ta plats.

– Det kommer kanske synas bättre när alla backar har landat, men det är en helhet där man måste ha bra balans. Lyckåsen och Stöffling, bland annat, måste spela med några rutinerade gubbar för att de ska få utrymme att ta plats direkt, säger Zabel.

Med stora delar av truppen säkrad, om än inte presenterad, ligger nu fokus för Zabel på att hitta spets offensivt.

Att hitta spelare som kan gå in och replikera de totalt 76 poäng som Bartalis och Linus Andersson stod för tillsammans, varav 21 respektive 22 mål, är inte den enklaste uppgiften.

– De sista gubbarna vi jobbar med är lite avgörande. Det är lite mer powerplayskicklighet som ska in nu på forwardssidan, det är väl de två gubbar jag diskuterar med just nu och det vore jäkligt intressant om vi kan landa dom, säger Zabel.

Hur tycker du att lagbygget ser ut jämfört med förra året?

– På pappret så tycker jag att backsidan ser mer intressant nu än förra året så den kommer att bli intressant, även om vi gjorde ett bra jobb med backarna förra året också. Forwardssidan tycker jag är minst lika bra som förra året. Där kan jag känna att jag inte på förhand kan säga att vi har en ny Istvan, men vi har några intressanta killar som mycket väl kan blomma ut och jag tycker att det ser ut som ett gediget lag som kan göra rätt för sig. Sedan är det som vanligt, man måste få ihop gruppen och laget.

Christopher Fish, en forward Zabel vill behålla. Foto: K-G Z Fougstedt/Bildbyrån

I våras meddelade klubben att man brutit kontraktet med Christopher Fish som noterades för 13 mål och 11 assist förra säsongen. Den högerfattade forwarden hade då ett år kvar på kontraktet.

Anledningen var för att minska kostnaderna, men öppnade samtidigt för att jobba för att hitta ett nytt avtal med 27-åringen.

Och dialogen finns där.

– Vi har pratat hela sommaren men jag har haft kontraktsstopp från styrelsen, men min ambition har hela tiden att landa Fish och vi diskuterar nu och jag får börja skriva kontrakt. Så vi har tagit upp förhandlingarna så jag hoppas att vi ska kunna göra något bra snart, säger Zabel.

Under våren har Vita Hästen sagts vara lånedestinationen för Leksandsforwarden Markus Karlberg.

Och Zabel bekräftar intresset.

– Det är ett namn vi diskuterar, men det är inte helt klart ännu, säger han.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.